تاریخ: ۱۳ اسفند ۱۳۹۹ ، ساعت ۰۳:۵۶
بازدید: ۹۲۹
کد خبر: ۲۰۰۱۴۲
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
معاونت معدنى وزارت صمت:

بخش معدن نیازمند تدوین برنامه دقیق است/ باید در اکتشاف سرمایه گذاری کرد/ نیازمند یک شرایط شناور در تصمیم سازی‌ها هستیم

بخش معدن نیازمند تدوین برنامه دقیق است/ باید در اکتشاف سرمایه گذاری کرد/ نیازمند یک شرایط شناور در تصمیم سازی‌ها هستیم
‌می‌متالز - سرپرست معاونت معدنى وزارت صنعت، معدن و تجارت در نشستی با خبرنگاران به بررسی موضوعاتی از جمله صنعت فولاد، صادرات بخش معدن و توسعه اکتشافات و... پرداخت.

آزادسازی پهنه‌های معدنی


به گزارش می‌متالز، اردشیر سعد محمدى درابتدای نشست خبری خود با اشاره به موضوع واگذاری پهنه‌های معدنی، اظهار کرد: موضوع پهنه‌های معدنی یکی از نکات مهمی است که در بخش معدن با آن مواجه هستیم. ما تمام محدوده هاى بلوکه شده را شناسایی کرده و آمار آن به تفکیک استان‌ها مشخص کرده ایم.


وی ادامه داد: در مرحله اول به هیچ عنوان محدوده هایى که مربوط به افراد بوده یا مشکل محیط زیستى دارند آزاد نمى شود بلکه محدوده هایى که در سیستم بلوکه هستند براى پویایى بخش معدن واگذار مى شود.


وى ادامه داد: در واقع براى پروانه هایى است که مالک ندارد و از طریق مزایده قرار است واگذار ‌شود.


سعدمحمدى افزود: قرار بود پیش از عید این مزایده انجام و جلسه اى برگزار شود، اما با توجه به انجام هماهنگى با تمام استان‌ها و همچنین هماهنگى با نمایندگان مجلس این جلسه به نیمه دوم فروردین موکول شد، زیرا نمایندگان مجلس در حال حاضر بحث تصویب بودجه را در دستور کار دارند.


وى اضافه کرد: معادن طبقه یک و دو که به دلیلى در گذشته بلوکه بودند، در جلسه هفته گذشته شوراى عالى معادن مصوب کردیم که آزاد شوند. ما فضاى رقابت را فراهم مى کنیم تا شرایط بهتر شود.


ترخیص ماشین آلات از گمرک


سرپرست معاونت معدنى وزارت صمت، درباره ترخیص ماشین آلات معدنى از گمرک گفت: تعدادى از ماشین آلات معدنى در گمرک هستند.


وی اضافه کرد: براساس صحبتی که دیروز انجام گرفت قرار است به زودى با مجوز وزیر ماشین آلاتى که در گمرک معطل هستند و ارز را خودشان تامین کرده و ساخت داخل ندارند ترخیص شوند.


سعدمحمدى گفت: ما ناچار به افزایش تولید مواد معدنى هستیم، به عنوان مثال ما امسال ١٠٠ میلیون تن سنگ آهن استخراج کرده ایم در نتیجه براى تحقق چشم انداز صنعت فولاد نیازمند تولید ١٦٠ میلیون تن سنگ آهن بوده که در نتیجه آن باید تجهیزات تامین شود.


وى افزود: البته تجهیزات ساخت داخل بدون شک وارد نمى شوند، اما موارد مورد نیازى که ساخت داخل ندارند باید وارد شده تا میزان تولید افزایش پیدا کند.


نیازمند تغییر در رفتار هستیم


وى با اشاره به آمارهاى معدنى بیان کرد: امسال نسبت به سال گذشته رشد تولیدات معدنى را شاهد هستیم. بخش معدن ٦ هزار و ٢٥٩ پروانه معدنى فعال و ٣٩٠٠ معدن غیر فعال داریم که مى توانند فعال شوند. همچنین ١٠٩٧ مجوز برداشت داریم. از سویى دیگر ٢٣٤٨ معدن بلامعارض داریم که باید روى آن‌ها کار شده تا فعال شوند.


وى بیان کرد: در ٦ ماهه ٣٠٩ پروانه جدید صادر شده است و امیدواریم تا پایان سال شرایط رو به رشد داشته باشیم.

سعد محمدى تاکید کرد: ما نیازمند یک تغییر در رفتار برای بخش معدن هستیم تا شاهد رشد و پویایى در این بخش باشیم.


وى ادامه داد: ما نیازمند طراحى جدید هستیم تا تکنولوژى ما با دنیا همسو شود. خوشبختانه نیروهاى متخصص در این زمینه وجود دارد، اما باید زیرساخت‌ها فراهم شود.

سرپرست معاونت معدنى وزارت صمت اضافه کرد: سخت افزار در کنار نرم افزار می‌تواند تغییر را ایجاد کند. اما نیازمند آموزش هستیم. این اتفاق منجر به کاهش هزینه می‌شود و امروز کشور به این کاهش هزینه نیازمند است.


به گفته سعدمحمدى، افزایش تولید در فلزات باید با برنامه جدى پیش رود. خوشبختانه این موضوع در حوزه مس ایجاد شده است. تولیدات معدنى باید براى تامین نیاز در پایین دست ارتقا پیدا کند. درواقع تولید باید به صورتى باشد که هم نیاز داخلى تامین شود و هم پاسخگوى بازار هاى صادراتى باشیم. نیاز است تا بازار بین المللى را حفظ کنیم.


وى تصریح کرد: باید برنامه تولید به سطحی برسد که بازار بین المللى را از دست ندهیم درنتیجه ارتقا تولید و اشتغال و سرمایه گذارى و همچنین اینکه معدن مى تواند در محرومیت زدایی ایفاى نقش کند، درواقع باعث می‌شود که براى ارتقاى این بخش و با دانش روز برنامه ریزى کنیم.


سرپرست معاونت معدنی وزارت صمت با اشاره به صنعت مس، بیان کرد: صنعت مس نیازمند کامیون‌هایی با ظرفیت بالای ۱۳۰ تن است. درواقع برای این بخش به کامیون‌هایی با ظرفیت ۲۴۰ تن نیاز داریم، اما باید به این نکته اشاره داشت برای استفاده از این کامیون‌ها باید طراحی معدن نیز تغییر کند.


رفع خلا‌های قانونی با کمک مجلس


سعد محمدى درباره وضعیت بازار فولاد، بیان کرد: نوع بیان براى است استدلال بسیار مهم است. به عنوان مثال از ٣٠ میلیون تولید فولاد ٢٠ میلیون شمش است که تبدیل به محصولات دیگر می‌شود و مابقى اسلب است.

وى ادامه داد: در بخش شمش مصرف داخلى ١٢ میلیون است آیا درست که صادرات براى این بخش ممنوع شود؟ ما باید بدانیم نسخه اى که براى محصولات طویل بسته مى شود با ورق متفاوت است. وقتى افزایش تولید داریم نیازمند صادرات هستیم آیا می‌توان تولید را کاهش داد؟ در نتیجه این موضوعات بسیار کارشناسى است.


سعد محمدى تصریح کرد: ما نیازمند بازار صادراتى براى شمش هستیم البته در برخى موارد خلا قانونى داریم که باید در مجلس حل کنیم. اگر نیاز به ورق کمتر از ٥ میلیمتر بالا است باید با وضع قانون بازار را درست کنیم.
به گفته وى، تولید داخل اولویت ما است، اما تمامى موارد نیازمند کارشناسى دقیق است. درنتیجه ما چهارشنبه با فولادى‌ها در مورد موارد یاد شده جلسه داریم.


سعد محمدى گفت: ما باید این موضوعات را حل کنیم تا خلا‌ها پرشده و تصمیمات به نحوى باشد که تولید کننده در آرامش بوده و بتوانیم شرایط بازار را مدیریت کنیم.

وى در ادامه درباره برنامه‌ای که قرار بود از سوی وزارت صمت به واحد‌های معدنی تا ۱۵ اسفند برای افق ۱۴۰۰ ابلاغ شود، گفت: برای سال ۱۴۰۰ تمامی واحد‌ها از نظر تامین گندله، کنسانتره سنگ آهن و تقسیم بندی شمش برنامه ریزی شده اند که این برنامه ریزی به واحد‌های معدنی ابلاغ شده است.


سعد محمدی تصریح کرد: در این راستا تکلیف تمامی واحد‌ها برای تولید داخل، صادرات و تنظیم بازار مشخص شده است که واحد‌ها بر اساس آن می‌تواند برنامه ریزی‌های لازم را انجام دهند و در صورتی که واحد‌ها با مسائل و معضلاتی همراه بودند با وزارت صمت درمیان خواهند گذاشت و ما برنامه را تصحیح خواهیم کرد.


ارتقای تکنولوژی در بخش معدن شدنی است


وی همچنین درباره تاثیر شرایط تحریم بر ارتقای تکنولوژی نیز بیان کرد: قطعا نیازمند ارتباط با دنیای برای ارزآوری هستیم. البته در شرایط تحریم برای ورود تکنولوژی مسیری را طی می‌کنیم درباره ریز آن نمی‌توانم توضیحات بیشتری بدهم.


سعد محمدی افزود: در حال حاضر مجموعه مس قرار است ۱۵ دستگاه حفاری جدید خریداری کند؛ بنابراین ارتقای تکنولوژی در بخش معدن شدنی است، اما مسیر کسب تکنولوژی متفاوت است.


وی ادامه داد: در باره اختلاف تکنولوژیک با دنیا، در اکتشاف از سال ۱۳۴۰ تا به امروز که ۶۰ سال می‌گذرد مجموعا ۶ میلیون ۷۰۰ هزار متر حفاری شده است این در حالیست که استرالیا سالانه ۸ میلیون متر حفاری انجام می‌دهد.


سعد محمدی همچنین در ادامه این نشست درباره بهبود وضعیت بازار بیان کرد: ما نیازمند یک شرایط شناور در تصمیم سازی‌ها هستیم. این موضوع شامل بحث عوارض و تعیین قیمت هم می‌شود. در زمینه تعیین قیمت ارز متولی بانک مرکزی است و باید جلساتی با آن‌ها داشته باشیم تا بازار تعادل داشته و دچار تنش نشود. این نکات موضوعی است که باید با خرد جمعی مورد تصمیم گیری قرار بگیرد. ما باید برنامه را درست و شرایط را تنظیم کنیم تا بازار به سمتی که بورس و اقتصاد در نظر دارد حرکت کند.


وی تاکید کرد: ما نیازمند کنار هم نشستن، استفاده از نظر همه ارکان مرتبط با بازارهستیم تا بتوانیم یک برنامه شناور را تدوین کنیم. امروز برای کنترل بازار ابزرا حقوقی در اختیار عوارض است در حالی که وضع و اجرای آن در بهترین حالت ممکن ۴ ماه زمان صرف می‌کند و ممکن است ۴ ماه آینده دیگر نیازی به عوارض نباشد. عوارض باید شناور در هفته و روز مشخص شود.


میزان مصرف ورق را شناسایی کردیم


سرپرست معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت همچنین درباره توزیع فولاد در بین صنایع پایین دستی، بیان کرد: ۱۱۶۴ واحد در کشور تقاضای خرید ورق دارند. ما اعلام کردیم هر واحدی نیازمند ورق است باید درخواست خرید خود را در سامانه بهین یاب ثبت و مشخص کند با آن چه تولید می‌کند. میزان ظرفیت کارخانه‌های ما برای استفاده از ورق بالغ بر ۱۴ میلیون تن شناسایی شده، اما امکان تولید برای مصرف تا ۳۰ میلیون تن تعریف شده است.


وی ادامه داد: برای آنکه این بازار به دلیل تقاضا دچار رانت نشود، بررسی کردیم ۲۴۷ مورد از واحد‌هایی که تقاضا داشتند، هیچ نوع عملیاتی در سال‌های گذشته نداشته اند. حال چرا باید این واحد‌ها ورق بخرند؟ مابقی واحد‌ها نیز به دوسته تقسیم می‌شوند. دسته اول واحد‌هایی هستند که تقاضا‌های کلان داشته و پروژه‌های ملی در اختیار دارند، دسته دوم نیز بنگاه‌های کوچکی هستند که مصرف داشته، اما امکان خرید در بورس برای آن‌ها فراهم نمی‌شود، زیرا واحد‌های بزرگ خرید‌های بیشتری در بورس دارند. در تلاش هستیم این موضوع به زودی حل شود.


سعد محمدی اظهار کرد: ما نیازمند نظارت بر برنامه تدوین شده هستیم، این موضوع را نباید دخالت تلقی کرد.

