البته برخی دستاندرکاران این حوزه معتقدند با توجه به کاهش بودجه عمرانی برای سال ۹۶ نیز نمیتوان رونقی بیش از سال ۹۵ برای صنعت خاکستری ترسیم کرد. هرچند از سوی دیگر برخی معتقدند، برای رونقبخشی به صنعت سیمان در سال ۹۶ جدا از پروژههای عمرانی باید بهدنبال راههای جدید برای مصرف سیمان و همچنین بازارهای جدید صادراتی حتی تا دوردستها بود.
بودجه عمومی کشور در سال۹۶ حدود ۳۲۰هزار میلیارد تومان است که از این رقم ۶۰ هزار میلیارد تومان آن به بودجه عمرانی اختصاص داده شده است. به عبارت دیگر، کمتر از یک ششم از کل بودجه عمومی کشور به بودجه عمرانی تخصیص یافته است. درحالیکه بودجههای عمرانی یکی از عوامل تحرکبخشی به صنایع است و صنعت سیمان نیز یکی از صنایعی بهشمار میرود که میتواند با راهاندازی پروژههای عمرانی جان تازهای بگیرد. از اینرو برخی کارشناسان معتقدند باوجود بودجه عمرانی سال۹۶ چندان نمیتوان در انتظار رونق بازار سیمان در سال آینده بود. در اینباره نادر غفاری معاون فنی و تولید انجمن سیمان اظهار کرد: با توجه به اینکه طرحهای عمرانی در سال ۹۵ چندان فعال نبودند، صنعت سیمان نیز نتوانست با رونق چندانی روبهرو باشد و همواره یکی از مهمترین مشکلات این صنعت، نبود تقاضا بود. غفاری با اشاره به تصویب بودجههای عمرانی کشور در سال۹۶ عنوان کرد: با توجه به کمبود بودجه دولت، نخستین گزینه برای کاهش آن همواره کاهش بودجههای عمرانی بوده است.
بنابراین با توجه به کاهش بودجههای عمرانی در سال۹۶ چندان نمیتوان چشمانداز پررونقی را برای بازار این صنعت در پیشرو داشت. وی در ادامه با تاکید بر این موضوع که برای رونق صنعت سیمان باید بیش از پیش بهدنبال بازارهای صادراتی بود، خاطرنشان کرد: البته برای صادرات سیمان در تلاش برای یافتن بازارهای جدید هستیم و تمرکز بیشتر ما در این زمینه بر روی کشورهای افریقایی است. غفاری در ادامه با توضیح اینکه صادرات به کشورهای دوردست متفاوت با کشورهای همسایه است، خاطرنشان کرد: البته برای صادرات به کشورهای دوردست باید به فکر صادرات در حجم بالا بود که هم برای فروشنده و هم برای خریدار صرفه اقتصادی داشته باشد. معاون فنی و تولید انجمن سیمان با اشاره به مشکلاتی که در زمینه صادرات به کشورهای دوردست وجود دارد، عنوان کرد: برای صادرات به این کشورهای افریقایی نیازمند گشایش برای خرید هستیم که امیدواریم این اتفاق در سال۹۶ رخ دهد، چراکه در بازارهای افریقایی مشتریان خوبی داریم البته یکی از مشکلات ما هماکنون ممکن نبودن باز کردن السی از سوی خریدار برای ما است.
غفاری در ادامه توضیح داد: روابط و صادرات سیمان ما با این کشورها همانند کشورهایی چون عراق و افغانستان نیست که در حجم کم و با روش زمینی و به ریال انجام شود. بلکه با روش قاعدهمندتری باید اقدام به صادرات به این کشورها کرد. وی در پاسخ به این پرسش که مشکل خاصی برای حملونقل برای صادرات سیمان به کشورهای دوردست وجود ندارد، عنوان کرد: در زمینه حملونقل مشکلات ما برطرف شده است. اگر مشکل بانکی ما نیز حل شود میتوان پیشبینی کرد صادرات سال ۹۶ بهتر از امسال خواهد بود و از این نظر میتوانیم شاهد رونق صادراتی باشیم. معاون فنی و تولید انجمن سیمان در پاسخ به این پرسش که برای رونق داخلی سیمان چه راهکارهایی را میتوان در پیش گرفت، اظهار کرد: در بعد داخلی مهمترین عامل راهاندازی پروژههای عمرانی و رونق مسکن خواهد بود که این دو عامل مهم همچنان در رکود بهسر میبرند.
غفاری در پاسخ به این پرسش که آیا قیمتهای سیمان برای ورود به سال جدید متعادل شده است، عنوان کرد: باتوجه به همدلی که شرکتهای مختلف در امسال با همدیگر داشتند، قیمتهای سیمان تا حد زیادی متعادل بود. وی در ادامه توضیح داد: قیمتها باید در جهت حفظ حقوق مصرفکننده و تولیدکننده به پیش بروند. با توجه به اینکه در حال حاضر نیز کارخانهها با حدود ۶۰ تا ۷۰درصد ظرفیت اسمی خود مشغول فعالیت هستند، باید با مدیریت صحیح بتوانیم تعادل قیمتها را حفظ کنیم. معاون فنی و تولید انجمن سیمان در پاسخ به این پرسش که آیا بالاخره در سال ۹۶ سیمان وارد رینگ صادراتی خواهد شد، گفت: رینگ صادراتی که انضباط صادراتی را دنبال خواهد کرد، یکی از اهدافی است که برای صنعت سیمان درحال پیگیری آن هستیم. البته رضایت وزیر صنعت، معدن و تجارت را برای حضور در بورس کالا و رینگ صادراتی جلب کردهایم که امیدواریم سال آینده بتوانیم به آن ورود پیدا کنیم.
البته به نظر دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان کشور، سال۹۶ به نسبت تحولاتی که در پیشرو دارد، میتواند سال بهتری را برای صنعت سیمان ترسیم کند. در اینباره عبدالرضا شیخان، دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان اظهار کرد: در کل سال ۹۵ سال پررونقی برای سیمان نبود، چراکه با توجه به حجم سیمانی که در این سال تولید و با توجه به ظرفیتهای بسیاری که در این بازار ایجاد شد، بازار پرتقاضایی نداشتیم. وی در ادامه با اشاره به چشمانداز صنعت سیمان در سال پیشرو خاطرنشان کرد: البته صنعت سیمان میتواند برای سال آینده سال امیدوارکنندهای باشد، چراکه با همکاری که با وزارت و شهرسازی در پیش گرفتهایم، میتوانیم از سیمان برای جادهسازی نیز بهره بگیریم. با نوسازی بافتهای فرسوده میتوانیم رونقی به صنعت سیمان در سال ۹۶ بدهیم. شیخان همچنین برای رونقبخشی به صنعت سیمان بر صادرات تاکید کرد و گفت: باید بیش از پیش بر صادرات تمرکز داشته باشیم و بهدنبال بازارهای هدف جدید در این زمینه باشیم. وی با اشاره به ایجاد تعادل قیمتی در سال ۹۶ عنوان کرد: در سال ۹۵ یک هماهنگی قیمتی بین دولت و صنعت سیمان ایجاد شده بود تا هم مصرفکننده و هم تولیدکننده با مشکلی روبهرو نشوند. وی ادامه داد: به یقین این ایجاد تعادل تاثیر خود را بر قیمت سال ۹۶ نیز خواهد گذاشت و همچنان شاهد ثبات قیمتی در این زمینه خواهیم بود.