تاریخ: ۱۶ مهر ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۲:۰۶
بازدید: ۳۴۶
کد خبر: ۲۰۱۲۷
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

دزدی در روز روشن؛ امضای قرارداد معادن طلا و مس افغانستان در واشنگتن

می متالز - در حالی که رسانه‌های غربی پیش از این به چشم‌دوختن ترامپ به معادن افغانستان تأکید کرده بودند، وزارت معادن این کشور اظهار داشت که قرارداد استخراج معادن بزرگ طلا و مس از ولایت‌های بدخشان و سرپل در واشنگتن به امضا رسیده است.
دزدی در روز روشن؛ امضای قرارداد معادن طلا و مس افغانستان در واشنگتن

به گزارش می متالز، «عبدالقدیر مطفی» سخنگوی وزارت معادن به خبرنگاران در کابل گفت: «نرگس‌نهان» وزیر معادن این کشور دو قرارداد جداگانه برای استخراج معدن مس در ولایت سرپل و معدن طلای بدخشان را با شرکت‌های انگلیسی و آمریکایی به امضا رسانده است.

وی افزود: بر اساس این قرارداد، این شرکت‌ها در سه سال آینده 22 میلیون دلار در معدن مس در ولایت سرپل و 56 میلیون دلار در معدن طلای بدخشان سرمایه گذاری خواهند کرد.

این در حالی است که دولت افغانستان پیش از این متهم شده بود برای کسب حمایت سیاسی آمریکا و انگلیس در انتخابات ریاست جمهوری این کشور قراردادهای بزرگ استخراج معادن مس و طلا را بدون برگزاری مناقصه در اختیار این شرکت‌ها قرار خواهد داد.

افشاگری سازمان دیده‌بان شفافیت افغانستان

پس از افشاگری سازمان دیده‌بان شفافیت افغانستان درباره امضای مخفیانه قرارداد استخراج معادن افغانستان با شرکت‌های آمریکایی ــ انگلیسی وزارت معادن این کشور این موضوع را علنی کرده است.

«سید اکرام افضلی» رئیس دیده‌بان شفافیت افغانستان هفته گذشته به خبرنگاران در کابل گفته بود که قرارداد استخراج معادن مس و طلای افغانستان در جریان بازدید مقامات افغان از واشنگتن به‌صورت مخفیانه به امضا می‌رسد.

اگرچه وزارت معادن افغانستان از «همایون قیومی» وزیر دارایی و مشاور ویژه اشرف غنی و «منصور نادری» وزیر سابق شهرسازی افغانستان نام نبرد اما آنها نیز نقش قابل توجهی در امضای این قرارداد دارند.

گفته می‌شود که قیومی یکی از مهره‌های کلیدی سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا در دولت افغانستان است که سالهای طولانی در ادارات امنیتی آمریکا در پست‌های کلیدی فعال بوده است.

رئیس دیده‌بان شفافیت افغانستان تصریح کرده بود که شرکت‌های انگلیسی ــ آمریکایی با اعمال فشار از طریق سفارت آمریکا و انگلیس در کابل قراردادهای استخراج معادن طلا و مس در افغانستان را به‌دست آوردند.

دزدی قانونی معادن افغانستان

شبکه نظارت بر منابع طبیعی افغانستان نیز از امضای قرارداد استخراج معادن این کشور با شرکت‌های آمریکایی و انگلیسی ابراز نگرانی کرده و آن را تاراج و دزدی قانونی معادن این کشور عنوان کرده است.

«یاسین ستیز» از اعضای شبکه نظارت بر منابع طبیعی افغانستان به خبرنگاران در کابل گفته بود که مقامات افغان با امضای این قراردادها زمینه دزدی قانونی از معادن این کشور را برای آمریکا و انگلیس فراهم کرده‌اند.

وی تأکید کرده بود که استخراج غیرقانونی و غیرشفاف معادن به‌نفع افغانستان نیست و مردم این کشور در مورد تاراج سرمایه‌های ملی‌شان توسط شرکت‌های انگلیسی ــ آمریکایی نباید بی‌تفاوت باشند.

چشم طمع ترامپ به معادن افغانستان

کارشناسان براین‌باورند که رئیس جمهور آمریکا در نظر دارد که با تاراج معادن افغانستان به اقتصاد کشورش کمک کند. این موضوع بارها از سوی رسانه‌های غربی و حتی مقامات آمریکایی نیز مطرح شده است.

آذرماه سال گذشته رسانه انگلیسی «رویترز» گزارش داد که ترامپ به ثروت معادن افغانستان چشم دوخته تا هزینه جنگ 16ساله و بازسازی افغانستان را از طریق استخراج معادن در این کشور تأمین کند.

بر اساس گزارش رسانه‌های غربی ترامپ در دیدار با «مایکل سیلور» مدیرعامل شرکت «امریکن المنتس» یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های تولیدکننده فلزات و مواد شیمیایی آمریکا گفته بود که معادن سرشار افغانستان بار دیگر می‌تواند اقتصاد آمریکا را به اوج برساند به همین دلیل باید حضور نظامی آمریکا در این کشور ادامه یابد.

پیش از این نیز گزارش‌هایی درباره استخراج مخفیانه معادن توسط نیروهای آمریکایی وجود داشت که دلیل ایجاد مناطق ورود ممنوع در خاک افغانستان توسط نیروهای آمریکایی نیز به همین دلیل صورت گرفته است.

اشرف غنی به‌دنبال کسب حمایت آمریکا

«باب وودوارد» خبرنگار مشهور آمریکایی در کتاب اخیرش موسوم به «وحشت ترامپ در کاخ سفید» گفته بود که سپتامبر 2017 میلادی «الهام علی‌اف» در حاشیه نشست سازمان ملل به ترامپ گفته بود که چینی‌ها در حال استخراج مقادیر قابل توجه مس از معادن افغانستان هستند در حالی که آمریکا میلیاردها دلار در این کشور هزینه کرده است.

در ادامه این مطلب آمده که در نهایت اشرف غنی به مقامات آمریکایی پیشنهاد کرده بود که آمریکا دسترسی انحصاری به ثروت فراوان و دست‌نخورده‌‌ رشته‌‌کوه‌های افغانستان خواهد داشت.

خبرنگار مشهور آمریکایی تصریح کرد که رئیس جمهور آمریکا در یکی از نشست‌های کاخ سفید به مقامات آمریکایی گفته بود؛ "دولت افغانستان مواد معدنی خود را به ما پیشکش کرده‌ است، همه چیز را به ما ارزانی داشته‌اند. چرا ما آن‌ها را نمی‌گیریم؟".

با این حال، نزدیک شدن انتخابات ریاست جمهوری افغانستان باعث شده تا مقامات افغان بار دیگر تلاش کنند از طریق خوش‌خدمتی به کاخ سفید حمایت سیاسی آنها را در انتخابات ریاست جمهوری این کشور کسب کنند.

ظاهراً پس از انکار ترامپ از دیدار با اشرف غنی، ارگ ریاست جمهوری افغانستان نیز دست‌به‌کار شده وزیر معادن و مشاور اشرف غنی را به واشنگتن برای امضای قرارداد استخراج معادن فرستاده است.

تا بلکه اشرف غنی بتواند از این طریق بار دیگر نظر مساعد کاخ سفید را کسب کرده و در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان حمایت آمریکا را با خود داشته باشد.

قرار است به‌زودی روند استخراج معادن افغانستان توسط شرکت آمریکایی موسوم به «سنتر» آغاز شود.

«یان هنام» مدیرعامل این شرکت به «نیویورک تایمز» گفته است: استخراج معادن طلای بدخشان را از اوائل 2019 شروع خواهیم کرد زیرا بررسی‌های اولیه مقدار قابل توجهی طلا را نشان می‌دهد.

با این حال، ترامپ بهره‌برداری از معادن افغانستان را پس از به‌ارث بردن جنگ 17ساله در دستور کار دولت آمریکا قرار داده است تا از این طریق صدها میلیارد دلار بدهی آمریکا و مصارف نظامی خود را تأمین کند.

 

عناوین برگزیده