تاریخ: ۱۱ تير ۱۳۹۷ ، ساعت ۲۱:۲۲
بازدید: ۳۸۷
کد خبر: ۱۵۷۸۹
سرویس خبر : زمین شناسی
در همایش اطلاع رسانی و رونمایی "طرح احیا، ‌فعال سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس" مطرح شد:

ضرورت برنامه ریزی برای توسعه برنامه اکتشافی فلزات

می متالز - مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، ضرورت برنامه ریزی برای توسعه اکتشاف معادن فلزی را مورد تاکید قرار داد. به گفته وی در حالی که معادن فلزی سهم 12.5درصدی از ذخایر معدنی کشور دارند اما 35درصد از استخراج سالانه مربوط به این معادن است.
ضرورت برنامه ریزی برای توسعه برنامه اکتشافی فلزات

به گزارش می متالز، وجیه الله جعفری در همایش اطلاع رسانی و رونمایی «طرح احیا، ‌فعال سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس» با بیان این مطلب اظهار داشت: اجرای این طرح موجب افزایش سطح اشتغال پایدار در مناطق کمتر توسعه یافته و نیز افزایش تولید مواد معدنی می شود.

وی ادامه داد: افزایش تامین مواد اولیه کارخانجات و استفاده بهینه از ظرفیت های علمی در این کار اجرایی می شود و اولویت اول ما در اکتشاف مواد فلزی است.

مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران با بیان اینکه باید معادن کوچک را مورد توجه قرار دهیم، افزود: ۵۸۸۶ معدن فعال، ۴۱۵۰ غیر فعال و ۱۸۲ معدن در حال تجهیز است.

وی گفت: در بخش معادن فعال ۹ درصد فلزی، ۲۳ درصد غیر فلزی، ۲۰ درصد سنگ تزیینی و بقیه مصالح ساختمانی است و همچنین در معادن غیر فعال، بخش فلزی ۸ درصد، غیر فلزی۲۷ درصد ، تزیینی۲۰ درصد و بقیه ساختمانی است.

جعفری ادامه داد: استخراج واقعی معادن ۳۸۱ میلیون تن، ظرفیت استخراج ۷۰۷ میلیون تن و ذخیره واقعی معادن کشور ۴۷ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تن است.

وی اعلام کرد: برای موفقیت تفاهم نامه توسعه معادن کوچک مقیاس، باید هماهنگی و تعامل مستمری بین امضا کنندگان تفاهم نامه صورت گیرد و ضروری است اطلاع رسانی های دقیق در این زمینه انجام شود.

 

تعامل دولت و بخش خصوصی

محمد رضا بهرامن، رئیس خانه معدن در گردهمایی طرح احیا، ‌فعال سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس گفت: این نشست، حاصل اعتماد دولت به بخش خصوصی و حاصل تعامل و رشد جامعه ما است.

وی افزود: تحریم مشکل ایجاد می کند اما باید در برابر آن بایستیم و برای آینده باید برنامه ریزی کنیم.

بهرامن اظهار داشت: ما سربازان اقتصادی در بخش معدن هستیم و باید در مسیر اهداف کشور تولید و اشتغال گام برداریم.

وی افزود: باید موانع را برداریم. نقش ایمیدرو در این زمینه بسیار تعیین کننده و سازنده است.

رئیس خانه معدن گفت: بخش خصوصی و دولت در دنبال کردن برنامه ها برای اولین بار منسجم و هماهنگ هستند. همه تشکل ها نیز در این مسیر، دولت را یاری خواهند کرد.

 

نقش بنگاه های کوچک و متوسط

بهرام شکوری، رئیس کمیسیون صنایع و معادن اتاق بازرگانی ایران در این گردهمایی با بیان اینکه بنگاه های کوچک و متوسط، (اس ام ایی) می توانند در تولید و توسعه کشور نقش داشته باشند، گفت: طبق آمار بانک جهانی از هر ۵ شغل یک مورد از حوزه اس ام ایی ها است. ۹۸ درصد بنگاه های تولیدی در اتحادیه اروپا مربوط به بنگاه های کوچک و متوسط است.

وی ادامه داد: در کشور ما ۹۸ درصد معادن، کوچک و متوسط است که ۹۵ درصد اشتغال و ۶۵ درصد تولید معادن را به خود اختصاص داده اند.

شکوری به مزایای معادن کوچک اشاره کرد و گفت: از جمله این مزایا، کوتاه بودن مدت زمان راه اندازی است. همچنین، می توان از نیروهای نیمه ماهر منطقه با کمی آموزش برای استفاده در این معادن استفاده کرد. افزون بر این، تولیدات آنها محصولات مورد نیاز واحدهای بزرگ است.

وی ادامه داد: یکی از مدل های موفق توسعه معادن کوچک، معدن اِسمالون است که توانسته به تولید کنسانتره آهن ۶۵ درصدی دست یابد.

 

ایجاد پایگاه های فرآوری

نادعلی اسماعیلی، رئیس نظام مهندسی معدن دراین گردهمایی گفت: با توجه به جایگاه معدن در هر منطقه ای می توان پایگاه های فراوری مواد معدنی احداث کرد. وی افزود: این طرح بسترهای بسیار خوبی دارد و با ذینفان می توان طرح را پیش برد.

اسماعیلی تصریح کرد: بیش از 4 هزار معدن کوچک وجود دارد که برای سرمایه گذاری در این معادن، بستر آن فراهم شود. صندوق بیمه معدنی می تواند بازوی اجرایی قوی برای اجرای این طرح باشد.

 

توجه به معادن کوچک مرزی

راضیه لک، رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی، گفت: معادن کوچک مقیاس از مولفه هایی نظیر سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی برخوردار است و مزایای خوبی نسبت به معادن بزرگ دارد.

وی ادامه داد: به دلیل اشتغال زایی قابل توجه آن، در نقاط مرزی به توسعه معادن کوچک مقیاس توجه کنیم.

لک بیان داشت: سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی با شناسایی مناطق امیدبخش می تواند کمک کند.

وی افزود: در اطلس ملی، همه اطلاعات مربوط به کانی های معدنی در سراسر کشور ذکر شده و به صورت رایگان در اختیار عموم قرار می گیرد.

 

ضرورت ایجاد واحدهای فرآوری

کاووس قاسمی، مدیرکل دفتر بهره‌برداری معادن وزارت صنعت، معدن و تجارت در این گردهمایی گفت: با راه اندازی معادن کوچک مقیاس، در حال حاضر حدود 15 استان طلا تولید می کنند که میزان تولید طلا تا پایان امسال از 5 تن به 8 تن می رسد.

وی افزود: در کشور معادن مس وجود دارد که به دلیل نبود واحد فرآوری، به تولید نرسیده اند. در هرمزگان حدود یک میلیارد تن ذخایر هماتیت کم عیار وجود دارد که از واحدهای فرآوری برخوردار نیست.

قاسمی اظهار داشت: طرح یاد شده در معادن فلزی موفق می شود و می توان از اعتبار 1200 میلیارد تومانی طرح اشتغال روستایی برای توسعه این معادن استفاده کرد.

وی ادامه داد: همچنین برای نوسازی معادن و صنایع معدنی با اولویت زغال سنگ، از صندوق توسعه ملی اعتبار دریافت شود.

منبع: ایمیدرو
عناوین برگزیده