تاریخ: ۲۳ مرداد ۱۳۹۷ ، ساعت ۲۲:۳۸
بازدید: ۲۸۰
کد خبر: ۱۶۷۵۳
سرویس خبر : آهن و فولاد

آهن اسفنجی به بورس کالا می‌رود

می متالز - ایران در چند سال گذشته همواره رتبه نخست تولید آهن اسفنجی را به خود اختصاص داده است.
آهن اسفنجی به بورس کالا می‌رود

به گزارش می متالز، تولیدی که سال گذشته از مرز ۲۲میلیون تن گذشت و البته بخشی از آن به صادرات اختصاص یافت، در حالی که سال گذشته و امسال، واحدهای فولادسازی از کمبود آهن اسفنجی در رنج بوده و از این کمبود گلایه داشته‌اند. از این رو وزارت صنعت، معدن و تجارت به منظور تنظیم زنجیره فولاد، محدودیت صادرات این ماده اولیه فولاد را در دستور کار قرار داده است.


محدودیت صادرات برای تنظیم بازار

درباره میزان تولید آهن اسفنجی، تامین نیاز داخل و ممنوعیت صادرات آن، مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت اظهار کرد: سال گذشته ۲۲.۷میلیون تن آهن اسفنجی تولید کردیم که ۷۲۰هزار تن آن به صادرات اختصاص یافت، هرچند آمار صادرات حتی به یک میلیون تن هم نرسیده اما همواره تاکید می‌کنیم که همین اندازه صادرات نیز باید به تولید داخل اختصاص یابد.
سیف‌الله امیری در ادامه خاطرنشان کرد: واحدهای بزرگی همچون فولاد مبارکه اصفهان، فولاد خوزستان، فولاد هرمزگان، فولاد کاوه کیش و غدیر ایرانیان بزرگترین مصرف‌کنندگان آهن اسفنجی هستند که هرچند این واحدها نیز آهن اسفنجی تولید می‌کنند اما برخی از آنها با کمبود روبه‌رو هستند و باید خارج از واحد خود، نیازشان را تامین کنند.
امیری در ادامه توضیح داد: یکی از مهم‌ترین دلایل منع صادرات آهن اسفنجی، نیاز واحدهای فولادی است. زنجیره فولاد از سنگ آهن، آغاز و به محصولات نهایی فولادی ختم می‌شود و برای تولید شمش باید از آهن اسفنجی استفاده کرد، البته آهن اسفنجی از گندله و گندله از کنسانتره تهیه می‌شود. وی با اشاره به دلایل منع صادرات آهن اسفنجی عنوان کرد: در یکی دو سال گذشته، زنجیره فولاد با کمبود آهن اسفنجی روبه‌رو شده است. بسیاری از کارخانه‌های فولادسازی، آهن اسفنجی ندارند و به اندازه کافی در این زمینه ظرفیت‌سازی نشده است. از این رو واحدهایی که آهن اسفنجی تولید می‌کنند در وهله نخست باید نیاز واحدهای داخلی را تامین کنند و در صورتی که بازار داخلی از آهن اسفنجی بی‌نیاز شد، اقدام به صادرات کنند.
مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در ادامه با اشاره به اینکه قصد داریم تمام زنجیره را تا جایی که مقدور است به بورس کالا ببریم، عنوان کرد: تصمیم داریم علاوه بر شمش فولاد، آهن اسفنجی را نیز به بورس کالا ببریم. از این رو به واحدها ابلاغ کرده‌ایم که ابتدا در بورس کالا عرضه داشته باشند و در صورت تامین واحدهای داخلی، آن را صادر کنند. بنابراین اگر واحدی وارد بورس نشود تخلف کرده است.
امیری تاکید کرد: به دلیل تنظیم بازار و تامین نیاز داخل، صادرات آهن اسنفجی نه ممنوع بلکه محدود شده است، به عبارت دیگر در صورت تامین نیاز داخل و بی‌نیازی بازار، تولیدکننده حق صادرات خواهد داشت.

 

تامین نیاز داخل در اولویت

درباره تامین نیاز داخلی آهن اسفنجی و منع صادرات آن، معاون خرید فولاد هرمزگان عنوان کرد: آهن اسفنجی یکی از نیازهای واحدهای فولادسازی است. برای مثال در فولاد هرمزگان، ۹۷درصد از آهن اسفنجی و ۳درصد از قراضه استفاده می‌شود که قراضه‌ها بیشتر از منابع داخلی تامین می‌شوند و آهن اسفنجی نیز به وسیله واحد فولاد هرمزگان تامین می‌شود.
علی گلشن در ادامه با اشاره به نیاز داخل به آهن اسفنجی گفت: تا زمانی که آهن اسفنجی مورد نیاز واحدهای فولادسازی تامین نشده باشد، نباید آن را صادر کنیم. البته کشش بازار داخلی و نیاز بازار به آهن اسفنجی به مراتب بیشتر از تولید است از این‌رو تاکید ما این است که آهن اسفنجی را نباید صادر کرد. وی در ادامه خاطرنشان کرد: تولیدکنندگان داخلی آهن اسفنجی، بیش از تامین نیاز داخل به دنبال صادرات هستند چراکه سود هر تن آهن اسفنجی، افزون بر ۳۰۰دلار است که اگر آن را به ریال تبدیل کنیم، عدد قابل توجهی به‌دست می‌آید.

 

در آهن اسفنجی رانت ایجاد شده بود

درباره منع صادرات آهن اسفنجی، مدیرعامل کارخانه فولاد جنوب نیز معتقد است: با توجه به اینکه تولیدکنندگان این حوزه محدود بوده و صاحبان سهام آنها یکی هستند، مصرف‌کنندگان چاره‌ای جز تعامل با این گروه نداشتند؛ انجمن فولاد کشور همواره با این موضوع مشکل داشت و به محض مطرح شدن این پیشنهاد از آن استقبال کرد.
احمد دنیا‌نور درباره نامه وزیر صنعت، معدن و تجارت و ممنوعیت صادرات آهن اسفنجی بدون اخذ مجوز از سوی وزارتخانه اظهار کرد: این موضوع، از یک ماه پیش مطرح شده و وزارتخانه نظر انجمن فولاد را جویا شد که ما موافقت خود را با آن اعلام کردیم. این عضو انجمن فولاد کشور گفت: برخی تولیدکنندگان آهن اسفنجی برای خود رانت درست کرده بودند و هر زمان که اراده می‌کردند به بازار جنس می‌دادند، بدین صورت قیمت‌ها را نیز کنترل می‌کردند.
وی ادامه داد: به قدری وضعیت در این حوزه بد شده است که سال گذشته شورای رقابت ورود کرد و نظام قیمت‌گذاری و عرضه را دوباره مورد بررسی قرار داد.
مدیرعامل فولاد جنوب گفت: درحال‌حاضر عرضه آهن اسفنجی بدین صورت است که واحدهای تولیدی باید تمام تولیدات خود را با نرخ پایه مشخص به بورس کالا عرضه کنند و محصولات در آنجا معامله شوند.
وی افزود: در صورتی که این مواد معدنی در بورس به فروش نروند پس از اخذ مجوزهای لازم از وزارت صنعت، معدن و تجارت، تولیدکننده می‌تواند آنها را صادر کند.
دنیانور با اشاره به بازار آهن اسفنجی گفت: بازار داخلی، تمام تولید را مصرف می‌کند اما تا پیش از این با وجود نیاز صنایع تولیدی داخلی، آنها را به عمان، قطر و اروپا صادر می‌کردند.
عضو انجمن فولاد کشور اظهار کرد: این صادرات در شرایطی انجام می‌شد که بین نرخ داخلی و خارجی تفاوت زیادی وجود نداشت و فقط به خاطر ارزآوری و افزایش نرخ ارز، صادرات آن در چند ماه گذشته توجیه داشت.
مدیرعامل فولاد جنوب تصریح کرد: باوجود صدور این بخشنامه امیدواریم نظارتی روی آن وجود داشته باشد که این مواد معدنی از سوی دلال‌ها از چرخه عرضه و تقاضای رسمی خارج نشوند.

منبع: صمت
عناوین برگزیده