 

افزایش درآمد شرکت مس در ۴ سال آینده


وی همچنین درباره آمار‌های صادرات معدنی و همچنین برنامه تولیدات معدنی بیان کرد: باید به این نکته اشاره داشت که برنامه پیش بینی شده باید تحقق پیدا کرده تا قابلیت اجرایی آن عملیاتی شود. به عنوان مثال ما با تنش‌هایی که در بازار فولاد داشته ایم، در حوزه شمش بالغ بر ۵ میلیون تن صادرات داشتیم در حالی که این رقم در سال گذشته بیشتر بود. به هر حال شرایطی ایجاد شد که میزان صادرات کاهش یابد. اما یک زمان سوال می‌شود با برنامه‌هایی که در دستور کار است در آینده چه شرایطی خواهیم داشت؟ باید گفت، ما قطعا نیازمند ارتباط با دنیا برای صادرات هستیم. ما در بخش فولاد برنامه ریزی داریم که هم نظارت و کنترل داشته و هم شاهد توسعه باشیم. همچنین در حوزه مس براساس برنامه تدوین شده قرار است در ۴ سال آینده درآمد‌های شرکت نسب به شرایط فعلی رشدی بیش از ۲ برابر داشته و جزو ۱۰ شرکت برتر دنیا قرار بگیرد.


سعدمحمدی تصریح کرد: بیش از ۵۰ سال سرباره‌های ذوب در مس روی زمین بود، اما امروز توانسته ایم با استفاده از تکنولوژی‌های موجود آن را تبدیل به کنسانتره کنیم که ارزش افزوده خوبی برای شرکت به همراه دارد؛ بنابراین قطعا نیازمند تدوین برنامه دقیق ۵ ساله هستیم که سطح کشور را ارتقا دهد.


وی همچنین درباره سرانه مصرف فولاد در کشور، گفت: درحال حاضر سرانه مصرف در کشور حدود ۲۰۰ کیلوگرم است. اگر قرار است جزو کشور‌های توسعه یافته قرار بگیریم اگر به ۳۰۰ کیلوگرم با جمعیت ۹۰ میلیون برسد باز هم نیازمند صادرات هستیم. اعتقاد کارشناسی بنده بر این است که بخش معدن در آینده جایگاه بالاتری نسبت به شرایط فعلی دارد.



سیمان باید ارزان‌تر به دست مصرف کننده برسد


سرپرست معاونت معدنی وزارت صمت در ادامه با اشاره به وضعیت سیمان، بیان کرد: در حال حاضر قیمت فله‌ای فروش ۲۲۰ هزار تومان است. ظرفیت تولید ما نزدیک به ۸۰ میلیون تن است که امسال تولید به ۶۰ میلیون تن ارتقا پیدا می‌کند و حدود ۷ میلیون تن سیمان و ۱۴ میلیون تن کلینکر صادر شده است. البته با چالش‌هایی همچون قطعی برق همراه بودیم که به طور موضعی اتفاق افتاد. اما در نظام توزیع با مشکل همراه هستیم که درست به دست مصرف کننده نمی‌رسد باید مشکلات را برطرف کنیم. باید سیمان ارزان‌تر به دست مصرف کننده برسد.


وی ادامه داد: اعتقاد فعالان سیمان بر این است که محاسبات قیمتی باید بهتر شود. در این باره صبح چهارشنبه با فعالان سیمانی نیز جلسه خواهیم داشت.

سعدمحمدی تصریح کرد: باید تعامل ما با انجمن‌ها بیشتر و از نظرات کارشناسی آن‌ها استفاده کنیم تا مشکلات از طریق آن‌ها به وزارت صمت منتقل شود.


سعدمحمدی درباره افزایش تولید مواد معدنی برای تحقق افق ۱۴۰۴، بیان کرد: برای ارتقای تولید در تمام بخش‌ها نیازمند اکتشاف هستیم. ما در بخش سنگ آهن خوشبینانه تنها تا ۲۰ سال آینده مواد معدنی در اختیار داریم. دنیا در حال حاضر ۱۷۵ میلیارد تن ذخایر قطعی سنگ آهن دارد، با توجه به میزان تولید فولاد که حدود ۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تن است، ۲.۵ میلیارد تن سنگ آهن در سال مصرف می‌شود، یعنی میزان ذخایر دنیا تا ۷۵ سال دیگر پاسخگوی نیاز صنعت فولاد است، اما در ایران این رقم ۲۰ سال است. در نتیجه از دنیا عقب هستیم و باید در این زمینه سرمایه گذاری انجام دهیم.


وی افزود: ما در بخش مس یک معدن بزرگ اکتشاف کرده ایم که در سال جدید ارائه خواهیم کرد این معدن ذخیره بسیار بزرگی دارد. درنتیجه باید در حوزه اکتشاف کار کرده و اعداد و ارقام را افزایش داد. درواقع ما محکوم به اکتشاف هستیم.



گزارش از پایگاه خبری «می متالز»

 

عناوین برگزیده