تاریخ: ۱۷ اسفند ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۴:۵۳
بازدید: ۲۷۵
کد خبر: ۲۰۱۷۶۰
سرویس خبر : آهن و فولاد

ارزیابی مهم‌ترین چالش‌های نوردکاران فولادی

ارزیابی مهم‌ترین چالش‌های نوردکاران فولادی
‌می‌متالز - بخش نورد در فولاد ایران این روز‌ها شاهد بی توجهی و بعضا کم لطفی از سمت زنجیره‌ی فولاد و سیاستگذاران فولادی کشور قرار گرفته است. اگر به این بخش توجه نشود شاهد آسیب و عارضه‌های جبران ناپذیری در بخش فولاد کشور خواهیم بود؛ لذا در این یادداشت به چالش‌های حوزه‌ی نورد فولادی اشاره خواهیم کرد.

به گزارش می‌متالز، حوزه‌ی نورد فولادی یکی از بخش‌های اصلی فولاد ایران در زنجیره‌ی پایین دست فولاد محسوب می‌شود. مطابق با آخرین اخبار و تحلیل‌های این حوزه همراه تولیدکنندگان این بخش از زنجیره‌ی ارزش فولاد با مشکلات و چالش‌هایی همراه بوده اند که کمتر رسانه‌ای شده و همین مسئله باعث شده که سرعت تولید فولاد در ایران کاهش و تبعا هزینه‌های بیشتری بر بخش تولید وارد شود. در این یادداشت به گوشه‌هایی از چالش‌های نوردکاران فولادی در مسیر تولید خواهیم پرداخت. لطفا همراه آرتان پرس باشید.

 

برگزاری جلسات برای رفع چالش‌های حوزه نورد

در راستای هر چه بهتر شدن اوضاع و احوال تولید فولادی‌ها جلساتی با مدیران ارشد و میانی شرکت‌های بزرگ که اصطلاحا هاب فولاد ایران هستند برگزار می‌شود تا بتوان چالش‌ها را هر چه بهتر برطرف کرد پیشنهاد تشکیل کمیته تخصصی دایمی در حوزه فولاد و نورد با حضور سیف الله امیری برای کنترل و بررسی عرضه و تقاضای فولاد در بورس کالا و بازار، یکی از این جلسات است که خروجی‌های قابل قبولی تا به امروز داشته و پیش بینی می‌شود با اجرای صورت جلسات می‌توان چشم انداز مثبتی را برای نورد فولادی در سال آتی متصور شد.

 

عدم شفافیت در لیست قیمت‌های زنجیره‌ی فولاد

یکی از بزرگترین دغدغه‌های نوردکاران فولادی موضوع شفافیت و ارائه‌ی لیست‌های قیمت تمام شده در زنجیره‌ی پایین دست و حتی معدنی هاست تا بتوان برای خرید محصولات از آن‌ها بهتر برنامه ریزی کرد. بنا به نظر اکثر نوردکاران اراده‌ای برای شفافیت در زنجیره ورق نیست. این موضوع حتی در بخش شمش نیز مشاهده شد؛ لذا یکی از درخواست‌های اصلی نوردکاران این است که حتما باید توزیع ورق کاملا شفاف باشد. اینکه عده‌ای بتوانند با نرخ دولتی ورق تهیه کنند و مابقی بازار با قیمت‌های هنگفت ورق‌های را تهیه کنند توان رقابت را از بخش‌های نورد فولاد ایران می‌گیرد و زنجیره‌ی فولاد را بیشتر از قبل متاثر خواهد کرد.

 

خروج بورس کالا از مسیر شفافیت

دغدغه‌ی دیگر نوردکاران و سایر تولیدکنندگان بخش پایین دست فولاد بر این است که بورس کالا نمی‌تواند مسیر رشد را برای مقاطع و نورکاران فراهم کند؟ چرا بورس کالا مانع تولید است؟ نوردکاران این اتفاقات اخیر را که در بورس کالا و در بخش فولاد در حال رخ دادن است را خلاف فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص تقویت بورس می‌دانند و عملا انفعال در بورس را عامل زیان و از بین رفتن انگیزه‌های معاملاتی سهامداران و سرمایه داران می‌دانند. متاسفانه با تضعیف بورس بسیاری از بخش‌های تولیدی ضربه‌های مهلکی را متوجه خواهند شد و این ضربات در بخش نورد و مقاطع طویل محکم‌تر اتفاق خواهد افتاد.

 

عدم ابلاغ سهمیه‌ی نوردکاران

سهمیه تمامی زنجیره فولاد کشور اعم از کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی تا شمش فولادی و ورق برای سال ۱۴۰۰ تعیین و به واحد‌های فولادی ابلاغ شده است. اما شاهد شرایطی هستیم که تعرفه واردات ورق کمتر از ۵ میلیمتر حذف می‌شود. متاسفانه به دلایل مختلفی مانند تحریم و بالا رفتن نرخ هزینه‌های تولیدی و به صرفه نبودن صادرات فولاد از یک سو و بحران کرونا و کاهش تقاضای بین المللی در بخش فولاد شاهد افت شدید صادرات فولادی بوده ایم. این موضوع در بخش نورد نیز به شدت مشهود بود چرا که در بخش‌های بالادستی فولاد شاهد افت تقاضای شدید در این حوزه بودیم. میزان صادرات از ابتدای سال کاهش یافته و بهتر است مازاد شمش تولیدی صادر شود

 

استقبال ضعیف از معاملات تهاتر در بخش نورد

تبادل و تهاتر در بازار فولاد متاسفانه مسئله‌ای است که سرعت و توجیه کمی دارد در صورتی که می‌تواند پتانسل بزرگی برای رشد و کاهش هزینه‌ها محسوب شود. برای مثال القایی‌ها باید شمش خود را در بورس کالا عرضه کرده و در قبال آن آهن اسفنجی دریافت کنند. اگر این اتفاق بیفتد چیزی نزدیک به ۲۰ درصد از هزینه‌های اضافی در بخش تولید فولاد حذف می‌شود. این هزینه‌ها می‌تواند در بخش‌هایی مانند تولید نورد فولادی مرغوب هزینه شود و اتلاف در بخش فولاد را به حداقل برساند؛ لذا دغدغه‌ی دیگر نوردکاران تهاتر و کمک به افت هزینه‌های بخش تولید در بخش مقاطع است.

 

تسهیل خرید ورق فولادی برای نوردکاران فولادی

تقاضای دیگری که نوردکاران از سیاستگذران بخش فولاد دارند این است که امکان خرید ورق از سوی واحد‌های کوچک در بورس کالا فراهم شود مشروط بر اینکه رفتار واحد‌ها در حوزه خرید و فروش رصد شود. پیش نیاز این طرح این است که تشکل‌های مرتبط با حوزه فولاد هم صدا شوند. در حال حاضر نوردکاران بر این عقیده هستند که امکان یک صدایی انجمن‌ها نیست چرا که تعارض منافع وجود دارد

۲۰ درصد تولید شمش و ۲۰ درصد تولید مقاطع از ابتدای سال صادر شده و با توجه به ارزش افزوده بیشتر و اشتغال زایی صادرات به سمت پایین زنجیره هدایت شود. انجمن فولاد مشروعیت و مدنیت خود را از دست داده، اما مدام در حال فرافکنی و متهم کردن نوردکاران هست

 

چالش مالیات برای حوزه‌ی نورد

با توجه به نرخ پایه عرضه شمش روی رقم ۱۰۳،۰۲۱ ریال؛ یعنی نوردکار فعال در بازار صادراتی، این روز‌ها نهایتا ۱۰ الی ۱۱ درصد جای رقابت روی نرخ پایه دارد که حالا اگر نرخ میلگرد بازار داخلی را هم درنظر بگیریم این رقم به مراتب کمتر خواهد شد.

یعنی به عبارت دیگر، صرفنظر از بحث مالیات ارزش افزوده که برای صادرکننده درنظر گرفته نمیشود؛ نوردکار در بهترین حالتی که شمش را در نرخ پایه اگر از بورس کالا خرید کند، مارجین ناخالص او با توجه به نرخ صادراتی میلگرد آجدار، نهایتا ۲۰ درصد خواهد شد؛ اما اگر رقابت روی خرید شمش صورت گیرد، نهایت رقابت او ۱۰ درصد بالاتر از نرخ پایه شمش میتواند باشد.

 

امکان سنجی حذف مالیات نوردکاران برای تسعیر ارز

سود تفاوت نرخ ارز ناشی از تسعیر ارز صادرات از مالیات معاف شد. بر این اساس، معافیت کامل مالیاتی قطع نظر از میزان معافیت کالا‌های موضوع صادرات به تأیید رسید. همچنین مقرر شد که سازمان امور مالیاتی بخشنامه مربوطه را صادر نماید. یعنی نوردکار بخش خصوصی با دلار حدود ۲۴،۵۰۰ تومانی، شمش بالای ۱۱،۴۰۰ تا ۱۱،۵۰۰ تومان بخرد نمیتواند محصول خود را در بازارچه‌های مرزی بفروشد، چون مارجین او زیر ۱۰ درصد خواهد شد.

منبع: پایگاه خبری آرتان پرس

عناوین برگزیده