تاریخ: ۱۷ دی ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۳:۴۸
بازدید: ۲۷۶
کد خبر: ۱۵۳۲۳۱
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
مرکز پژوهش‌های اتاق ایران اعلام کرد:

شامخ کل اقتصاد ایران در آذرماه 99 به 47.77 واحد رسید

می متالز - طبق اعلام مرکز پژوهش‌های اتاق ایران شامخ کل اقتصاد ایران در آذرماه امسال به 47.77 واحد رسیده که همچنان وضعیت رکود در فعالیت‌ها را نشان می‌دهد؛ اما شدت رکود آن نسبت به آبان (45.7 واحد) کمتر شده است. در این ماه شاخص مدیران خرید بخش صنعت نیز به 49.3 واحد رسیده که بعد از رکود آبان ماه (47.63)، سیگنال قوی‌تری را نسبت به بهبود فعالیت صنایع نشان می‌دهد.
شامخ کل اقتصاد ایران در آذرماه 99 به 47.77 واحد رسید

به گزارش می متالز، مرکز پژوهش‌های اتاق ایران، گزارش دوره پانزدهم طرح شاخص مدیران خرید (PMI) کل اقتصاد در آذر 1399 و گزارش دوره بیست و هفتم طرح شاخص مدیران خرید بخش صنعت را منتشر کرد. بر اساس این گزارش وضعیت شامخ کل اقتصاد و بخش صنعت در آذرماه نسبت به ماه قبل با بهبود مواجه بوده اما همچنان زیر رقم 50 واحد و در محدوده رکود قرار دارد.

شاخص مدیران خرید کل اقتصاد

طبق نظرسنجی انجام شده از بنگاه‌های اقتصادی کشور، شاخص مدیران خرید برای کل اقتصاد ایران در آذرماه 47.77 به دست آمده‌ است که نشان می‌دهد به‌طور میانگین طی سه ماه گذشته، نرخ کاهش کمتری در میزان فعالیت‌های اقتصادی وجود داشته است و روند نزولی شاخص کل طی 6 ماه گذشته کمترین میزان کاهش در فعالیت‌ها را ثبت کرده است. نتایج نشان می‌دهد درحالی‌که در این ماه برخی فعالیت‌ها در بخش خدمات و کشاورزی با رکود بیشتری نسبت به آبان روبرو بودند (تعطیلی سراسری بسیاری از مشاغل خدماتی در نیمه اول آذر)، اما ملایم‌تر شدن نرخ کاهش شاخص کل در آذر، به دلیل بهبود فعالیت‌ها در بخش ساختمان و صنعت است.

شاخص موجودی مواد اولیه یا لوازم خریداری شده در آذرماه 46.13 است و نسبت به آبان (39.84) شدت کاهش آن بسیار کمتر است. این شاخص علی‌رغم آنکه همچنان کمتر از 50 است اما نرخ کاهش آن نسبت به‌شدت کاهشی که طی ماه‌های اخیر داشته کمتر شده، به‌گونه‌ای که طی 14 ماه اخیر (از مهر سال گذشته) کمترین نرخ کاهش را داشته است.

شاخص میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی در آذرماه 51.3 به دست آمده که نسبت به آبان ماه (46.11) روند افزایشی داشته و طی 10 ماهه گذشته بیشترین مقدار خود را به ثبت رسانده است که چشم‌انداز روشن‌تری را برای ماه‌های پیش رو به همراه دارد.

شاخص قیمت خرید مواد اولیه یا لوازم خریداری شده (76.64) که از اردیبهشت‌ماه روند افزایشی شدیدی داشته است، برای دومین ماه پیاپی از شتاب این روند افزایشی کاسته شده است. علیرغم اینکه بر اساس گزارش مرکز آمار شاخص کل کالاها و خدمات مصرفی در آذرماه 280.6 بوده است و نسبت به آبان (275.0) افزایش داشته است، کندتر شدن روند افزایشی در شاخص قیمت خرید مواد اولیه متأثر از کاهش اندک نرخ ارز طی دو ماه گذشته است که بیشتر بر قیمت مواد اولیه وارداتی مشاهده می‌شود.

قیمت فروش محصولات تولید شده یا خدمات ارائه شده در آذرماه (56.73) نرخ افزایش بسیار ملایم‌تری را نسبت به روند 8 ماهه خود از ابتدای سال داشته است که بیشتر به دلیل کاهش قیمت مواد اولیه وارداتی و کاهش تقاضای مشتریان است.

شاخص انتظارات در ارتباط با میزان فعالیت اقتصادی در ماه آینده 56.38 است که طی 7 ماهه اخیر بیشترین مقدار خود را به ثبت رسانده است، نشان‌دهنده انتظارات خوش‌بینانه و چشم‌انداز بهتر اقتصادی در دی‌ماه است.

به‌طورکلی با ادامه محدودیت‌های ناشی از کووید 19 در آذرماه فعالان اقتصادی بخش خدمات بار دیگر با کاهش در فعالیت‌ها روبرو شدند این در حالی است که وضعیت در بخش ساختمان و خدمات بهتر شده است و افزایش شاخص میزان استخدام نیز چشم‌انداز روشن‌تری را نسبت به ماه‌های پیش رو نشان می‌دهد.

شاخص مدیران خرید در بخش صنعت

بر اساس داده‌های به دست آمده از بنگاه‌های بخش صنعت، شاخص مدیران خرید صنعت در آذرماه،49.30 است و بعد از رکودی که در آبان ماه (47.63) داشت، سیگنال قوی‌تری را نسبت به بهبود فعالیت صنایع در آذر نشان می‌دهد، اما همچنان به دلیل مشکلات موجود و همچنین کاهش تقاضای مشتریان وضعیت صنایع به حالت عادی بازنگشته است. در بخش صنعت به‌جز شاخص صنعت میزان سفارشات جدید مشتریان و موجودی مواد اولیه سایر زیرشاخص‌های اصلی وضعیت بهتری را نسبت به آبان ماه نشان می‌دهند.

شاخص میزان سفارشات جدید مشتریان در آذرماه 43.51 است و یکی از کمترین مقادیر را از ابتدای سال 99 داشته است. به نظر می‌رسد از یک‌سو انتظارات کاهشی قیمت‌ها از سوی مشتریان و از سوی دیگر ادامه روند تعطیلات و همچنین اثرات فصلی بعضی از فعالیت‌ها باعث کاهش تقاضای مشتریان در آذرماه شده است.

شاخص میزان موجودی مواد اولیه در آذر (48.92) علیرغم آنکه همچنان کاهشی است اما کاهش بسیار ملایم‌تری نسبت به آبان (42.49) دارد و نشان می‌دهد با توجه به اینکه تولیدکنندگان همواره و به‌ویژه در ماه‌های اخیر با کمبود شدید مواد اولیه مواجه بوده‌اند این شاخص در آذرماه، طی 27 دوره از ابتدای شروع طرح (مهر 97) یکی از بهترین مقادیر خود را به ثبت رسانده ‌است که افزایش در ترخیص برخی مواد اولیه از گمرکات کشور در آن مؤثر بوده است.

شاخص میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی 51.0 است که نشان می‌دهد نسبت به آبان ماه (48.92) فعالان بخش صنعت افزایش در به‌کارگیری نیروی انسانی داشته‌اند.

شاخص قیمت محصولات تولید شده (56.62) در آذرماه با شیب ملایم‌تری افزایش داشته است و در ماه‌های اخیر به‌ویژه از ابتدای سال که شدت افزایش قیمت‌ها بسیار زیاد بود، در آذرماه با افزایش کمتری مواجه بوده است. این در حالی است که کاهش تقاضای مشتریان و کاهش قیمت مواد اولیه وارداتی باعث شده تا تولیدکنندگان قیمت‌ها را کمتر افزایش دهند.

شاخص انتظارات تولید در ماه آینده 58.22 نشان‌دهنده انتظارات خوش‌بینانه و امیدواری فعالان اقتصادی بخش صنعت به بهبود فعالیت‌ها در دی‌ماه است.

شاخص کل شامخ در بخش صنعت برای صنایع پوشاک و چرم (32.5) به دلیل کمبود شدید مواد اولیه و صنایع فراورده‌های نفت و گاز (39.2) کمترین مقدار را نسبت به سایر صنایع داشته‌اند و صنایع لاستیک و پلاستیک (57.8) و وسایل نقلیه و قطعات وابسته بهترین وضعیت را نسبت به ماه قبل داشته‌اند. همچنین صنایع لاستیک و پلاستیک، ماشین‌سازی و لوازم‌خانگی، کانی غیرفلزی، شیمیایی، چوب و کاغذ و مبلمان و سایر صنایع وضعیت موجودی مواد اولیه خود را بهتر از ماه قبل ارزیابی کرده‌اند.

به‌طورکلی در بخش صنعت ملاحظه می‌شود که به دلیل اثر نوسانات قیمتی کاهش نرخ ارز و اثرات تورمی شدید طی ماه‌های میزان تقاضای مشتریان را به‌شدت تحت تأثیر قرار داده و اکثر صنایع با کاهش سفارشات جدید روبرو هستند. همچنین تداوم تعطیلی ناشی از کووید 19 نیز تأثیر کاهش تقاضا را دوچندان کرده است. از سوی دیگر در بسیاری از صنایع ترخیص مواد اولیه توسط گمرک و تخصیص ارز به شرکت‌های تولیدی کماکان با موانعی روبروست.

شامخ در منطقه یورو

بر اساس گزارش ماه دسامبر مؤسسه IHS شاخص ترکیبی تولید PMI در منطقه یورو از 45.3 در ماه نوامبر به 49.8 در ماه دسامبر افزایش یافته است که بعد از کاهش شدیدی که در ماه نوامبر داشت افت بسیار کمی را در دسامبر به ثبت رسانده است. بهبود به این معناست که PMI به‌طور میانگین در سه‌ماهه چهارم 48.4 بوده است اگرچه نسبت به سه‌ماهه سوم (52.4) کاهش یافته است اما میانگین سه‌ماهه چهارم نسبت به سه‌ماهه دوم سال که 31.3 بود، بهتر دیده شده است که نشان می‌دهد اثر اقتصادی موج دوم شیوع کووید 19 نسبت به موج اول کمتر بوده است.

شاخص ترکیبی تولید PMI برای اقتصاد آلمان در ماه دسامبر 52.5 ثبت شده است. این شاخص اندکی پایین‌تر از سطح 5 ماهه گذشته بوده است و بررسی‌های این ماه نشان می‌دهد که کاهش فعالیت‌ها در بخش خدمات (47.7) نسبت به ماه قبل (46.0) از آن کمتر شده است. شاخص بخش صنعت 58.6 در ماه دسامبر به مقاومت مداوم در اقتصاد آلمان اشاره دارد که با قدرت در بخش صنعت ضعف بخش خدمات را خنثی می‌کند. نظرسنجی، برگشت در اشتغال بخش خصوصی را نشان می‌دهد اگرچه شرکت‌ها نسبت به چشم‌انداز سال پیش رو خوش‌بین بودند. همچنین نشانه‌هایی از افزایش فشار در زنجیره تأمین وجود دارد که باعث افزایش هزینه‌های مواد اولیه می‌شود.

عناوین برگزیده