به گزارش می متالز، داوود مددی امروز با اشاره به اینکه در شهرهای شمالی کشور به خصوص مازندران زبالهها دفن نمیشود و در کنار خیابانها رها شده و شیرابه این زبالهها جذب زمین و آبهای سطحی و عمقی میشود، گفت: متأسفانه وجود زباله در اکثر شهرها باعث آلودگی آبهای سطحی و عمقی میشود و استفاده حیوانات از این زبالهها موجب انتقال میکروبها به مردم و دریا میشود. در نتیجه این چرخه به حیات انسان بازگشته و میلیاردها تومان پول صرف مداوای مردم میشود.
مددی با تأکید براینکه مطالعات خوبی در مورد اینکه در کشورهای اروپایی و کشورهای پیشرفته با زباله چه میکنند، گفت: این مطالعه نشان داده که دنیا و اروپا به این سمت حرکت کرده که دفن زباله کاهش یابد و به تعداد زبالهسوزها اضافه شود. در نتیجه تولید انرژی برق از زباله روز به روز افزایش مییابد.
وی تأکید کرد: راهی نیست که کشور به سمت زبالهسوز و انرژی برق و توسعه نیروگاههای زبالهسوز حرکت کند.
عضو هیأت مدیره انجمن انرژیهای تجدیدپذیر افزود: فاجعهای که به دلیل نداشتن استراتژی مشخص برای جمعآوری زباله وجود دارد، یک فاجعه عمیق است و متأسفانه سرطان را در کشور رشد داده است، هرچند معتقدیم منشاء سرطان موارد دیگری هم هست، اما زباله منشاء بسیاری از بیماریها در کشور بوده و هست.
وی با اشاره به اینکه در جنوب تهران زبالهها دفن شده و بسیار خطرناک است، گفت: در حال حاضر میلیون پرنده از این زبالهها تغذیه کرده و ناقل بیماری هستند، چرا که این زبالهها شیرابههایی دارند که جذب آبهای زیرزمینی شده و آنها را آلوده میکنند، سپس کشاورزان با همین آبهای زیرزمینی اقدام به کشت صیفیجات و سبزیجات میکنند و همین محصولات کشاورزی توسط مردم استفاده و آنها را بیمار میکند.
عضو هیأت مدیره انجمن انرژیهای تجدیدپذیر گفت: مسیری که کشورهای پیشرفته در زبالهسوزی رفتهاند ورود تکنولوژی آن را به کشور را بررسی کردهایم که کدامیک از این تکنولوژیها برای کشور مناسب است، پس به دو عنصر مهم توجه شد که اولین آن تکنولوژی بود که آلایندگی کمتری داشته باشد و دوم اینکه از لحاظ سادگی به گونهای باشد که چون متخصص تربیت نکرده بودیم، به خوبی آن را گسترش دهیم.
مددی افزود: در ۹ سال گذشته دهها نفر متخصص را در کشور تربیت کردیم که از لحاظ اقتصادی نیز پاسخگو باشد، پس در این روشها به تکنولوژی دمای بالا و فاقد اکسیژن رسیدهایم، بنابراین اگر در این سالهای گذشته نیروگاه ۳ مگاواتی که در منطقه کهریزک راهاندازی شده با مشارکت شهرداری نبود نمیتوانستیم ادامه حیات دهیم.
وی با بیان اینکه اولین نیروگاه زبالهسوز را برای سوزاندن ۲۰۰ تن زباله در روز تولید کردهایم تاکنون هزاران نفر از مراجع مختلف از آن بازدید کردند و هر سه ماه یک بار سازمان محیط زیست آلایندگی ما را تست و آن را تأیید میکند.
عضو هیأت مدیره انجمن انرژیهای تجدیدپذیر با بیان اینکه استاندارد موجود در این نیروگاههای زبالهسوز دیاکسیدی که تولید میشود، یک دهم است، در اولین نیروگاه زبالهسوز ایران در حد صفر است، خاطرنشان کرد: انتظار ما از دولت و وزارت نیرو این است که همانند کارخانههای دیگر برق نیروگاه زبالهسوز از بیرون تأمین شود. این در حالی است که وزارت نیرو اعلام کرده برق این کارخانه باید توسط خود کارخانه تأمین شود.
مددی تصریح کرد: برق خریداری شده به صورت تضمینی برای هرکیلو وات ساعت انرژی نیروگاه خورشیدی ۴۹۰ تومان است در حالی که خرید برق تضمینی از نیروگاههای زبالهسوز ۳۷۰ تومان است. این در حالی است که برای سرمایهگذاری یک نیروگاه خورشیدی ۱۰ مگاواتی ۱۰ میلیون دلار نیاز است، اما برای یک نیروگاه ۲۰۰ تنی زبالهسوز که ۳ مگاوات برق تولید میکند ۳۰ میلیون دلار نیاز است. پس میزان سرمایهگذاری برای یک نیروگاه زبالهسوز سه برابر یک نیروگاه خورشیدی است.
وی با بیان اینکه از ۳مگاوات برق نیروگاههای زبالهسوز ۲ مگاوات آن به شبکه داده میشود، گفت: قیمت برق نیروگاههای زبالهسوز باید واقعی شود، چرا که در اروپا قیمت برق تولید شده توسط نیروگاههای زبالهسوز حدود ۱۸ سنت تا ۲۵ سنت است، این در حالی است که این عدد در ایران تنها ۲ سنت است.
عضو هیأت مدیره انجمن انرژیهای تجدیدپذیر افزود: باید تفاوتی بین نیروگاههای تجدیدپذیر و نیروگاههای فسیلی وجود داشته باشد، اما در کشور ما میبینیم که توجه و ضرورتی برای توسعه نیروگاههای زبالهسوز دیده نمیشود.
مددی خاطرنشان کرد: دولت باید بابت سوزاندن زبالههایی که در تهران و یا کشور حجم بالایی را به خود اختصاص میدهد، باید به نیروگاههای زبالهسوز پول پرداخت کند، حال میبینیم که نه تنها پولی بابت سوزاندن این زبالهها به ما پرداخت نمیشود، قیمت برق خریداری شده از این نیروگاهها نیز غیرواقعی است.
وی در پاسخ به سؤال که، در حال حاضر چند مگاوات در کشور نیروگاه زبالهسوز داریم، گفت: در حال حاضر تنها ۱۲ مگاوات نیروگاه زبالهسوز در کشور در حال تولید برق هستند. بنابراین شاید این عدد، عدد بالایی نباشد، اما باید به تأثیر زیستمحیطی بالای این نیروگاهها توجه ویژهای شود.
عضو هیأت مدیره انجمن انرژیهای تجدیدپذیر با اشاره به اینکه در ایران جمعآوری، دفن و مدیریت پسماند با توجه به نوع و کیفیت پسماند با سایر کشورهای جهان متفاوت است، گفت: در حال حاضر مدیریت پسماند در ایران از مسائل اصلی شهرداریهای سراسر کشور محسوب میشود و هزینه قابل توجهی را بر مدیریت شهری تحمیل میکند.
مددی افزود: در سایر کشورها بازگشت سرمایه و سود مورد انتظار سرمایهگذار و بهرهبردار از نیروگاههای زبالهسوز باید از طریق پرداخت (بابت هزینه سوزاندن و تصفیه آلایندههای خروجی و...) و درآمد حاصل از فروش برق تأمین میشود، اما در ایران و برای مسئولان موضوع گیتفی هنوز نهادینه نشده است.
وی ادامه داد: تصور بازگشت سرمایه برای نیروگاههای زبالهسوز در ایران همچنان از محل فروش برق است که آن هم با این نرخ خرید برق امکانپذیر نیست.
عضو هیأت مدیره انجمن انرژیهای تجدیدپذیر در پاسخ به سؤال که آیا وزارت نیرو پول برق نیروگاه ۳ مگاواتی زبالهسوز در تهران را به موقع پرداخت میکند، گفت: چهار ماه است که هیچ پولی از بابت فروش برق به ما پرداخت نشده است.
همچنین در این نشست صباغزاده عضو هیأت علمی سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه بحث زباله یک بحران جدی است و در هر کشوری تولید زباله یک جریان دائم است، گفت: اگر تولید زباله مدیریت نشود، دچار بحران زیستمحیطی خواهیم شد.
وی افزود: غفلتهای زیادی در کشور در این مورد صورت گرفته و هرچند تمام علما و مدیران در مورد استفاده از تکنولوژی برای دفن زبالهها داده میشود، اما اقدامی نمیشود.
صباغزاده ادامه داد: اقدام نکردن در این زمینه به این دلیل است که یک اندیشه منسجم در دولت و شهرداریها وجود ندارد.
وی به بحث زیست محیط دفن زبالهها اشاره کرد و گفت: در قانون انرژیهای تجدیدپذیر متأسفانه توسعه نیروگاههای زبالهسوز مورد غفلت واقع شده و این یک قانون ضعیف است.
عضو هیأت علمی سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه هر روزی هر فرد به طور متوسط حدود ۸۰۰ گرم زباله تولید میکند، بیان داشت: به طور مثال در شمال کشور روزانه ۸ هزار تن زباله تولید میشود، اما متأسفانه هیچ اقدام مشخص و معینی برای دفن این زبالهها و استفاده بهینه از آن در کشور وجود ندارد.
صباغزاده گفت: در دنیا و کشورهای پیشرفته وجود تکنولوژیهای بالا این موضوع را حل کرده است، پس بنابراین اگرچه براساس مصوبه قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی که در سال ۹۴ به تصویب رسیده، هنوز به ماده ۶۱ آن هیچ توجهی نشده و هیچ گونه اقدام مؤثری بر روی آن صورت نگرفته است. در این قانون به وضوح در مورد دفن زبالهها و پسماندها اشاره شده است که باید برای خرید برق ضرایبی فزاینده گذاشته شود، تا سرمایهگذار برای توسعه نیروگاههای زبالهسوز ترغیب شود، اما متأسفانه هیچ توجهی به آن نمیشود.