به گزارش می متالز، استخراج از معدن مس سرچشمه وارد دهه پنجم عمر خود شده است و طی این مدت با بررسیهای جدید اکتشافی مدام بر میزان ذخایر آن افزوده شده است. این معدن در اوایل 1350 شمسی و بر اساس طرح شرکت آمریکایی آناکوندا تنها 298 میلیون تن ذخیره ماده معدنی داشت ولی اکنون «محمدرضا کارگر دیانتی» مدیر معدن مس سرچشمه میگوید که از اوایل 2018 طرح برداشت 820 میلیون تنی ذخیره زمینشناسی معدن برای 28 سال دیگر آغاز شده است. در ادامه، گفتوگوی مس پرس با مدیر معدن مس سرچشمه را درباره طرح توسعه این معدن بخوانید.
معدن مس سرچشمه بزرگترین معدن مس پورفیری خاورمیانه است که از این معدن تا به امروز 1میلیارد و 300 میلیون تن خاک استخراج و مقدار 550 میلیون تن ماده معدنی با عیار 0.88صدم درصد به کارخانه تغلیظ ارسالشده است. 72میلیون تن خاک اکسیدی هم با عیار 0.53صدم درصد روی هیپهای لیچینگ فرستاده شده که فرایند بازیابیش با تغلیظ کاملاً متفاوت است و 690میلیون تن هم باطله بوده است. در طرح اولیه معدن مس سرچشمه که آمریکاییها و شرکت آناکوندا ارائه داد کل ماده معدنی در حدود 298میلیون تن در نظر گرفته شد و به همان میزان هم باطلهبرداری باید انجام میشد.
از اوایل سال 1380 با شروع طرح توسعهای معدن و همچنین احداث کارخانههای جدید تغلیظ باید به ذخیره بیشتری دست پیدا میکردیم؛ بنابراین تصمیم گرفته شد تا قبل از اینکه طرح اولیه آناکوندا تمام بشود ظرفیت معدن بالا برده شود تا در آینده مشکلی برای ارسال سولفور به کارخانه وجود نداشته باشد.
بله. این طرح طی دو دهه گذشته با توجه به شرایط مالی شرکت و قیمتهای جهانی مس ادامه داشته است و در طول دو دهه گذشته هیچگاه متوقف نشده است.
برای اجرایی شدن طرح گسترش معدن، به دلیل اینکه این معدن پورفیری است معدن باید از بالا شروع به باز شدن کند؛ یعنی باطلهها و روبارهها باید حذف شود و میزان باطله ما که در طرح قبلی نسبت به میزان ماده معدنی یک بود باید بیشتر شود. بهبیاندیگر باید باطله بیشتری برداشته شود تا سولفور بیشتری به کارخانه ارسال شود.
یکی از خواص معادن مس پورفیری این است که عیار زون آنها از بالا به پایین کاهش میابد؛ یعنی ما در ابتدا خاک استخراجی با عیارهای 1 یا حتی بیشتر هم داشتیم اما الآن حدوداً به مقدار 0.88صدم درصد رسیدهایم و در حال حاضر برنامه ما در طرح جدید استخراج خاک با میانگین عیار 0.64صدم درصد است و در سالهای آینده به متوسط عیار باقیمانده معدن که تقریباً 0.58صدم درصد هست هم میرسد. درواقع، با عمیق شدن معدن شرایط از همه لحاظ برای استخراج خاک سختتر میشود، ازنظر هزینه، سختی سنگ در لایههای زیرین و مینرال اما میزان استخراج خاک و باطله ما با عیار پایینتر، بیشتر میشود.
در معدن اصولاً اعلام ذخیره بر اساس عیار حد صورت میگیرد. عیار حد، عیاری است که خاک با عیار کمتر از آن باطله محسوب میشود و باید دور ریخته شود. با این تعریف ذخیره قابلدسترسی که فعلاً برای برداشت داریم با عیار حد 0.25صدم درصد 820 میلیون تن است که عیار 0.58صدم درصد را به ما جهت استخراج میدهد و با عیار حد 0.2 تقریباً 1میلیارد تن ذخیره داریم که عیار 0.52صدم درصد را جهت استخراج به ما میدهد. این طرح از اول سال 2018 میلادی در معدن مس سرچشمه شروعشده است که تقریباً 28سال هم به طول میانجامد، چشمانداز 5ساله آینده ما تقریباً استخراج 150میلیون تن ماده معدنی با عیار 0.62صدم درصد است که با توجه به خوراک کارخانه تغلیظ که سالی 30 میلیون تن خاک است در نظر گرفتهشده است.