تاریخ: ۲۹ دی ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۴:۳۰
بازدید: ۱۱۸
کد خبر: ۱۵۴۹۸۴
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
معاون اقتصادی دبیر شورای‌عالی مناطق ویژه اقتصادی

در آمار‌های سال ۹۲ تا ۹۷ تراز تجاری مناطق آزاد منفی بوده است

می متالز - نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از منفی بودن تراز تجاری مناطق آزاد در آمار‌های سال ۹۲ تا ۹۷ خبر داد و گفت: اگرچه اتفاق‌های نسبتا مثبتی هم در این مناطق رخ داده، اما به لحاظ خروجی و عملکرد‌ها شاهد کارنامه قابل قبولی نیستیم.
در آمار‌های سال ۹۲ تا ۹۷ تراز تجاری مناطق آزاد منفی بوده است

در آمار‌های سال ۹۲ تا ۹۷ تراز تجاری مناطق آزاد منفی بوده است

به گزارش می متالز، احمد جمالی گفت: سال گذشته بیش از ۲۰۰ میلیون دلار توسط سازمان مناطق آزاد شد که با احتساب آن بالای ۱۵ درصد سهم مناطق آزاد در جذب سرمایه‌گذاری بوده است.

وی در برنامه تیتر امشب شبکه خبر به سیر کاهش ۴۰ درصدی سرمایه‌گذاری در جهان طی سال گذشته اشاره کرد و گفت: جذب ۲۰۰ میلیون دلار سرمایه باتوجه‌به وسعت و حوزه عمل مناطق آزاد، رقم مطلوبی است.

معاون اقتصادی دبیر شورای‌عالی مناطق ویژه اقتصادی افزود: سالانه بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان خودمان در مناطق برای توسعه زیرساخت‌ها سرمایه‌گذاری کرده‌ایم.

جمالی با اشاره به این‌که سرمایه‌گذاری بعد از طی زمان و به‌مرور وارد کشور می‌شود گفت: سال گذشته ما بیش از ۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری مصوب داشتیم بیش از ۱.۵ میلیارد دلار از آن جذب شد و امسال هم بیش از ۳ میلیارد دلار مصوب داریم.

وی هدف اولیه تأسیس مناطق آزاد را طبق قانون رشد و عمران و آبادی مناطق عنوان کرد و گفت: مقایسه ما با کشور‌های دیگر اصلا درست نیست، چون آن‌ها در راه اندازی مناطق اقتصادی ماموریت گرا هستند یعنی منطقه آزاد را صرفا برای صادرات راه می‌اندازند یا برای گردشگری، آن‌ها یک مؤلفه را در نظر می‌گیرند، اما ما چند هدف و مؤلفه را دنبال می‌کنیم.

معاون اقتصادی دبیر شورای‌عالی مناطق ویژه اقتصادی گفت: بالای ۵۰۰ هزار نفر در مناطق آزاد اشتغال ایجاد شده است.

جمالی با اشاره به رقم بالای صادرات در مناطق آزاد نسبت به واردات گفت: درباره وسعت مناطق آزاد، نمایندگان مجلس تصمیم گرفته‌اند و دولت هم موظف است در چارچوب مصوب اقدام کند و همه اینها برای محرومیت‌زدایی است.

گرشاسب خزائنی کارشناس مسائل اقتصادی نیز گفت: اعدادی که ذکر کردند باتوجه‌به هدف اصلی مناطق آزاد که صادرات و جذب سرمایه‌گذاری است حتی اگر با سازمان‌های داخلی مقایسه کنیم مطلوب نیست.

این کارشناس افزود: اگر این سرمایه‌گذاری‌ها انجام شده باید خودش را یک جایی نشان بدهد مثلاً در اشتغال و در ایجاد کسب‌وکارها و غیره.

خزائنی افزود: این‌که مناطق آزاد در مناطق محروم هستند نافی اهداف اصلی آن‌ها که صادرات و جذب سرمایه‌گذاری است نباید باشد. اگر زیرساخت نداریم باید درست کنیم اگر قرار بود همان الگوی سرزمین اصلی را آنجا داشته باشیم و اصرار کنیم که منطقه آزاد، دولت کوچک است، اصلاً مناطق آزاد برای چه بوده است؟

این کارشناس اقتصادی با اشاره به این‌که شاید ساختار، ساختار مناسبی نیست گفت: نگرانی این است که مجریان به اهداف نهایی مناطق آزاد باور نداشته باشند.

سید احسان خان دوزی نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس هم گفت: تراز تجاری مناطق آزاد در آمار‌های سال ۹۲ تا ۹۷ منفی بوده است و نسبت واردات به صادرات بسیار بیشتر بوده است و اگرچه اتفاق‌های نسبتا مثبتی هم در این مناطق رخ داده، اما به لحاظ خروجی و عملکرد‌ها شاهد کارنامه قابل قبولی نیستیم.

این نماینده مجلس گفت: اصلاح الگوی مناطق آزاد می‌تواند کمک کند که مناطق آزاد به‌جای کمک به واردات، اهرمی باشد برای صادرات.

او اهمیت زیرساخت را یادآور شد و گفت: تا وقتی‌که زیرساخت نباشد و هدف‌گذاری‌ها هم صادرات نباشد، نظام مدیریتی مناطق آزاد پاسخگویی ندارند و ثمره آن پرونده‌های مناسبات ناسالم است.

عناوین برگزیده