به گزارش می متالز، این افزایش تولید نیز متناسب با برنامهریزیهای کشور صورت گرفته است و مدیران ارشد فولاد مبارکه برای افزایش تولید این شرکت و نیز رسیدن به اهداف مورد نظر، برنامهریزیهایی را صورت دادند. قدر مسلم این است که نمیتوان به یکباره تولیدات را بهصورت جهشی افزایش داد و به حد مورد انتظار رساند. به همین دلیل باید همواره یک برنامه و استراتژی مشخص برای تولید و فروش داشت تا طبق آن برنامه تولید انجام شود. برنامهریزیها از سطوح مدیریت ارشد آغاز میشوند و تا مدیران میانی و حتی کارکنان ادامه مییابد. در بخش ریختهگری نیز برنامهریزیها همواره برای افزایش میزان تولید و نیز افزایش کیفیت محصول، تولید محصول مطابق با نیاز مشتری انجام میشوند. باید توجه داشت که یک شرکت تولیدی در صورت داشتن یک برنامهریزی برای تولید و بازار، حتی در صورت ایجاد رکود مقطعی میتواند به آینده امیدوار باشد.
در شرکت فولاد مبارکه تولید بهصورت روزانه و بهطور منظم انجام میشود و در ابتدای هر ماه برای رسیدن به میزان تولید مورد نظر برنامهریزی صورت میگیرد. در این برنامهریزی، میزان تولید محصول و نوع آن در هر روز کاملا مشخص است و حتی تعیین میشود که قرار است در هر روز، چه گریدهایی از فولاد و در کدام یک از کورهها تولید شوند. در همین حال در برنامه ماهانه برای تولید محصولات مختلف دو هدف مشخص میشود. یکی برنامه اولیه است که واحد برنامهریزی وکنترل تولید در اختیار ناحیه فولادسازی قرار میدهد و در مورد برنامه دیگر نیز که به صورت چالشی تدوین شده، ناحیه فولادسازی سعی میکند تا بتواند بیش از میزان برنامه اولیه تولید کند. بنابراین تمام تلاشها بر این است که همواره در ناحیه فولادسازی رکوردهای جدیدی بهدست آیند و این روند همواره ادامه دارد. گفتنی است که در شیفتهای کاری هر دقیقه و هر ساعت روند تولید کنترل میشود و مورد پایش لحظهای قرار میگیرد. از این رو همواره مشاهده میشود که رکوردهای جدیدی در ناحیه فولادسازی و بهویژه در زمینه میزان و تعداد ذوب چه بهصورت شیفت کاری، چه بهصورت روزانه و چه بهصورت ماهانه بهدست میآیند. در وهله اول نیز پس از کسب رکوردهای تولید، تلاش میشود که رکورد بهدست آمده تثبیت شود تا از این طریق بتوان به ظرفیت تولید سالانه 7/2 میلیون تن دست یافت و از آن عبور کرد. همان طور که پیش از این نیز بیان شد، با این میزان تولید، شرکت فولاد مبارکه در حال حاضر سهم عمدهای از تولید فولاد کشور را در اختیار دارد.
باید توجه داشت در قسمتهای مختلف ناحیه فولادسازی نیز واحدهای مختلفی وجود دارند که هر یک وظایفی را بر عهده گرفتهاند. کورههای قوس الکتریکی در بخش اول قرار دارند و در مرحله اول فولاد مذاب را تولید میکنند. پس از این مرحله، مذاب تولید شده به بخش متالورژی ثانویه انتقال مییابد که در آن ناخالصیها و آخالها از مذاب حذف میشوند و فولاد مذاب برای تولید محصولات متنوع با گریدهای خاص آماده میشود. در ادامه ذوب تولید شده به ماشینهای ریختهگری منتقل میشوند و نهایتا تختال تولید میشود.
در حال حاضر شرکت بهدنبال تولید ورقهای باکیفیت است که نیاز خودروسازان داخلی را نیز به انواع مختلف ورقهای خودرویی تامین کند و خودروسازان داخلی بهسمت تامین ورق از خارج از کشور نروند تا ارز از کشور خارج نشود. به همین دلیل در واحد RH top و متالورژی ثانویه تختالهای مورد نیاز برخی از تولیدکنندگان ورق در کشور تولید میشود تا با عملیات نورد ورقهای خاص تولید شوند. ضمن اینکه برنامهریزیهای لازم صورت پذیرفته تا در سال 1397 سفارشات تولید فولاد مورد نیاز برای انتقال گاز ترش دریافت شود. بنابراین در ناحیه فولادسازی تمامی تلاشها بر این است که رضایت مشتریان جلب شود. چرا که شرکت فولاد مبارکه یکی از شعارهای اصلی خود را جلب رضایت مشتریان قرار داده است و از این رو همواره در قبال محصول خود پاسخگو است و در صورتی که مشتری از یک محصول رضایت نداشته باشد، تمامی اشکالات مورد نظر آن اصلاح میشود.