تاریخ: ۲۰ تير ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۱:۳۴
بازدید: ۳۲۴
کد خبر: ۱۵۹۶۲
سرویس خبر : متالورژی و مواد
در آشفته بازار این روزها

دیرگدازها در حال آب شدن هستند

می متالز - صنعت نسوز کشور جزو صنایعی است که با وجود ظرفیت‌های بالا، با مازاد تولید روبه‌رو است.
دیرگدازها در حال آب شدن هستند

به گزارش می متالز، موضوع قابل توجه اینکه باوجود مازاد تولید، در سال‌های گذشته شاهد واردات بسیاری در زمینه نسوز بودیم که بازار این صنعت را در داخل به اشباع رساند. قانون منع واردات کالای مشابه به کشور که در چند وقت اخیر به شدت در حال پیگیری است، در این راستا می‌تواند به این صنعت کمک بسیاری کند اما مسئله این است که صنعت نسوز تحت تاثیر تحولات ارزی، حال و روز مناسبی ندارد.


واردات نسوز مشابه را ممنوع می‌کنیم

درباره وضعیت صنعت نسوز و ممنوعیت واردات نسوزهای مشابه داخلی، سیف‌االله امیری مدیر دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت اظهار کرد: با وجود ظرفیت‌های بسیار در کشور، بیش از ظرفیت نسوز تولید می‌شود و از این رو همواره در این حوزه با مازاد تولید روبه‌رو هستیم. امیری در ادامه خاطرنشان کرد: در گذشته نیز این صنعت همواره با این مشکل واردات روبه‌رو بوده یعنی نگرانی از این بابت وجود داشته که با وجود نمونه‌های مشابه داخلی، شاهد واردات آن بوده‌ایم. قصد داریم از این واردات پیشگیری کنیم تا ارز به هیچ عنوان به هدر نرود.
امیری با توجه به انواع نسوزها و تامین آنها در داخل عنوان کرد: نسوزهایی که به کوره‌های داخلی اختصاص داده می‌شود تا جایی که مقدور باشد از داخل تامین می‌شود. البته در زمینه کیفیت نیز باید اظهار کرد که نسوزهای داخلی با نمونه‌های خارجی‌ برابری می‌کند و می‌تواند قابل رقابت با خارجی‌ها باشد و حتی کیفیت بالاتری از نسوزهای خارجی داشته باشد. وی در ادامه تاکید کرد: با توجه به اینکه کیفیت تولیدات داخلی بسیار بهتر از خارجی‌هاست، قصد داریم اجازه واردات به نسوز ندهیم.
مدیر دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به ممنوعیت ورود کالاهای مشابه داخلی عنوان کرد: در سیستم جدید، کالاهای صنعتی چون نسوز، کاشی و سرامیک، شیشه و کالاهایی این‌چنینی که در داخل تولید می‌شوند، ممنوعیت وارداتی پیدا خواهند کرد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا نسوز خاصی داریم که نتوانیم آن را در داخل تولید کنیم، گفت: یک نوع سیمان نسوز است که به هیچ وجه در داخل تولید نمی‌شود و ما این نوع نسوز را در گروه یک تعریف کرده‌ایم تا نیاز تولیدکننده برطرف شود.


اولویت‌بندی‌ها درست نیست

همچنین در زمینه اولویت‌بندی برای منع واردات نسوز در داخل کشور، علی حسین زاویه، دبیر انجمن صنعت نسوز اظهار کرد: در زمینه منع واردات، برخی کالاها در اولویت یک قرار گرفته‌اند اما مواد اولیه همان کالاها در اولویت ۲ قرار داده شده‌اند. با این روش نمی‌توان از واردات پیشگیری کرد، در حالی که از تمام جهت‌ها باید از واردات به داخل کشور در زمینه صنعت نسوز پیشگیری به عمل آورد. زاویه در ادامه خاطرنشان کرد: درحال‌حاضر اگر به سامانه جامع تجارت برای ثبت سفارش‌ها سری بزنید، مشاهده می‌کنید که ورود اسلاید گیت در اولویت یک واردات قرار دارد اما مواد اولیه اسلاید گیت در ایران در ردیف اولویت ۲ قرار گرفته است. طبیعی است اگر این اولویت‌ها بدون کار کارشناسی تعیین شوند ممکن است واردات مانند گذشته امکان‌پذیر باشد.


هندی‌ها هم دیگر به ما نمی‌فروشند

مواد اولیه نسوز در داخل کشور موجود نیست و اگر اولویت چنین موادی در اولویت ۲ یا ۳ ارزی قرار بگیرد، ممکن است تولید بسیاری از صنعتگران در این عرصه را به تعطیلی بکشاند. درباره اوضاع این روزهای صنعت دیرگدازها، حسام ادیب، فعال بخش خصوصی در حوزه نسوز اظهار کرد: اوضاع بازار نسوز، این روزها به هیچ عنوان خوب نیست. حدود یک ماه و نیم است که چند ثبت سفارش برای مواد نسوز انجام داده‌ایم اما هنوز در نوبت تخصیص ارز مانده‌ایم. کارخانه یزد به این دلیل که مواد اولیه خارجی نرسیده و در داخل نیز کسی جنس نمی‌فروشد یا به نرخ بالا می‌فروشد، در آستانه تعطیلی است. واحدهایی هم که می‌فروشند قیمت‌های خود را ۲ تا ۳ برابر افزایش داده‌اند.
ادیب در پاسخ به این پرسش که « با وجود مازاد تولید در گذشته، واردات نسوز بسیار بود. آیا با ممنوعیت واردات نسوز، فضای بهتری برای تولیدات داخلی مهیا نخواهد شد؟» گفت: تا پیش از این، واردات محصول نهایی نسوز به داخل چندان زیاد نبود اما مواد اولیه وارداتی بسیار زیاد بود. به عبارت دیگر در صنعت نسوز بدون واردات مواد اولیه نمی‌توان تولید کرد. ما در ایران بوکسیت، آلومینا و... که مواد اولیه نسوز هستند، نداریم. به علاوه یک‌سری افزودنی در این صنعت از اروپا وارد می‌شود که به طور کلی واردات آنها هم در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. جالب اینکه بیشتر مواد اولیه نسوز از چین وارد می‌شود، افزودنی‌هایی که از اروپا می‌آید هم وضعش معلوم خواهد بود.
ادیب در ادامه خاطرنشان کرد: ضمن اینکه چند فروشنده هندی به طور رسمی اعلام کردند بانک‌های‌شان ایران را تحریم کرده‌اند و به ما نمی‌فروشند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا تا کنون قادر بوده‌اید از سامانه نیما ارز بگیرید، گفت: نه تنها ما بلکه بیشتر تولیدکنندگان نتوانسته‌اند از سامانه نیما ارزی دریافت کنند. از سوی دیگر، مواد اولیه ما را در اولویت ۲ قرار داده‌اند. به علاوه اینکه یک افزودنی بسیار خاص و گران‌قیمت برای نسوز داریم که در ردیف اولویت ۳ قرار گرفته است. اگر وضعیت به همین منوال پیش برود ممکن است کار بسیاری از تولیدکنندگان به تعطیلی کشیده شود.

منبع: صمت
عناوین برگزیده