تاریخ: ۰۶ مرداد ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۰:۵۵
بازدید: ۳۴۸
کد خبر: ۱۶۲۹۶
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
پرونده تلخ‌ترین حادثه معدنی قرن بسته شد

۲۲ سال زندان، مجازات مدیران معدن «سوما»

می متالز - ۴ سال پیش تلخ‌ترین حادثه معدنی ترکیه که مرگبارترین نوع آن در قرن حاضر بود، به دلیل ضعف ایمنی در معادن آن رخ داد. پس از ۴سال پرونده این حادثه که به اعتراض ملی انجامید، با حکم زندانی‌های طولانی‌مدت برای مدیران معدن «سوما» بسته شد.
۲۲ سال زندان، مجازات مدیران معدن «سوما»

به گزارش می متالز، ۵ نفر از مدیران سابق معدن زغال سنگ سومای ترکیه محکوم به زندان شدند. این محکومیت در پی مرگبارترین حادثه معدنی این کشور در مه۲۰۱۴(اردیبهشت ۱۳۹۳) اتفاق افتاد؛ حادثه‌ای که به مرگ ۳۰۱ نفر منجر شد. معدن سوما در شهری به همین نام در ۴۸۰ کیلومتری جنوب استانبول قرار دارد.
بنا بر گزارش منتشرشده از سوی خبرگزاری دولتی آناتولی ترکیه، احکام صادرشده برای این مدیران، در طیفی از ۱۵ تا ۲۲ سال زندان برای مدیران ارشد تعیین شده است. ۷کارمند دیگر نیز احکام سبک‌تری داشتند. ۳۷نفر از ۵۱متهم به جرائم «قتل شبه عمد» و «قتل سهو» نیز تبرئه شدند.
آناتولی در ارائه جزییات بیشتر از محکومیت‌های یادشده می‌نویسد: رمضان دوغرو، مدیر کل و اسماعیل آدالی، مدیر فنی این معدن هر یک به ۲۲سال و ۶ماه زندان و آکین سِلیک، مدیر عملیات و اِرتان اِرسوی، سرپرست فنی هر یک به ۱۸ سال و ۹ ماه زندان محکوم شدند. البته این احکام سبک‌تر از حکم دادستان در آغاز محاکمه در سال ۱۳۹۴(۲۰۱۵ میلادی) بود.
انفجار و آتش‌سوزی در معدن زغال سنگ سوما نه تنها مرگبارترین حادثه معدنی ترکیه بلکه بزرگترین حادثه معدنی قرن حاضر بود؛ حادثه‌ای که در آن معدنکاران به دلیل تنفس گاز مونوکسید کربنی که به معدن نشت کرده بود، جان باختند. نشت گاز، برآمده از نفوذ آتش به یکی از پیت‌های معدن بود. به غیر از نفراتی که در این حادثه جان باختند، بیش از ۱۶۰ نفر با جراحت‌های جدی از حادثه زنده بیرون آمدند.
گاز در شرایطی درون معدن نشت کرد که گزارش‌ بازرسی نشان داده بود چند روز پیش از حادثه، زغال سنگ بدون آتش می‌سوخت و گاز سمی منتشر می‌کرد.
حوادث معدنی در ترکیه شیوع زیادی دارد و برآمده از ضعف شرایط ایمنی است. از سال ۱۳۲۰خورشیدی(۱۹۴۱ میلادی) تاکنون ۳هزار نفر جان خود را در این معادن از دست داده‌اند.
حادثه سوما به اعتراض‌های فراوان در ترکیه منجر شد. این اعتراض‌ها به دلیل استانداردهای ضعیف ایمنی برای کارگران معدن بود و همچنین به انتقادهای بسیاری در این رابطه انجامید که دولت تا چه اندازه به روسای این صنعت نزدیک است. همزمان با آغاز ۳روز عزای ملی در ترکیه در پی فاجعه معدن سوما، اتحادیه‌های کارگری اعلام کرده‌اند در اعتراض به وضعیت ایمنی کارگران، یک روز اعتصاب می‌کنند. به گفته اتحادیه‌های کارگری ترکیه، خصوصی‌سازی بخش معدن در سال‌های اخیر، شرایط کاری را خطرناک‌تر از پیش کرده چون صاحبان این معادن خصوصی، به قدر کافی برای تامین ایمنی معدنچیان سرمایه‌گذاری نمی‌کنند. معدن سوما نیز ۹ سال پیش از حادثه خصوصی شده بود.
اعتراض به حادثه معدن سوما به اتحادیه‌های کارگری ختم نشد و به چند شهر دیگر ترکیه نیز کشیده شد. در شهر سوما، معترضان علیه رجب طیب اردوغان نخست‌وزیر که پس از فاجعه معدن از این شهر بازدید کرد، شعار دادند و به سوی خودروی او سنگ پرتاب کردند.
گروهی از معترضان، خواهان استعفای اردوغان بودند و بین ماموران پلیس با بعضی از معترضان برخورد پیش آمد. بر اساس گزارش‌ها اردوغان برای مدتی در یک مرکز خرید پناه گرفت.
آرزو چرقز اوغلو، رئیس اتحادیه سندیکاهای انقلابی ترکیه نیز به خبرنگاران گفته بود گروه‌های متعددی از این اتحادیه‌ها، با اعتصاب موافقت کرده‌اند. او همچنین از شهروندان خواسته بود برای همراهی با کارگران، لباس سیاه بپوشند و در مقابل وزارت کار تظاهرات کنند. یک نماینده حزب مخالف دولت در مجلس ترکیه، دولت را متهم کرده که طرح اخیر مجلس برای تحقیق و تفحص درباره حوادث معدنی را رد کرده است. با این حال وزیر کار ترکیه گفته که این معدن طبق معمول بازرسی ‌شده و آخرین نوبت بازرسی، حدود ۳ماه پیش از حادثه بود.
اعتراض به این حادثه به اندازه‌ای شدید بود که پلیس تلاش کرد با گاز اشک‌آور و آب‌پاش، حدود ۸۰۰ معترض را پراکنده کند. در استانبول هم پلیس با آب‌پاش تظاهر‌کنندگان را در خیابان استقلال که از مراکز عمده خرید و گردشگری است، پراکنده کرد.
از رجب طیب اردوغان نقل ‌قول شده که با نام ‌بردن از چند حادثه معدنی در سراسر جهان، از جمله یک حادثه در بریتانیا در قرن ۱۹میلادی، تلاش کرده از دولت ترکیه در این باره دفاع کند اما کاربران شبکه‌های اجتماعی، نخست‌وزیر ترکیه را آماج انتقادها و کنایه‌های خود قرار داده‌اند.

منبع: صمت
عناوین برگزیده