به گزارش می متالز، طبق اعلام شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، علیرضا جلالیان در تشریح روند فعالیت این مجتمع، اظهار کرد: طبق بررسیها و مطالعات انجام شده در محدودهها و پهنههای اکتشافی اخذ شده، ۱۰ محدوده امیدبخش با مساحت تقریبی ۱۰۰۰ کیلومتر مربع اکتشاف شد که عمده این پتانسیلها مرتبط با ذخایر پلی متال است.
مدیر مجتمع طرحهای اکتشافی و معدنی خراسان جنوبی، ضمن اشاره به اخذ پروانه بهرهبرداری برای سه معدن آهن حنار، طلای هیرد و روی ملوند، خبر داد: مجتمع طرحهای اکتشافی خراسان جنوبی تاکنون موفق به اخذ پروانه اکتشاف شش محدوده و یک فقره گواهی کشف برای معدن طلای خونیک شده است. طی چند سال اخیر با اجرای عملیات اکتشافی و انجام حدود ۲۳ هزار متر حفاری مغزهگیری در چهار محدوده اکتشافی در قالب ۱۵۵ حلقه گمانه، بالغ بر شش میلیون و ۵۸۸ هزار تن انواع ذخایر پلی متال شامل طلا، آهن و روی شناسایی شده است.
وی افزود: این معادن شامل آهن حنار با ذخیره یک میلیون تن از نوع مگنتیت با عیار متوسط ۵۹٫۳۷ درصد، معدن هیرد با میزان ذخیره ۴ میلیون و ۹۱۰ هزار تن کانسنگ طلا با عیار متوسط PPM ۰.۹۲ (گرم در تن)، معدن ملوند با ۱۷۰ هزار تن کانسنگ روی با عیار متوسط ۶٫۳ درصد و طلای خونیک با میزان ذخیره ۵۰۸ هزار تن کانسنگ طلا با عیار PPM ۰.۸ است که در حال حاضر با بهرهبرداری از این معادن، بیش از ۱۰۰ فرصت شغلی به صورت مستقیم ایجاد شده است.
جلالیان ضمن اشاره به اینکه علاوه بر این، مراحل نهایی اخذ پروانه بهرهبرداری معدن بیشه با میزان ذخیره یک میلیون تن کانسنگ آهن از نوع مگنتیت با عیار متوسط ۴۲ درصد در دست اقدام است که در آینده نزدیک شاهد بهرهبرداری از این معدن نیز خواهیم بود، در رابطه با فعالیتها در معدن طلای هیرد گفت: با توجه به وسعت محدوده طلای هیرد و به منظور استفاده حداکثری از تمامی ظرفیتهای موجود در این معدن در اکتشافات اولیه این منطقه، چهار هدف اکتشافی شناسایی شده است که در سالهای گذشته اکتشافات فقط در هدفگذاری ۳ آن تکمیل و در سایر هدفگذاریها، اقدامات در دست پیگیری است.
این فعال معدنی حجم سرمایهگذاری برآوردی در پروژه احداث کارخانه تولید شمش طلا را ۳۰۰۰ میلیارد ریال (معادل ۳۰۰ میلیون تومان) اعلام و اظهار کرد: با راهاندازی این طرح در فاز نخست، زمینه اشتغال ۲۰۰ نفر به صورت مستقیم در بخش معدن و کارخانه فراهم خواهد شد که اولویت اشتغال نیز با مردم بومی منطقه خواهد بود.
وی، تجهیز کامل کارگاه در بخش اداری، ساخت و راه اندازی سنگشکن، راهاندازی نخستین آزمایشگاه تخصصی آنالیز طلا در استان خراسان جنوبی و در جوار کارخانه، ساخت و اجرای کامل سدباطله، نصب و راهاندازی باسکول ۶۰تنی، اجرای بخش عمدهای از عملیات سیویل، ساخت و نصب استراکچر و تجهیزات مکانیکی کارخانه را از جمله مهمترین اقدامات انجام شده در این طرح عنوان کرد.
جلالیان افزود: همچنین مراحل ثبت سفارش، انعقاد قرارداد و ساخت ماشینآلات کارخانه توسط سرمایهگذار با شرکت سازنده در کشور چین انجام و در حال حاضر مراحل انتقال تجهیزات به داخل کشور در دست اقدام می باشد.
مدیر مجتمع طرحهای اکتشافی و معدنی خراسان جنوبی منبع تامین زیر ساخت آب و برق واحد فرآوری را از جمله مهمترین مشکلات پیش روی پروژه عنوان و تصریح کرد: علاوه بر این، مشکلات ناشی از تشدید مباحث تحریم، شیوع ویروس کرونا و به دنبال آن عدم امکان انتقال ارز به کشور سازنده ماشینآلات (چین)، سبب ایجاد تاخیر در زمان بهرهبرداری از پروژه شده است؛ اما با وجود همه موانع پیشرو، پیشبینی می شود در نیمه نخست سال آینده شاهد بهرهبرداری از این طرح مهم معدنی در استان باشیم.
این فعال معدنی به فعالیتهای انجام شده در معدن روی ملوند اشاره کرده و گفت: با اخذ پروانه بهرهبرداری و با جذب سرمایهگذار فعالیت اجرایی در این معدن از آذرماه سال گذشته رسما آغاز و تاکنون حدود ۲۵ هزار تن ماده معدنی تولید شده است که با توجه به میزان ظرفیت اسمی مندرج در پروانه بهره برداری (۱۰ هزار تن) این میزان تولید بسیار ارزنده و از مصادیق عملی جهش تولید خواهد بود. همچنین در معدن آهن حنار نیز از مردادماه سال جاری فعالیت اجرایی آغاز و تاکنون حدود ۱۹ هزار مترمکعب عملیات باطلهبرداری انجام شده است.
جلالیان برنامه اصلی شرکت را بهرهگیری از توان حداکثری بخش خصوصی در تکمیل طرحهای اکتشافی و معدنی دانسته و گفت: قطعا با ارائه محدودههای هدف جدید در زمینههای مختلف بهویژه طلا، مس، روی و آهن کار ادامه یافته و امید است این مشارکت در سرمایهگذاری، منجر به توسعه هر چه بهتر فعالیتهای اکتشافی و معدنی شود.
لازم به ذکر است شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران با هدف توسعه فعالیتهای معدنی در استانهای محروم و کمتر توسعه یافته کشور، از اواخر سال ۱۳۹۲ با ثبت محدودههای معدنی و متعاقبا تعریف طرح اکتشافی خراسان جنوبی و انتصاب مجری طرح در خرداد ماه سال ۱۳۹۳، به طور رسمی فعالیتهای اکتشافی و اجرایی خود در استان خراسان جنوبی آغاز کرده است.
در راستای اجرایی شدن سیاست های اصل ۴۴ قانون اساسی عملیات احداث واحد فرآوری این معدن با بهره گرفتن از توان بخش خصوصی، به ظرفیت تولید سالانه ۲۰۰ کیلوگرم شمش طلا از سال گذشته رسیده که اکنون بیش از ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.