تاریخ: ۱۶ فروردين ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۱:۰۳
بازدید: ۳۲۳
کد خبر: ۲۰۳۶۸۵
سرویس خبر : آهن و فولاد

صنایع دیگر باید مانند فولاد مبارکه به سمت کاهش وابستگی به آب تازه پیش بروند

صنایع دیگر باید مانند فولاد مبارکه به سمت کاهش وابستگی به آب تازه پیش بروند
‌می‌متالز - صنایعی مانند شرکت فولاد مبارکه و مجموعه فولاد سبا در سنوات اخیر ضمن استفاده از فناوری‌های روز میزان سهم آب در تولید را به حداقل رسانده اند و با تصفیه فاضلاب‌های صنعتی و خانگی شهر‌های اطراف ضمن انجام بهترین خدمت به محیط زیست درصد مشکلات خود در شرایط اضطراری را نیز به حداقل رسانده اند و جا دارد مسئولان استان برای تامین آب پایدار این صنایع در شرایط اضطرار از طریق آبرسانی با خط لوله به گونه‌ای که مشکلی برای سایر بهره برداران به وجود نیاید تمهیدات لازم را در نظر بگیرند.

به گزارش می‌متالز، نیمه فروردین ماه در شرایطی تمام شده است که ۷۸۴ میلی متر بارندگی در ایستگاه کوهرنگ به عنوان شاخص حوضه آب زاینده رود به ثبت رسید. با توجه به ذخیره حدود ۳۱۰ میلیون متر مکعبی ذخیره سد زاینده رود، کاهش ۶۳ درصدی نسبت به میانگین بلند مدت، پیش بینی می‌شود ادامه سال آبی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ پر از تنش‌های ناشی از کمبود و کاهش کیفیت آب برای حوضه زاینده رود باشد. کمبود بارش‌ها در سال آبی بر طبل سال سخت خشکسالی می‌کوبد. در این ارتباط با «شهرام نخعی»، رئیس مشترکین و درآمد شرکت آب منطقه‌ای اصفهان، گفتگویی کردیم که در ادامه می‌خوانید.

وضعیت حوضه زاینده رود در سال جاری نگران کننده است؟

بله، وضعیت نگران کننده‌ای بر حوضه زاینده رود حاکم است و همین موضوع تنش آب، زمینه ساز بهره برداری بیشتر و بی ضابطه از منابع آب زیرزمینی برای رفع اضطرار شرایط شرب، باغات و... و در نتیجه فشار بیشتر به سفره‌های آب زیرزمینی استان اصفهان است و تنها راه چاره تدوین برنامه و استراتژی میان مدت و بلند مدت در سطح کشور برای رفع اساسی کمبود‌های آبی این حوضه است.

بهره برداران حوضه زاینده رود چه کسانی هستند؟

شرکت‌های آب و فاضلاب به عنوان متولی تحویل آب خام و تصفیه آب شرب برای مشترکین خانگی که بالغ بر یک میلیون و هفتصد و بیست و یک هزار در استان اصفهان است به اضافه، چهل و دو هزار مشترک آب زیرزمینی، ۱۳ صنعت بزرگ ملی، ۴۰ صنعت متوسط و صد‌ها واحد تولیدی و صنعتی منفرد یا در قالب شهرک‌های صنعتی، مشترکین عمده آب استان اصفهان هستند که از منابع آب سطحی و زیرزمینی بهره برداری می‌کنند که با وضعیت موجود تامین آب شرب استان و صنایع با سختی و مشکلات عمده روبرو خواهد بود و احتمال جیره بندی آب دور از ذهن نیست.

از دور از ذهن نبودن جیره بندی آب به ویژه در تابستان گفتید. بیشتر توضیح دهید.

در شرایط عادی و جاری بودن رودخانه ها، بیش از ۵۵ درصد مصارف آب استان اصفهان به ویژه در بخش شرب از منابع آب زیرزمینی استحصال می‌شود و در شرایط اضطراری این میزان تا ۹۰ درصد افزایش پیدا می‌کند.

