تاریخ: ۱۵ مهر ۱۳۹۷ ، ساعت ۲۱:۵۳
بازدید: ۶۹۶
کد خبر: ۲۰۰۷۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

قمار دلالان دلار روی تردید شورای نگهبان/ توپ هیجان در زمین ناظر قانون‌گذاری

می متالز - نرخ دلار در معاملات امروز با انتشار خبر تصویب FATF برای ساعتی به کانال 11 هزار تومانی وارد شد، با این حال در ادامه دلار در مسیر صعودی قرار گرفت. به نظر می‌رسد همچنان دلالان به دنبال راه نجات برای کاهش زیان خود پس از ریزش شدید و ناگهانی ارز هستند. بر این اساس تردید از تصمیم‌گیری شورای نگهبان در خصوص لوایح مرتبط با پیوستن به FATF را دستاویز جدیدی برای داغ کردن دلار قرار داده‌اند.
قمار دلالان دلار روی تردید شورای نگهبان/ توپ هیجان در زمین ناظر قانون‌گذاری

به گزارش می متالز، نرخ هر دلار آمریکا تا ساعت 18 در مرز 13 هزار تومان در حال معامله بود. قیمت هر سکه طلا طرح جدید نیز در محدوده 4 میلیون تومان قرار داشت. البته فضای معاملات بازار ارز تا حدود زیادی ناشی از ریزش‌های اخیر ارزش دلار در برابر ریال متشنج بوده است. بعضا شنیده می‌شود که افرادی که بدون داشتن دید تحلیلی در هفته‌های اخیر در دلار سرمایه‌گذاری کرده بودند به دنبال فرار از زیان بیشتر در صدد فروش دلارهای خود برآمده‌اند. با این حال همان‌طور که در خصوص میزان خرید دلار با نگاه سرمایه‌گذاری آمار دقیقی در دست نیست در شرایط کنونی نیز عمده اخبار از این حوزه تنها بر اساس مشاهدات کلی منتشر می‌شود.

دلار به دنبال تصویب آخرین لایحه لازم برای عضویت ایران در سازمان FATF در مسیر نزولی قرار گرفت. به این ترتیب از ساعت 11 تا حوالی ساعت 13، دلار در شیب تند نزول قرار گرفت. اما در ادامه دلالان ارزی بار دیگر از تردیدهای موجود در فضای کلان سیاسی کشور سو استفاده کرده و به دنبال طرح موضوع شرط موافقت شورای نگهبان برای ارائه مجوز به دولت، دلار به مسیر صعودی بازگشت. به این ترتیب دلار به نرخ‌های شب گذشته نزدیک شد و بعضا از نرخ‌های مزبور نیز عبور کرد. به نظر می‌رسد دلالان ارزی امید زیادی به مخالفت شورای نگهبان و عدم موافقت با FATF دارند تا به این ترتیب بار دیگر فضا را برای تلاطم دوباره بازار ارز فراهم کنند.

با اتفاقاتی که در ماه‌های اخیر در کشور رخ داده بر هیچ‌کس پوشیده نیست که تلاطم بازار ارز بازگشت دوباره التهاب به اقتصاد را به دنبال دارد. بر این اساس به نظر می‌رسد توپ در زمین شورای نگهبان است. حال این‌که اعضای ناظر بر مصوبات مجلس موافقت خود را با لایحه CFT ابراز می‌کنند و به این ترتیب فضای روانی را برای سرکوب هیجان و ریزش دوباره دلار فراهم می‌کنند یا ممکن است تردیدهای موجود از سوی شورای نگهبان هیجان را به بازارها بازگرداند. در این خصوص انتظار برای اظهارنظر نهایی شورای نگهبان نیز وجود دارد. بر اساس اطلاعات موجود به نظر می‌رسد نظر این شورا طی این هفته یا در هفته آینده اعلام شود.

از مجموع 4 لایحه مرتبط با FATF، یک لایحه نظر موافق شورای نگهبان را گرفته است، دو لایحه نیز به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع داده شده است. لایحه CFT نیز احتمالا به مجمع تشخیص مصلحت نظام برای نظر نهایی ارجاع می‌شود. اما سوال اصلی این است که با فرض تصویب شورای نگهبان رویه نرخ دلار در آینده چگونه خواهد بود.

آینده دلار با فرض موافقت شورای نگهبان

اگر فرض را بر موافقت شورای نگهبان با مصوبه مجلس بگیریم، باید در انتظار بسته پیشنهادی اروپایی‌ها در قبال برجام باشیم. خوشبینی نسبی با توجه به اظهارات اخیر مسئولان وزارت خارجه و همچنین طرف غربی، نسبت به همکاری مطلوب اروپایی‌ها با کشورمان وجود دارد. کمتر از یک ماه دیگر تا تحریم‌های آمریکا باقی مانده و بعضا اخباری از همکاری قابل توجه اروپایی‌ها به گوش می‌رسد. اگر بنا بر به وقوع پیوستن اخبار خوشبین سیاسی باشد دلار تحت فشار روانی مسیر تند نزولی خود را تکرار خواهد کرد. در این شرایط گام‌های عملی بانک مرکزی نیز می‌تواند کارساز باشد. بر این اساس اعتماد به مکانیزم بازار یکی از مهم‌ترین اقداماتی خواهد بود که بانک مرکزی در وهله نخست می‌تواند به کار گیرد. بر این اساس با نزدیک شدن نرخ بازار آزاد و بازار ثانویه انتظار می‌رود که بانک مرکزی از دخالت در بازار خودداری کند و اجازه ورود آزاد عرضه و تقاضا را بدهد. همچنان این اعتقاد وجود دارد که دلار در سطوح کنونی دارای حباب است و اندکی تقویت سمت عرضه یا به بیانی بهتر اعتماد به مکانیزم بازار می‌تواند به ریزش دلار دامن بزند. شاید یکی از مهم‌ترین مشکلات معاملات ارز در داخل کشور نبود بازار مترمرکز است. بعضا کارشناسان عنوان می‌کنند اگر حتی به جای برخورد امنیتی با معامله‌گران ارزی مکان مشخصی برای جمع شدن این افراد و حضور آزاد عرضه و تقاضا وجود داشت، دلار حباب 19 هزار تومانی را تجربه نمی‌کرد. همچنان تاکید می‌شود که بررسی سمت عرضه و همچنین تقاضا (حجم نقدینگی) نرخ‌های بالای را به هیچ وجه توجیه نمی‌کند. علاوه بر این قدرت خرید مصرف‌کننده داخلی نیز توان نرخ‌های توهمی از دلار را ندارد و این موضوع نیز بر عقب‌نشینی تقاضای واقعی تاکید دارد.  

بر این اساس همان‌طور که پیش از این نیز اشاره شد دلار را نمی‌توان مکانی مناسب برای سرمایه‌گذاری دانست و به شدت توصیه می‌شود که با ابزار تحلیلی مناسب به دنبال ورود به سایر بازارها مانند بورس باشیم. 

عناوین برگزیده