تاریخ: ۰۴ اسفند ۱۳۹۹ ، ساعت ۰۶:۱۹
بازدید: ۱۲۶
کد خبر: ۱۶۲۹۴۸
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

سازمان‌های متولی مسوولیت صدور ‌پروانه اکتشاف «معدن ناصرآباد کجور» را نمی‌پذیرند

می متالز -درپی صدور پروانه اکتشاف فعالیت معدنی در منطقه ناصرآباد کجور واقع در منطقه حفاظت شده البرز مرکزی، دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور گفت: آغاز هر ‌پروژه مستلزم ‌پذیرش جامعه محلی است درحالی‌که در زمینه اکتشاف این معدن شاهد اعتراضات شدید مردم منطقه بوده‌ایم این درحالیست که هیچ یک از سازمان‌های متولی مسوولیت صدور ‌پروانه اکتشاف معدن ناصرآباد کجور را نمی‌پذیرند.
سازمان‌های متولی مسوولیت صدور ‌پروانه اکتشاف «معدن ناصرآباد کجور» را نمی‌پذیرند

به گزارش می متالز، هادی کیادلیری، ضمن اشاره به اینکه فعالیت هرنوع معدن در هر منطقه‌ای تخریب بسیار شدیدی به‌همراه دارد، اظهار کرد: تخریبی که از فعالیت‌های معدنی حاصل می‌شود می‌تواند باعث برهم خوردگی خاک، تخریب ‌پوشش گیاهی و تهدید حیات وحش منطقه شود این در حالیست که این مسائل تنها محدود به مکان معدن نیست بلکه تمام منطقه اطراف که در آن جاده احداث می‌شود و مکان‌هایی که خودروهای سنگین بار معادن را حمل و نقل می‌کنند را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد و معدن سرب و روی در منطقه ناصرآباد کجور نیز از این مساله مستثنی نیست.

دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور ضمن بیان اینکه سالانه حدود ۷۰۰ هزار هکتار از منابع طبیعی به عنوان محدوده اکتشاف معادن در کشور در نظر گرفته می شود، تصریح کرد: این میزان از موافقت با اکتشاف و فعالیت معادن حجم بسیار بالای تخریب را به کل کشور وارد می‌کند درحالی‌که درآمد حاصل از فعالیت‌های معدنی بسیار نازل است.

وی ادامه داد: آنچه در بهره‌برداری از منابع طبیعی اهمیت دارد محاسبه و لحاظ کردن هزینه‌های محیط زیستی در فرایندهای تولیدی است اما در کشور به این مساله توجه چندانی نمی‌شود. شاید سازمان‌های متولی مانند منابع طبیعی خساراتی را بابت تخریب دریافت کنند اما این خسارات هزینه‌های زیست محیطی را جبران نخواهد کرد چراکه هزینه‌های محیط زیستی دائمی‌ هستد و تخریب منابع طبیعی تا ابد هزینه‌ ایجاد خواهد کرد.

کیادلیری با اشاره به اینکه آغاز هر ‌پروژه مستلزم ‌پذیرش مردم و جوامع محلی است، اظهار کرد: این در حالیست که درپی مطرح شدن موضوع اکتشاف معدن سرب و روی در منطقه ناصرآباد کجور شاهد اعتراضات شدید مردم منطقه بوده‌ایم و این نشان می‌دهد که این اقدام به‌لحاظ اجتماعی نیز قابل ‌پذیرش نیست. اگر قرار بود این معدن منفعتی داشته باشد، باید نخست برای مردم منطقه نفعی درپی داشته باشد در حالی که مردم این منطقه خود اولین معترضان به فعالیت این معدن هستند.

وی ادامه داد: حتی اگر برخی افراد نیز بخواهند در این معدن مشغول به کار شوند، این نوع کار کردن یک نوع کار ارادی غیرمنصفانه است یعنی فرد به اجبار برای کسب درآمدی ناچیز مجبور است در آن معدن کار کند و این در همه جای دنیا خلاف مسیر توسعه است.

دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور ضمن انتقاد از واکنش متولیان به مساله صدور ‌پروانه اکتشاف معدن سرب و روی در منطقه ناصرآباد کجور اظهار کرد: هیچ یک از سازمان‌های متولی مسوولیت صدور مجوز اکتشاف این معدن را نمی‌پذیرند و سازمان منابع طبیعی ادعا می‌کند که از منابع طبیعی برای صدور مجوز اکتشاف معدن سرب و روی در این منطقه استعلام نشده و شورای عالی محیط زیست مجوز اکتشاف را صادر کرده است. این نشان می‌دهد که متولیان از زیر بار مسوولیت خود در این زمینه شانه خالی می‌کنند.

وی در ‍‍پاسخ به این ‍‍پرسش ایسنا که آیا نظر اداره منابع طبیعی درباره فعالیت‌هایی که در مناطق حفاظت شده صورت می‌گیرد اهمیت و ضرورتی ندارد؟ اظهار کرد: سازمان حفاظت محیط زیست یک سازمان نظارتی است که علاوه بر اینکه می‌تواند به‌لحاظ کارشناسی اعلام کند که اکتشاف معادن چه میزان تخریب ایجاد می‌کنند عهده‌دار مدیریت مناطق حفاظت شده نیز است. این در حالیست که اداره منابع طبیعی مالک و متولی منابع طبیعی است، از این رو اظهارات مدیرکل منابع طبیعی مبنی بر اینکه «از این سازمان در زمینه صدور ‌پروانه اکتشاف معدن سرب و روی استعلام نشده است»، قابل ‌پذیرش نیست و این ‌پرسش ایجاد می‌شود که چطور ممکن است بدون اجازه اداره منابع طبیعی ‌پروانه اکتشاف معدن صادر شود؟

دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور تصریح کرد: هرچند سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری به‌طور رسمی متولی منابع طبیعی است اما  هریک از سازمان‌ها به‌صورت غیر رسمی متولی بخشی از منابع طبیعی شده‌ و اختیاراتی را برای خود در نظر گرفته‌اند مانند سازمان صنعت، معدن و تجارت که اکنون ‌پیگیر مصوبه‌ای است که مهلت استعلام برای اکتشاف معدن از سازمان حفاظت محیط‌ زیست را از دو ماه به ۱۰ روز کاری کاهش دهد.

کیادلیری در ‌پایان گفت: معادن جزو منابع تجدید ناشدنی هستند و تخریب آن‌ها برگشت ناپذیر خواهد بود. در خصوص بهره‌برداری از منابعی که تجدید نمی‌شوند، ضرورت دارد برنامه‌ای برای جایگزینی آن‌ها در آینده در نظر گرفته شود اما متاسفانه به این موضوع در کشور نیز توجهی نمی‌شود و به‌دنبال رفع نیازهای امروز با کمترین بازدهی بدون توجه به محدودیت‌هایی هستیم که برای آینده ایجاد می‌کنیم و این دسته اقدامات و تصمیمات ‌پتانسیل توسعه برای آینده را نیز از بین می‌برد.

طی هفنه‌های اخیر اعتراضات و نگرانی‌های زیادی از سوی کارشناسان و فعالان محیط زیست و مردم منطقه ناصرآباد کجور بابت احیای معدن راکد سرب و روی و توسعه جاده دسترسی در این منطقه مطرح شد. با این حال روز گذشته (۲ اسفند ماه)  مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران گفت: صدور پروانه اکتشاف در کجور با موافقت سازمان صمت و با مجوز شورای عالی محیط زیست انجام شده و در این باره هیچ گونه استعلامی از منابع طبیعی نشده است.

عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت