تاریخ: ۲۱ شهريور ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۵:۴۰
بازدید: ۲۳۲
کد خبر: ۱۸۳۲۷
سرویس خبر : انرژی

عرضه یک میلیارد و 76 میلیون و 859 هزار یورو ارز از سوی پتروشیمی‌ها از ابتدای راه‌اندازی بازار ثانویه / غیر پتروشیمی‌ها در مصونیت ارزی / بورس کالای ایران واقعی نیست

می متالز - دبیر انجمن کارفرمایان پتروشیمی گفت: از تاریخ 16 مرداد 97 تا 19 شهریور 97 یک میلیارد و 467 میلیون و 932 هزار یورو ارز در بازار ثانویه عرضه شده که از این میزان 73 درصد یعنی یک میلیارد و 76 میلیون و 859 هزار یورو مربوط به پتروشیمی‌ها بوده است.
عرضه یک میلیارد و 76 میلیون و 859 هزار یورو ارز از سوی پتروشیمی‌ها از ابتدای راه‌اندازی بازار ثانویه / غیر پتروشیمی‌ها در مصونیت ارزی / بورس کالای ایران واقعی نیست

به گزارش می متالز، احمد مهدوی در نشست خبری در جمع خبرنگاران گفت: امروز ما در جنگ اقتصادی قرار داریم از یک طرف دشمن خارجی اذیت‌مان می‌کند از طرفی عده‌ای دانسته و ندانسته در داخل «ما می‌گوییم ناآگاه و بی‌اطلاع از عدد و رقم» صحبت می‌کنند. ما بعد از صنعت نفت و گاز پتروشیمی را داریم که اهمیت ویژه‌ای به لحاظ مزیت‌ها و منابع غنی هیدروکربوری دارد این صنعت را برای مبارزه با دشمن باید تقویت کرد. جنگ اقتصادی با شعار حل نمی‌شود بلکه با تولید صادرات و استفاده از منابع ارزی قابل حل است.

می‌خواهند کمر پتروشیمی را خم کنند

وی تاکید کرد:‌ نه تنها امسال که در وضعیت خاص هستیم پتروشیمی در خدمت دولت و نظام است بلکه به گواهی بانک مرکزی در سال‌هایی که مشکلی هم نبوده این صنعت دولت را همراهی کرده است. سوال اینجاست که چرا عده‌ای می‌خواهند کمر صنعتی را که صادرات دارد خم کنند؟ البته نمی‌توانند.

دبیر کل انجمن کارفرمایی پتروشیمی اظهار داشت: از فردای روزی که جهانگیری ارز را 4200  تومانی اعلام کرد ما با همین نرخ فروختیم این در حالی است که دستورالعملی هم در کار نبوده است. وقتی هم که نیما راه‌اندازی شد با آن هماهنگ شدیم البته انتقادهایی هم به این سامانه داشتیم چرا که معتقد بودیم سوء استفاده می‌شود و گاهی پتروشیمی‌‌ها را زیر سوال می‌برد آنها می‌گفتند ارز پتروشیمی‌ها در بازار فروخته می‌شود هر جا کم می‌آوردند شایعاتی مبنی بر اینکه تقصیر پتروشیمی‌هاست رایج می‌شد.

وی با اشاره به میزان عرضه ارز در پتروشیمی‌ها در بازار ثانویه تصریح کرد: از تاریخ 16 مرداد 97 تا 19 شهریور 97 کل ارزی که در این سامانه عرضه شده یک میلیارد و 467 میلیون و 932 هزار یورو بوده است که از این میزان یک میلیارد و 76 میلیون و 859 هزار یورو سهم پتروشیمی‌ها بوده که 73 درصد ارز سامانه را شامل می‌شود. البته بعد از تذکر رئیس جمهور این درصدها تغییر کرد به طوری که تا پنج روز گذشته میزان عرضه ما 82 درصد بود.

وی تفاوت میزان عرضه ارز از سوی پتروشیمی‌ها و دیگر عرضه‌کنندگان را در بازار ثانویه 391 میلیون یورو عنوان کرد.

مهدوی همچنین به میزان عرضه ارز از زمان راه‌اندازی نیما یعنی از تاریخ 16 اردیبهشت 97 تا بازار ثانویه اشاره کرد و گفت: طی این مدت پتروشیمی‌ها یک میلیارد و 844 میلیون و 450 هزار یورو ارز با قیمت 4200 تومانی عرضه کردند. از زمان اعلام سیاست تک‌نرخی تا زمان عملیاتی شدن نیما (20 روز) 181 میلیون یورو از سوی پتروشیمی‌ها عرضه شد. از ابتدای سال نیز زمانی که 21 روز از سیاست ارزی می‌گذشت 219 میلیون یورو ارز پتروشیمی عرضه شد.

وی با بیان اینکه میزان صادرات پتروشیمی‌ها نیز کاملا مشخص است بیان کرد: 5 درصد از میزان صادراتی که ما داریم بابت واردات تجهیزات مورد نیاز و پرداخت بدهی‌ها عرضه می‌شود.

گرانی ارز و یورو ربطی به پتروشیمی‌ها ندارد

وی یادآور شد: ما در شرایط کنونی که عرضه ارز اهمیت بیشتری دارد توسعه برخی از پتروشیمی‌ها که پیشرفت پایینی دارند را رها کرده‌ایم. موضوع عرضه ارز از سوی پتروشیمی‌ها را بانک مرکزی و وزیر نفت نیز تایید می‌کند. سوال این است که چرا عده‌ای دائم به ما حمله می‌کنند قیمت cash ارز ربطی به پتروشیمی‌ها ندارد. ما حواله می‌آوریم و به واردکننده ارز را تحویل می‌دهیم. گران شدن دلار و یورو ربطی به پتروشیمی ندارد.

دبیر کل انجمن کارفرمایان پتروشیمی خاطرنشان کرد: به طور کل پتروشیمی‌ها از ابتدای سال تاکنون سه میلیارد و 321 میلیون و 227 هزار یورو ارز (معادل 4 میلیارد دلار) وارد کشور کرده‌اند که نسبت به سال گذشته روند درستی بوده است ضمن اینکه هر چه جلوتر می‌رویم این روند افزایش می‌یابد. ما به خاطر اعلام تحریم‌ها واردات برخی تجهیزات و کاتالیست‌ها را سرعت دادیم اما اکنون فرصت داریم که ارز بیشتری به بازار عرضه کنیم.

وی با بیان اینکه قیمت پتروشیمی‌ها در بازار ثانویه از همه ارزان‌تر بوده است خاطرنشان کرد: ما منافع کشور را در نظر گرفته‌ایم طبق برآورد وزیر نفت 25 درصد ارز وارداتی متعلق به پتروشیمی‌ها است و این در حالی است این رقم در سال گذشته 30 درصد بوده است. در کل ما حدود 72 درصد ارزی را که باید وارد می‌کردیم عرضه کرده‌ایم و هر چه جلوتر می رویم میزان عرضه افزایش می‌یابد چون خرید‌هایمان را کرده‌ایم.

مهدوی با بیان اینکه روند قیمت پتروشیمی ثابت و شیب آن نزولی بوده است، گفت: میانگین قیمت یورویی که ما فروختیم 89951 ریال بوده و سایر عرضه‌کنندگان با نرخ 93105 ریال ارز را فروخته‌اند که میانگین آن به طور متوسط 90790 ریال بوده است.   پتروشیمی‌ها همواره سعی کردند با قیمت ثابتی بازار را تغذیه کنند.

دبیر انجمن کارفرمایی پتروشیمی اظهار داشت: زمانی که سیاست ارزی به کار گرفته شد یعنی از تاریخ 16/2 تا 15/5 ارز با نرخ 4200 تومانی فروخته شد که میزان آن یک میلیارد و 844 میلیون و 916 یورو بوده است.

دلیل تفاوت آمار صادرات از سوی گمرک و NPC

وی با اشاره به تفاوت آمار گمرک و NPC در میزان صادرات پتروشیمی‌ها اظهار داشت: طبق آمار گمرک در سال 96، 39 میلیون تن به ارزش 14.5 میلیارد دلار صادرات داشته‌ایم در صورتی که طبق اعلام NPC میزان صادرات ما 22 میلیون تن به ارزش 12 میلیارد دلار بوده است. دلیل آن این است که LPG و برخی محصولات دیگر که از سوی پتروشیمی‌ها صادر نمی‌شود تحت عنوان پتروشیمی کد شده است.

وی همچنین گفت: بخشی از صادرات ما به عراق و افغانستان نیز ریالی بوده است یعنی 157 میلیون یورو معادل صادرات به این دو کشور داشتیم.

وی با بیان اینکه ما در سال جاری 69.15 درصد ارز عرضه کرده‌ایم افزود: این میزان نسبت به سال گذشته که 70 درصد بوده است تفاوت چندانی ندارد.

 سابیک عربستان در حال مذاکره با مشتریان پتروشیمی  ایران، داخلی‌ها در تدارک حمله بیشتر به این صنعت

وی در ادامه تاکید کرد: در حالی که سابیک عربستان با مشتریان ما مذاکره می‌کند و به دنبال فروش بیشتر محصولات خود است در داخل برخی برخوردهایی که با پتروشیمی‌ها می‌شود صحیح نیست. نمی‌گوییم شفاف‌سازی نکنید اما حرف ما این است که واقعیت را بگویید. ما با مشکلات و ریسک بالا ارز را وارد کشور می‌کنیم. البته جایی که مدیری کار نکرده باید برخورد شود ولی منصفانه باشد. از طرفی به ما می‌گویند چرا ارز وارد نمی‌کنید و از طرفی می‌گویند چرا صادر می‌کنید و به تولیدکنندگان داخلی محصول تحویل نمی‌دهید.

مهدوی بیان کرد: ما برای داخل کف عرضه را داریم و بقیه را صادر می‌کنیم. در سال 96 میزان تقاضا تا تاریخ 20/6/97 دو میلیون و 622 هزار تن در بورس بوده است که این میزان در سال 97 به هفت میلیون و 704 هزار و 75 تن رسیده است یعنی حداقل 300 درصد تقاضا بالا رفته است، این یعنی رانت. باید پرسید آیا تولید بالا رفته است؟ اینگونه نیست. محصول را در بازار کم می‌آورند و پتروشیمی‌ها را مقصر اعلام می‌کنند.

دلالی در بورس کالا مقصر بهم ریختگی‌ها

وی یادآور شد: با تمام این تفاسیر ما حتی بعضی از کالاهای حساس مثل پت را حتی یک کیلو صادر نکردیم و با نرخ هفت تومان در بورس و 25 تومان در خارج از بورس به فروش رسانده‌ایم. میزان صادرات PP نیز بسیار ناچیز بوده است.

دبیر انجمن کارفرمایی پتروشیمی با بیان اینکه دلیل این موضوع این است که بورس کالا واقعی نیست و دلال در آن وجود دارد گفت: پروپیلن در بورس 6 هزار تومان و در خارج از بورس 21 هزار تومان عرضه می‌شود.

وی ادامه داد: میزان معالات ما در 6 ماهه سال گذشته تا تاریخ 6.20 یک میلیون و 200 هزار دلار بوده که امسال به یک میلیون و 500 هزار دلار رسیده است یعنی 26 درصد بیشتر عرضه کرده‌ایم.

پرسه تولیدکنندگان غیرواقعی در بورس عامل کمیاب شدن محصولات

وی با اشاره به اینکه برخی کالاها را که در بازار کمیاب و یا گران شده مقصر پتروشیمی اعلام می‌کنند افزود: ظروف یکبار مصرف که از پلی استایرن و پلی‌اتیلن است ما در هفته 750 تن پلی استایرن مقاوم و 996 تن پلی استایرن معمولی عرضه کرده‌ایم در مورد PP نساجی هشت هزار و 300 تن کف عرضه بوده که هشت هزار و 129 تن به خاطر از مدار خارج شدن برخی پتروشیمی‌ها عرضه شده است. بنابراین بحث بر سر این است که برخی خریداران در بورس پروانه خرید دارند اما تولیدکننده غیرواقعی هستند و محصول خریداری شده را به دیگران عرضه می‌کنند.

وی با اشاره به مصوبه اخیر وزارت صمت اظهار داشت:از این پس ‌هر کس محصولی را از بورس خریداری کند باید به آدرس خودش بفرستد در حال حاضر می‌بینیم که تعداد زیادی از پتروشیمی‌ها PP انبار شده دارند چون خریدار نتوانسته آدرس را عوض کند.

وی با تاکید بر اینکه برداشتن سقف معاملات دلالی را در بورس حذف می‌کند درباره نحوه واردات ارز از سوی پتروشیمی‌ها توضیح داد: ما ارز را وارد نمی‌کنیم بلکه ارز در حساب‌هایمان در خارج از کشور می‌ماند و صراف آن را خریده و به واردکننده که ثبت سفارش کرده ارز می‌فروشد.

وی همچنین درباره عرضه کود در بورس که وزیر کشاورزی نسبت به آن انتقاد داشت گفت: طبق اعلام خدمات کشاورزی میزان عرضه مناسب است موضوع بر سر این بود که خریداران قیمت را با نرخ دستوری یعنی 612 تومان تقاضا داشتند که اکنون مشکل حل شده است.

عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین