به گزارش می متالز، نشریه اخبار فلزات چین (China Metallurgical News) با این بهانه گفتوگویی با یکی از مدیران ارشد بورس آتی شانگهای چین داشته که با هم میخوانیم. در این گفتوگو عملکرد بازار آتی فولاد در سال ۲۰۱۷، محصولات جدید، برنامههای توسعهای و سایر موضوعات مرتبط بررسی میشود.
اندازه و حجم عملیات بازار فلزی بورس شانگهای جلوتر از برنامه بود. قراردادهای آتی فولاد بهویژه آتی میلگرد مورد توجه طیف وسیعی از فعالان بازار اعم از سرمایهگذاران و فعالان صنعت قرار گرفته و این قرارداد هم اکنون موفقترین قرارداد آتی بورس شانگهای طی این سالها بوده است. طی سال ۲۰۱۷، حجم معاملات آتی میلگرد فولادی به ۷۰۲ میلیون قرارداد معادل ۰۲/ ۷ میلیارد تن رسید که البته نسبت به سال گذشته ۲۴ درصد کاهش داشت؛ اما از نظر ارزش به ۲۴ تریلیون یوآن رسید که ۴/ ۱۱ درصد نسبت به سال قبل افزایش نشان میدهد. آتی ورق گرم هم سال موفقی را پشت سر گذاشت بهطوری که با رشد ۱۳۸ درصدی نسبت به سال قبل ۱۰۳ میلیون قرارداد به وزن ۰۳/ ۱ میلیارد تن دادوستد شد که از نظر ارزش به ۷۸/ ۳تریلیون یوآن رسید و رکورد رشد ۲۱۵ درصدی را رقم زد.
با توجه به اندازه این بازار، شرایط خوبی برای ارائه خدمات پوشش ریسک به صنعت فراهم شده است و فرآیند تحویل کالاها نیز به خوبی انجام شد. طی این دوره، روزانه ۱۱۴ هزار تن میلگرد تحویل مشتریان شده که نسبت به سال قبل ۳۴ درصد افزایش دارد. تحویل ورق گرم به مشتریان نیز رشد چشمگیری داشت، به نحوی که ۱۸۲ هزار و ۷۰۰ تن ورق گرم در سررسید قراردادها به مشتریان تحویل شد که حاکی از رشد ۱۵۸ درصدی این بخش است. طی این دوره، متوسط روزانه تعداد موقعیتهای تعهدی باز(OI) آتی میلگرد با رشد ۱۹ درصدی به عدد ۲.۰۱۷۳ میلیون قرارداد رسید که ۳۵ درصد آن مربوط به مشتریان حقوقی و نهادی بود. متوسط تعداد موقعیتهای باز در قراردادهای آتی ورق گرم نیز با رشدی ۱۷۱ درصدی به ۳۸۰ هزار قرارداد در روز رسید که ۵۳ درصد آن متعلق به سرمایهگذاران و مشتریان نهادی بود. آمار مذکور نشان دهنده رشد مشارکت مشتریان نهادی است.
این بورس طی سال ۲۰۱۷ فعالانه شمار متنوعی از خدمات صنعتی و توسعه بازار به فعالان صنعت فولاد ارائه کرد. نخست اینکه با مشارکت نهادهای صنفی از جمله انجمن فولاد و آهن چین، انجمن آهن قراضه چین، شورای فولاد ضدزنگ و انجمن شرکتهای فولادی چین بیش از ۱۰ دوره و رویداد آموزشی با هدف آشنایی و توانمندسازی فعالان صنعت برای استفاده از ابزارهای معاملاتی بورس در پوشش ریسک برگزار کرد. دوم اینکه ۲۰ دوره آموزشی با مشارکت موسسات مشاور در مدیریت ریسک برای هدایت و تشویق شرکتهای فعال در صنعت فولاد برگزار شد تا با حضور در معاملات آتی فولاد، شرایط باثباتتری برای رشد و توسعه خود فراهم آورند. سوم اینکه، بورس با همکاری گروه فولادسازی نانجینگ اقدام به راهاندازی طرحی تحت عنوان پایگاه آموزش صنعت فولاد کرد و در فاز اول نسبت به تقویت ارتباط بین پژوهشگران حوزه قراردادهای مشتقه و محققان صنعت فولاد اقدام کرده تا از این طریق صنعت آتی بتواند در خدمت بخش واقعی اقتصاد قرار گیرد.
بورس شانگهای در سال ۲۰۱۸ با تاکید بر صنعت فولاد، نخست، به توسعه محصولات ادامه خواهد داد. ما در راستای توسعه بازار و نیازهای مشتریان صنعت فولاد، برنامه بهینهسازی قراردادهای موجود، اصلاح قوانین و مقررات از جمله اصلاح و بهینهسازی قرارداد آتی مفتول، سقف مجاز تعداد موقعیتهای تعهدی در قرارداد آتی میلگرد و ورق گرم و اصلاح فرآیند تحویل فولاد از درب کارخانه را در دستور کار داریم. ثانیا، بنا داریم قراردادهای جدیدی در حوزه آتی فلزات آهنی راهاندازی کنیم. این بورس همچنین تصمیم دارد در هماهنگی با برنامههای اصلاح ساختار سمت عرضه در صنعت فولاد، نیاز بخش واقعی اقتصاد را شناسایی و برآورده سازد و با نوآوری و خلاقیت در توسعه محصول و گسترش حوزههایی مانند ارتقای تحقیق و پژوهش و توسعه قراردادهای فولاد و بهبود مستمر مقررات به بخش واقعی اقتصاد ارائه خدمت کند. ما مناسبات و روابط خود را با انجمن آهن قراضه چین تقویت و با ذینفعان مربوطه برای انجام کار، ارتقای استانداردهای صنعت قراضه و توسعه پژوهش در رابطه با راهاندازی قرارداد آتی آهنقراضه همکاری خواهیم کرد. ما طی یک زمانبندی مشخص و با همکاری نزدیک با انجمن فولاد و آهن چین امور پژوهش و مطالعات راهاندازی قرارداد آتی ورق سرد را به پیش خواهیم برد.
نخست اینکه بورس در تلاش برای گسترش خدمات خود در بازار آتی، تحقیق و توسعه محصول و پذیرش قراردادهای آتی محصولات فولادی جدید را تسریع میکند؛ همچنین، نوآوری در توسعه قرارداد مشتقه فولاد ضدزنگ، ورق سرد و آهنقراضه دنبال و مطالعات حوزه شکاف قیمتی در قراردادهای آتی فولادی نیز ارتقا بخشیده میشود.دوم اینکه ما تمام تلاش خود را برای توسعه آموزش و یادگیری در این زمینه بهکار خواهیم بست. در همکاری نزدیک با انجمنهای مربوطه در صنعت فولاد، دولتهای محلی و نهادهای متولی اطلاعات، پایههای آموزشی فعالان صنعت و سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی را در ارتباط با کارکردهای معاملات آتی تقویت خواهیم کرد. همچنین با راهاندازی پایگاه آموزش صنعتی در بورس شانگهای نسبت به توانمندسازی فعالان عرصه فولاد برای استفاده منطقی از ابزارهای مالی و ترغیب به اصلاح توانمندیهای شرکتهای تخصصی حوزه آتی برای خدمت بهینه به صنعت فولاد اقدام خواهیم کرد.