راه حل چیست؟

راه حل‌های مقطعی مثل حفر چاه‌های اضطراری و آبرسانی با تانکر و سایر روش‌های سنتی را دور از شان مدیریت استان اصفهان است چرا که در بحث مطالبه گری حق آبه‌های استان و حوضه زاینده رود شرکت آب منطقه‌ای نیز در کنار مردم استان اصفهان قرار می‌گیرد و امید است تا با تلاش همه نهاد‌های ذی نفع و ذی مسئول، وضعیت سامان دهی منابع آبی استان در مسیر صحیح برنامه ریزی قرار گیرد.

نقش مدیریت سازه‌ای و تکمیل پروژه‌های تامین و انتقال آب چه خواهد بود؟

مدیریت سازه‌ای و تکمیل پروژه‌های مربوطه برای تامین و انتقال آب، مدیریت غیر سازه‌ای و حفاظت از منابع آب موجود در شرایط فعلی بسیار مهم است و در راستای جلوگیری از برداشت‌های بی رویه و غیر مجاز از منابع آبی به ویژه از آبخوان‌ها به عنوان منابع ارزشمند آب جامعه از مهمترین حرکت‌های ممکن برای حفظ و مدیریت منابع آبی برای آینده‌های نزدیک و دور خواهد بود.

راه نجات آب استان اصفهان چیست؟

نجات آب استان اصفهان و کشور با تکیه بر دانش و بینش کارشناسان داخلی و با استفاده از نظرات همه ذی نفعان امکان پذیر است و البته لازمه آن آسیب شناسی روند‌ها و فرایند‌های اشتباه قبلی در سطح حوضه آبریز و ابطال مجوز‌ها و تخصیص‌های اشتباهی که خارج از ظرفیت این حوضه صادر شده است، خواهد بود و اعاده به وضع سابق شرایط را به قبل از بارگذاری‌های بی ضابطه در بخش کشاورزی، باغات و صنایع از جمله مهمترین اقداماتی دانست که می‌تواند آرامش را در بخش‌های مختلف اجتماعی امنیتی و سیاسی به استان و حوضه‌های آبریز برگرداند.

برسیم به بخش صنایع؛ سهم فولاد مبارکه در برداشت از حوضه زاینده رود چیست؟

صنایعی مانند شرکت فولاد مبارکه و مجموعه فولاد سبا که از وابستگی به آب تازه کاسته اند با مشکلات کمتری مواجه هستند. این دو شرکت در سنوات اخیر ضمن استفاده از فناوری‌های روز میزان سهم آب در تولید را به حداقل رسانده اند و با تصفیه فاضلاب‌های صنعتی و خانگی شهر‌های اطراف ضمن انجام بهترین خدمت به محیط زیست درصد مشکلات خود در شرایط اضطراری را نیز به حداقل رسانده اند و جا دارد مسئولان استان برای تامین آب پایدار این صنایع در شرایط اضطرار از طریق آبرسانی با خط لوله به گونه‌ای که مشکلی برای سایر بهره برداران به وجود نیاید تمهیدات لازم را در نظر بگیرند. البته صنایع بزرگ و کوچکی که هنوز تغییر رویه نداده و در حال حاضر از آب شرب تصفیه شده شهری برای تولیدات صنعتی استفاده می‌کنند نیز بایستی هر چه زودتر تغییر رویه داده و مسیر تامین آب خود را اصلاح کنند. شرکت‌های آب منطقه‌ای و آب و فاضلاب استان در این خصوص بایستی سیاست‌های هماهنگ با شرایط کم آبی را اتخاذ و از برخی منافع زودگذر چشم پوشی کنند. حجم آب مصرفی صنایع در یک دوره آبی بسته به شرایط از ۷۰ میلیون مترمکعب تا ۱۲۰میلیون متر مکعب در سال در حال نوسان است و شرکت فولاد مبارکه و فولادسازی سبا علیرغم تخصیص ۴۰ میلیون متر مکعب سهم آبه در حال حاضر حدود ۵۰ درصد سهم آبه خود را استفاده می‌کنند که قابل ملاحظه و تقدیر است.

منبع: پایگاه خبری - تحلیلی ایراسین

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت