تاریخ: ۲۲ دی ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۶:۱۷
بازدید: ۱۶۱
کد خبر: ۱۵۳۹۴۰
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

گام‌های استوار دولت در رفع مشکلات صنعت زغال‌سنگ کرمان

می متالز - طی سال‌های گذشته مشکلاتی گریبانگیر معادن زغال سنگ منطقه کرمان شد اما اقدامات و برنامه‌ریزی دولت موجب رفع گام به گام مشکلات و در واقع دمیدن جان دوباره بر صنعت زغال سنگ استان شده است.
گام‌های استوار دولت در رفع مشکلات صنعت زغال‌سنگ کرمان

به گزارش می متالز، معادن و ذخایر گسترده زغال سنگ در سه شهرستان استان کرمان از جمله زرند، راور و کوهبنان این معادن را به ظرفیت عمده برای تپیدن قلب اقتصاد و اشتغال شهرستان های شمالی استان  تبدیل کرده زیرا این معادن در حالت فعلی با تولید ۷۲۰ هزار تن تولید سالانه، برای بیش از سه هزار نفر فرصت شغلی ایجاد کرده‌اند.

زغال سنگ کرمان در ابتدای انقلاب از مرفه‌ترین معادن کشور به شمار می رفتند، تولیدی سنتی اما درآمدی فوق العاده به علت جایگاه این محصول در زندگی مردم رقم خورده بود ولی امروزه از مصارف زغال سنگ در برخی موارد همچون حمل و نقل و تولید کمتر استفاده می شود و حیطه فروش این محصول کاهش یافته که طی این دوره نداشتن بازار فروش، سطح پایین درآمدی و وجود خریدار انحصاری سرآغازی بر مشکلات مالی کارگران و معادن زغالی استان شد.

طی دولت های یازدهم و دوازدهم با آغاز تحریم های ظالمانه علیه کشور، سیاست دولت از اقتصاد تک محصولی، به جهش تولید و صادرات با اتکا بر معادن تغییر یافت و در این راستا هدف گذاری تولید ۵۵ میلیون تن فولاد به عنوان یکی از محصولات استراتژیک کشور و احداث کارخانه‌های کک سازی کوره بلند با سوخت زغال سنگ، نیاز به تولید این محصول را دوچندان کرد.

به گونه ای که اکنون سالانه نیاز به واردات بیش از ۲ میلیون تن زغال سنگ به کشور داریم که همین امر توجه دولت، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و بخش خصوصی را به خودکفایی این محصول جلب کرد و در این زمینه ابتدا باید مشکلات اقتصادی و معیشتی این صنعت رفع می شد.

انتقال زغال سنگ به شرکتی زیرمجموعه صندوق بازنشستگی فولاد و پرداخت حقوق و دستمزد از محل درآمدهای این صندوق مرفه و همچنین افزایش تولید شرکت های فولادی همچون ذوب آهن اصفهان، فولاد زرند ایرانیان و بازگشایی دریچه صادرات این محصول، طی سال های گذشته موجب قیمت گذاری و فروش منطقی‌تر این محلول معدنی نسبت به گذشته شد.

ورود سرمایه به شرکت های زغالی استان کرمان با فروش این محصول با قیمت واقعی خود کلید خورد، که اکنون همین امر موجب جان گرفتن دوباره زغال سنگ استان کرمان و فعال سازی معادن راکد و همچنین اکتشاف و استخراج از هفت پهنه جدید معدنی شد که خود به منزله اشتغالزایی و جهش تولید بیشتر در صنعت زغال سنگ کشور به شمار می رود و اقدامات انجام شده در این حوزه دورنگار صنعت زغال با ذخایر ۲۰۰ ساله، را روشن تر از گذشته کرده است.

 

رفع مشکلات معادن زغال سنگ کرمان زمینه‌ساز آبادانی منطقه‌ای می‌شود

نماینده زرند و کوهبنان در مجلس شورای اسلامی گفت: رفع مشکلات معادن زغال سنگ استان کرمان با وجود گستردگی این صنعت زمینه ساز آبادانی منطقه‌ای سه شهرستان کرمان می‌شود و در این زمینه مردم از حضور معادن احساس رضایت خواهند داشت.

عفت شریعتی عنوان کرد: معادن به ویژه زغال سنگ نقشی موثر در تقویت معیارهای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و منطقه‌ای شهرستان های شمالی استان کرمان دارد که با تقویت آن ضمن جهش تولید، می تواند پشتیبانی برای منطقه باشد.

وی ادامه داد: اقدامات مدیرعامل شرکت معادن زغال‌سنگ کرمان، مدیریت بانک رفاه و ریاست کمیسیون اقتصادی مجلس در تحقق نیازهای کارگری این صنعت بسیار تاثیر گذار و آرامشی به وجود آوردند.

نماینده زرند و کوهبنان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه پرچم آرامش کارگران زغال سنگ با همکاری بخش های مختلف دولتی و خصوصی برافراشته شده است افزود: مشکلات عرصه فعال سازی این معادن در شورای معادن پیگیری می شود و جلوی ضرر بلقوه و بلفعل را می‌گیریم.

 

حمایت بانک ها از زغال‌سنگ و رفع مشکلات منطقه‌ای کرمان

مدیر شعب بانک رفاه کارگران استان کرمان گفت: این بانک عاملیت فعالیت های مالی زغال سنگ را سال ها بر عهده دارد که طی این مدت نگاه ما ارتقای خدمات با نگاه استفاده از ظرفیت‌های استان بوده است.

سید مرتضی موسوی مقدم با تاکید بر ضرورت حمایت بانک ها از جهش تولید گفت: رفع مشکلات کارگری معادن زغال سنگ کرمان نیز در راستای تفکر توسعه ای بانک رفاه پیگیری می شود.

وی تصریح کرد: کارت های خرید اعتباری کارکنان زغال سنگ کرمان با همکاری بانک رفاه و شرکت متولی همکار در راستای پیشبرد اهداف توسعه ای شرکت به کار برده می شود و همچنین این بانک فرایند پرداخت تسهیلات به کارکنان و این شرکت را بر عهده گرفته است.

 

راه بر توسعه معادن زغال سنگ کرمان باز شد

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: همه‌چیز از جمله منابع مالی برای تجهیز ذخایر معادن زغال‌سنگ مورد نیاز کشور، تقاضای داخلی و خارجی و نیروی انسانی، برای توسعه ۲ تا سه برابری تولید زغال‌سنگ استان کرمان فراهم شده است.

محمدرضا پورابراهیمی افزود: اقدامات خوبی در شرکت معادن زغال‌سنگ کرمان از سال‌های قبل برنامه‌ریزی و مسیر حرکت مشخص شده که این اقدامات راه را بر توسعه مناطق مختلف استان کرمان باز کرده است.

وی با بیان اینکه فعالیت‌های توسعه ای صنایع کشور، نیاز به تولید زغال‌سنگ را برای فراوری و کک سازی فولاد افزایش می دهد اظهار داشت: ذخایر چند میلیارد تنی زغال‌سنگ و ظرفیت استان کرمان با توجه به وجود بخشی مهم از زغال کشور، تکلیف ما را برای توسعه زغال در کشور مشخص کرده است.

نماینده کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی گفت: شرکت معادن زغال سنگ کرمان ۷۲۰ هزار تن در سال تولیدات دارد که به راحتی امکان افزایش ۲ یا سه برابری محقق می‌شود زیرا سالانه حجم قابل توجهی زغال‌سنگ با ارز ازاد وارد کشور می‌شود.

وی عنوان کرد: برنامه‌ریزی افق ۱۴۰۴ برای تولید ۵۵ میلیون‌تن‌ فولاد در کشور است که ۱۲ درصد از این میزان در حوزه کوره بلند تولید خواهدشد لذا نیاز به زغال سنگ سالانه کشور به پنج میلیون تن می‌رسد و این فاصله تولید تا نیاز کشور را نشان می دهد، ضمن اینکه به علت نداشتن خوراک کک سازی زرند با کمترین ظرفیت اکنون تولید می کند. 

پورابراهیمی افزود: استان کرمان از طرفی نیاز به تولید زغال‌سنگ دارد و پیشنهاد صادرات را سال ها پیش به انجمن صادرات دادیم که تولید این محصول علاوه به تامین نیاز داخلی و از راه صادرات نیز قابل فروش است.

وی با اشاره به اینکه نیروی جوان بیکار و باتجربه در مناطق زغالی داریم تصریح کرد: معادن غنی زغال سنگ تا ۲۰۰ سال آینده را تامین می‌کند و همچنین منابع مالی قابل توجهی در اقتصاد کشور داریم لذا تولید این محصول باید توسعه یابد.

وی با بیان اینکه بیشترین نرخ رشد نقدینگی طی سال گذشته در کشور رخ داده اضافه کرد: این نرخ از تابستان ‌گذشته ‌تا مدت مشابه امسال ۳۶ درصد بوده که رکورد زده است لذا لزوم هدایت این نقدینگی به تولید و ضرورت افزایش تولید زغال‌سنگ کرمان ضروری است.

پورابراهیمی افزود: ظرفیت فعلی تولید زغال‌سنگ استان کرمان را قابل قبول نمی دانیم زیرا توسعه معادن زغالی ضمن جهش تولید می‌تواند موجب به کارگیری جوانان بیکار شود.

وی بیان داشت: صندوق بازنشستگی فولاد نیز بر طرح توسعه معادن زغال‌سنگ کرمان تاکید کرده لذا برنامه های این شرکت تا دهه فجر امسال با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی عملیاتی عملیاتی شود.

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: معدن آبنیل شمالی به میزان یکهزار نفر در ۲ فاز با کمترین سرمایه قابل اجرا است و این شرکت با کارت رفاهی و پرداخت تسهیلات اقدامات خوبی در وضعیت رفاهی کارگران مظلوم این صنعت انجام داده است.

وی تاکید کرد: بیشترین امکانات در صندوق بازنشستگی فولاد وجود دارد اما کارگران زغال سنگ کمترین حقوق را دریافت می‌کنند، در حالی که خود و خانواده این افراد آسیب بسیاری از این معادن می‌بینند به آنان توجه کمتری می‌شود.

وی اضافه کرد: مجمع نمایندگان استان کرمان با ایجاد فضای همدلی اعلام آمادگی برای کمک به معادن دارد و در کنار بخش حمایتی و پشتیبانی، اولویت شرکت اجرای طرح های توسعه ای برای اشتغال و تولید ۲ تا سه برابری است.

پورابراهیمی با بیان اینکه قیمت زغال سنگ به قیمت شمش فولاد خوزستان ‌گره خورد و به روز شد که ظرفیتی برای معادن زغال‌سنگ کرمان است گفت: آمادگی حمایت در زمینه ایجاد سندیکای صادراتی، تامین منابع از طریق کنسرسیوم بانکی را اعلام کردیم که شاهد افزایش ظرفیت زغال سنگ تا سال آینده باشیم که امری شدنی است.

پورابراهیمی ابراز داشت: سوابق مدیرعامل شرکت معادن زغال‌سنگ کرمان در این صنعت و سایر مدیریت ها موجب فضای مثبت در فعالیت شرکت می‌شود که جای قدردانی دارد. 

 

موانع توسعه معادن زغال سنگ کرمان

پورابراهیمی افزود: با وجود اقدامات خوب انجام گرفته هنوز بعضی ها به علت ‌رویکرد خاص شرکت مانع فعال‌شدن محدوده ها هستند و موانع بیرونی و درونی برای فعال سازی معادن داریم که موانع درونی باید رفع شود و هر معدنی توسط تعاونی کارکنان فعال شود.

وی با بیان اینکه هیچ فردی از خارج از استان برای فعال کردن معادن زغال سنگ نمی‌آید گفت: واگذاری پهنه های جدید را از طریق اگهی به زودی انجام می شود و پیشنهاد می شود که این اقدام از راه ظرفیت خود شرکت انجام شود.

نماینده کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: مهم برای ما جهش تولید است که تحقق آن موجب ارتقای سرانه دولت و رفاه کارگران شرکت می شود و هیچ عذری در این زمینه قابل قبول نخواهد بود زیرا اگر تولید به سطح مطلوب نرسد، تکلیف خود را سال آینده با صندوق بازنشستگی فولاد روشن می کنیم.

وی با تاکید بر اینکه برنامه جامع یک ساله توسعه زغال سنگ تدوین شود گفت: مردم کرمان نیازمند آن هستند که طرح‌های توسعه‌ای این شرکت با حضور وزیر صمت و صندوق بازنشستگی فولاد افتتاح شود که شاهد استخدام چندهزار نیرو در مجموعه زغال سنگ کرمان باشیم و همچنین باید شرکت های معدنی غیر فعال را فعال کنیم.

 

تولید معادن زغال‌سنگ کرمان افزایش حداکثری می‌یابد

مدیرعامل معادن زغال‌سنگ کرمان با اشاره به تولید ۷۲۰ هزار تنی این شرکت در سال گفت: با وجود اقدامات انجام شده و برنامه‌ریزی‌ها تولید این معادن نزدیک به ۲ میلیون تن در سال هدف گذاری شده و جهش حداکثری تولید زغال‌سنگ در دستور کار است.

باقر نیک‌طبع افزود: با وجود طرح‌های توسعه ای این شرکت طی تفاهم‌نامه با ذوب آهن اصفهان یک و نیم میلیون تن به این شرکت فروش خواهیم داشت.

وی خاطرنشان کرد: علاوه بر عملیات در پهنه های مختلف جدید همچون آبنیل جنوبی و سراپرده جنوبی، این شرکت طی ۲ هفته آینده برای ایام دهه فجر طرح‌های مهمی را در راستای توسعه این صنعت کلید می زند.

وی با تاکید بر اینکه عملیات اکتشافی را در هفت پهنه جدید اجرایی کردیم اما بهره برداری از آن زمان بر است اظهار داشت: درصدد سرعت بخشیدن به این فرآیند هستیم که با کمک همکاران هیات مدیره و کارگران شرکت معادن زغال سنگ کرمان اتفاقات بهتری و سریع‌تر در توسعه زغال سنگ کرمان رخ خواهد داد.

مدیرعامل شرکت معادن زغال‌سنگ کرمان گفت: معادن زغال سنگ کرمان سختی بسیاری از جمله گازخیزی و دارای شیب هستند لذا با این شرایط نمی توانیم تکنولوژی را به این معادن بیاوریم، اما زغال سنگ از جمله پراشتغال‌ترین مشاغل دنیا محسوب می شود و می توانیم اشتغال زایی بیشتری در این صنعت داشته باشیم.

وی با بیان اینکه روی فرزندان کارگران و پرسنل زغال سنگ برای ادامه شغل پدرشان کار می کنیم افزود: ۲ هزار فرزند ممتاز را با پیگیری به شغل پدر تشویق می کنیم و همچنین با بازنشستگی نیروها ۶۰۰ شغل را با خلاء بیمه ای تامین می کنیم که تامین اجتماعی باید در این زمینه کوتاه بیاید که اشتغال جدید ایجاد شود.

وی تصریح کرد: طی ۶ ماه گذشته ارتقای وضعیت معیشتی کارگران شرکت معدن زغال سنگ کرمان ضمن حرکت در راستای جهش تولید آن را به بهره وری گره زده و افزایش درآمدی پرسنل را محقق کردیم.

نیک‌طبع بیان داشت: ۸۰ درصد پیشرفت فعلی به خود کارگران، مدیریت و پرسنل برمی گردد و در این راستا با روابط بهتر، فرایند فروش زغال سنگ را در شرایط بهتر رساندیم و به جایی رسیدیم که توان مالی برای حمایت از کارگران محقق شده است.

 

مشکلاتی که در معادن زغال سنگ رفع شد

وی با اشاره به حساب های مسدود و گرفتاری با تمام سازمان‌ها افزود: در این راستا بانک رفاه همراهی مناسبی با ما داشت و با تخصیص اعتبارات، ما را حمایت کرد، اعتبار خوبی برای زغال سنگ ایجاد شد که در این زمینه ۷۰ میلیارد تومان از تقاضای ۱۰۰ میلیارد تومانی شرکت محقق شد و آن را برای کارگران و سیستم ایمنی معادن هزینه می‌کنیم.

مدیرعامل شرکت معادن زغال‌سنگ کرمان با اشاره به رفع مشکلات معیشتی کارگران گفت: ممنوعیت قانونی برای افزایش حقوق داشتیم لذا کارت چند منظوره خرید اعتباری را در راستای بهبود وضعیت معیشتی راه اندازی کرده و این کارت ها با اعتبار بانک رفاه کارگران و شرکت معادن زغال سنگ کرمان برای کارگران و خانواده شهدا ایجاد شد.

وی عنوان کرد: این شرکت با ۱۳۳ شهید رکورد دار شرکت های زیر مجموعه وزارت تعاون است و این کارت خرید علاوه بر تخفیف ویژه روی آن، ۲۰ تا ۲۵ درصد توان خرید کارگران معادن را افزایش می دهد، ضمن اینکه با همکاری فروشگاه ها در محدوده معادن تخفیفات افزایش می یابد.

وی با اشاره به همکاری دولت و نمایندگان استان کرمان مجلس شورای اسلامی گفت: کارت جایگزین همه کار با قابلیت‌های درمانی و خرید نیز با قابلیت فراگیر شدن در دستور کار قرار گرفته که تحقق آن در حال پیگیری است.

نیک طبع تاکید کرد: چند تفاهم نامه زغال سنگ با بانک رفاه در خصوص وام‌های مورد تقاضای کارگران نهایی شد و در این زمینه تا ۳۰ میلیون بدون ضامن فقط با ضمانت شرکت حتی با نرخ صفر محقق شد و پرداخت تسهیلات ۳۰ میلیون تا پایان ۵۰ میلیون تومان با یک ضامن و بیش از آن بر اساس قوانین بانک محقق شد که از هفته گذشته این طرح آغاز شده است.

وی ادامه داد: همچنین در این زمینه در حال رایزنی با بانک کشاورزی هستیم و هرروز جذب امتیازات بانکی وسیع‌تری برای کارگران زغال سنگ استان کرمان دنبال می شود.

دولت و وزارت صنعت، معدن و تجارت با اولویت فعال سازی معادن راکد به دنبال جهش تولید و رفع مشکلات اقتصادی و معیشتی جامعه هستند، که در این زمینه همگرایی و ایجاد برنامه‌ای مدون برای معادن در نوع خود می تواند موجب آبادانی منطقه‌ای شود و پیش زمینه توسعه پایدار استان کرمان و کشور را فراهم آورد.

هرچند برخی از مشکلات سال های گذشته معادن زغال سنگ همچون پرداخت نشدن بیمه و ایمنی معادن همچنان بر این صنعت اثر گذار است، اما ورود اعتبار به آن و رفع مشکلات اقتصادی راه برای توسعه تولید و اشتغال زغال سنگ باز کرده است.

در نگاه دنیا حفظ اشتغال و تولید موجود در صنایع و معادن ایران به عنوان یک کشور کمتر توسعه یافته در شرایط تحریم‌ها، امری مهال می‌نمود اما همانگونه که در صنعت زغال سنگ مشاهده کردیم، تحریم ها هم در مقابل عزم و همگرایی دولت، بخش خصوصی، نمایندگان مجلس و حاکمیت، نتوانسته مانع توسعه و پیشرفت معادن و آبادانی کشور و استان پهناور کرمان شود.

حامد سالاری

عناوین برگزیده