تاریخ: ۲۷ دی ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۵:۲۶
بازدید: ۲۱۱
کد خبر: ۱۵۴۶۸۱
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
میر معینی، کارشناس بازار سرمایه:

شهرداری ها برای مزایده املاکشان به بورس کالا بیایند

می متالز - با ورود و عرضه املاک مازاد نهادهای مختلف در بورس کالا، اتفاق مثبتی در حال رخ دادن است. شیوه سنتی و قدیمی «مزایده» از جمله سدهایی است که همیشه راه را برای حضور همه متقاضیان خرید این‌گونه املاک بسته و حالا بورس کالا در تلاش است با سازوکارهای مناسب، شفافیت و روندی ساده را جایگزین ابهامات کند.
شهرداری ها برای مزایده املاکشان به بورس کالا بیایند

به گزارش می متالز، حمید میر معینی، کارشناس بازار سرمایه درخصوص عرضه املاک نهادهای دولت و شهرداری ها در بورس کالا می گوید: بورس کالا مرجعی است که کلیه اطلاعات معتبر و موردنیاز را در اختیار دو طرف معامله می‌گذارد و همین باعث خواهد شد خریدوفروش به‌راحتی و سهولت انجام گیرد. در ادامه گفت و گو با میرمعینی را می خوانید.

 

چند نهاد از جمله شرکت عمران پردیس، بانک اقتصاد نوین و وزارت دفاع‌ با عرضه املاک و زمین مازاد خود در بورس کالا، آغازگر راهی شده‌اند تا دیگر بانک ها و نهادها نیز از این شیوه برای فروش املاک خود استفاده کنند. فعالیت تابلوی املاک و مستغلات بورس کالا را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

بورس کالا، سازمان تشکل‌یافته و قاعده‌مندی است که در قیاس با شیوه معمول برگزاری مزایده‌ها، شفافیت بیشتر و سازوکار کاراتری دارد. نکته بعد، بحث اطلاع‌رسانی و تحلیل است که فعالان و کارشناسان حوزه بورس باعث پخته‌تر شدن موضوع معاملات املاک می‌شوند که این موضوع درنهایت موجب کشف قیمت مناسب و منصفانه می‌گردد. بنابراین بورس‌ها، واسطه‌های معاملاتی شفاف‌تری در انجام مزایده‌ها هستند. در دنیا، بورس‌های مختلفی داریم که مرجع مناسبی برای قیمت‌گذاری هستند و بر این اساس بورس کالای ما نیز می‌تواند مرجع خوبی برای کشف قیمت املاک و مستغلات در سراسر کشور باشد. این اقدام باعث توسعه بازار و نقد شوندگی و شفافیت بیشتر املاک نیز خواهد بود.

 

سال‌ها است که نهادها برای فروش املاک خود از مزایده سنتی و دستی استفاده می‌کنند و همین دستی بودن باعث ایجاد شائبه‌های زیادی در خصوص بروز تخلفات می‌شود. با عرضه املاک و مستغلات در بورس کالا، شاهد چه روندی خواهیم بود؟

همواره حرف‌وحدیث‌هایی که در مزایده‌ها وجود دارد باعث شده معاملات بر هر دو طرف دردسر داشته باشد. قطعاً ورود املاک به بورس از زد و بندها و رانت‌خواری جلوگیری می‌کند و طرفین معامله با آرامش خاطر بیشتری می‌توانند خریدوفروش خود را انجام دهند. معمولاً بورس‌ها به دلیل اینکه تابلوی معاملاتی دارند و از شفافیت بالاتری نسبت به شیوه‌های دیگر خریدوفروش برخوردارند و همه اتفاقات در آن به‌صورت مستمر اطلاع‌رسانی می‌شود، قاعدتاً، نسبت ورود و خروج فعالان نیز به آن بیشتر است. بورس در اینجا به‌عنوان مرجعی عمل می‌کند که کلیه اطلاعات موردنیاز را در اختیار دو طرف معامله می‌گذارد که در اتکا، دسترسی، تقارن و مربوط بودن اطلاعات کمک زیادی به خریدار و فروشنده می‌کند. در این روش، دیگر نیاز نیست که مثلاً فردی ساعت‌ها وقت بگذارد تا از منابع مختلف اطلاعات پیدا کند و به‌راحتی می‌تواند از سایت و مرجع رسمی بورس اطلاعات موردنیاز را دریافت و درنهایت تصمیم مناسب را بگیرد. عرضه اطلاعات یکسان به افراد یکی دیگر از مزایای بورس کالا است که باعث می‌شود فقط افراد خاص به اطلاعات دسترسی نداشته باشند و دیگر معاملات به‌صورت ناعادلانه و یک‌طرفه برگزار نخواهد شد. همچنین به دلیل وجود چنین مرجعی و حضور فعالان مرتبط مسلماً باعث خواهد شد که بازار مسکن، قانون‌مند و نظام‌مند شود.

 

ازآنجاکه شهرداری‌ها سالانه مزایده‌های زیادی برگزار می‌کنند، ضرورت حضور شهرداری‌ها در بورس کالا برای عرضه املاک را چقدر می‌دانید؟

شهرداری، اتفاقاً، به دلیل پرونده‌های متعدد تخلف در واگذاری‌ها، از مراکزی هستند که شفاف شدن معاملاتش در اولویت است. ضمن اینکه به دلیل گستردگی خدمات بورس کالا (چه به لحاظ اطلاع‌رسانی و چه به لحاظ تنظیم مقررات)، ورود املاک دولتی و عمومی و به خصوص شهرداری ها به بورس اقدام مبارکی است تا شیوه‌های سنتی، حذف و مرجعی شفاف برای قیمت‌گذاری املاک تجاری و مسکونی در سراسر کشور راه‌اندازی شود تا عرضه و تقاضا، قیمت املاک را مشخص کند. اینکه نهادهای دولتی، خود را تعیین‌کننده قیمت مسکن بدانند، قیمت‌گذاری به شیوه مصنوعی است که عاقبت خوبی ندارد. به‌رغم اینکه نهادهای بالادستی تلاش دارند در حوزه مواد اولیه استراتژیک تولید در کار بورس مداخله کنند اما نهایتاً، بورس‌ها می توانند با مکانیزم اصلی خود فعالیت کنند و مطمئنا بهترین مکان برای عرضه و تقاضای رقابتی و تعیین واقعی قیمت کالا هستند. در همه جای دنیا، بورس‌ها، معیار قیمت‌گذاری هستند و این مزیت در حوزه املاک و مستغلات کشور ما نیز از طریق راه‌اندازی تابلوی املاک بورس کالا، می‌تواند تکرار شود.

براین اساس، باید امیدوار بود، مقامات همه نهادهای دولتی و نیز مدیران شهرداری با درک اهمیت موضوع، همکاری و همراهی لازم را در این حوزه داشته باشند و چه بسا شهرداری ها بتوانند رونق بخش معاملات املاک در بورس کالا باشند.

عناوین برگزیده