تاریخ: ۱۱ فروردين ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۳:۵۶
بازدید: ۳۱۸
کد خبر: ۲۰۴۰۲۲
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
اکبر ترکان، رئیس هیات مدیره مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب

توسعه صنعت آلومینیوم در منطقه لامرد با محوریت سالکو

توسعه صنعت آلومینیوم در منطقه لامرد با محوریت سالکو
‌می‌متالز - با بهره‌داری از مجتمع آلومینیوم جنوب (سالکو)، صنعت آلومینیوم کشور در حوزه بالادست جان دوباره‌ای گرفت و این نوید را به صنایع پایین‌دستی داد که با تکمیل فاز‌های بعدی این مجتمع، نگرانی‌ها در زمینه تامین مواد اولیه به حداقل برسد.

به گزارش می‌متالز، ضمن اینکه زمزمه‌هایی از احداث «آلوم‌شهر» در قلب منطقه ویژه اقتصادی لامرد به گوش می‌رسد که غایت آن تولید و صادرات محصولات آلومینیومی با ارزش افزوده بالا خواهد بود. در این خصوص با اکبر ترکان، رئیس هیئت مدیره مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب گفتگو کرده‌ایم که متن کامل آن در ادامه آمده است: 

وضعیت تولید و فروش سالکو را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

در سال گذشته علی‌رغم وجود مشکلات متعدد، وضعیت مطلوبی را تجربه کردیم. در حال حاضر، از دو بخش فروش برخوردار هستیم که یکی فروش در بورس کالا بوده که الزامی است و به طور هفتگی دو تا سه هزار تن شمش خالص آلومینیومی را در این رینگ صنعتی برای صنایع داخلی کشور عرضه می‌کنیم که بخشی از آن به فروش می‌رود. بخش دیگر فروش نیز بابت واردات مواد اولیه به صورت تهاتر، از کشور خارج می‌شود؛ چراکه به ازای تولید هر تن آلومینیوم، دو تن آلومینا باید تامین شود. تامین‌کنندگان مواد اولیه ما نظیر کک کلسینه (CPC (و آلومینا، در ازای این تامین، شمش آلومینیومی تحویل می‌گیرند؛ بنابراین تقریبا یک‌سوم از محصولات خود را برای تامین مواد اولیه صادر می‌کنیم. همچنین به ازای تولید هر تن آلومینیوم، به میزان ۵۰۰ کیلوگرم آند باید مصرف شود که چه آند وارداتی باشد و چه تولید داخلی، ماده اولیه آن کک کلسینه (CPC (است که حتما باید از طریق فروشندگان بین‌المللی تامین شود، زیرا آلومینا به میزان مورد نیاز در داخل کشور تولید نمی‌شود. ظرفیت تولید جاجرم برای مجموع آلومینیوم‌سازان در سراسر کشور کفایت نمی‌کند. قدیمی‌ترین کارخانه تولید آلومینیوم اولیه یعنی ایرالکو، المهدی، هرمزال و ظرفیت جدید نصب شده در جاجرم به منظور ذوب آلومینیوم و سالکو، با میزان آلومینایی که شرکت آلومینیای جاجرم در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد، نمی‌توانند نیاز‌های خود را به طور کامل تامین کنند.



طی چند ماه گذشته، با مشکلاتی همچون قطعی برق مواجهه داشته‌اید؟

خوشبختانه این مشکل از ابتدای آغاز فعالیت تاکنون برای شرکت سالکو به وجود نیامده است. برق منطقه‌ای تامین‌کننده شرکت سالکو به طور جدی مراقبت می‌کند تا برق شرکت سالکو به هیچ عنوان قطع نشود؛ چراکه خسارت بسیار سنگینی برای آلومینیوم به وجود خواهد آمد. تاکنون خوشبختانه مورد حمایت همه جانبه وزارت نیرو قرار داشتیم و به نوعی شرکت سالکو در اولویت کاری این وزارتخانه قرار گرفته است.

چه راهکاری برای رفع معضل عدم توازن میان صنایع بالادستی و پایین‌دستی صنعت آلومینیوم پیشنهاد می‌کنید؟

همان‌طور که می‌دانید، در حال حاضر میزان آلومینیومی که در کشور تولید می‌شود، فراتر از میزان نیاز کشور است. در مصارف داخلی کشور، میزان مصرف آلومینیوم ۲۵۰ هزار تن در سال بوده و این در حالی است که ظرفیت تولید آلومینیوم در کشور بیش از ۷۵۰ هزار تن است که توسط شرکت‌های تامین‌کننده مانند ایرالکو، سالکو، المهدی و هرمزال تولید می‌شود. بنابراین، مازاد این میزان تولید آلومینیوم، به بازار‌های صادراتی جهانی صادر می‌شود. در حال حاضر، ماده خام به کشور‌های دیگر صادر می‌شود؛ باید صنایعی مانند کابل‌سازی، رادیاتورسازی، تولید ورق آلومینیومی، لوله‌سازی، تولید پروفیل آلومینیومی، ریخته‌گری محصولات آلومینیومی مانند سرسیلندر، پیستون و همچنین تولیدکنندگان رینگ آلومینیومی که مصرف کنندگان عمده آلومینیوم در کشور هستند، رشد پیدا کند تا بتوانند از آلومینیومی که تولید می‌شود، بهره ببرند تا این محصول به صورت ماده خام صادر نشود.

به همین علت نیز وزارت صمت در منطقه ویژه اقتصادی لامرد، در مجاورت کارخانه صنایع آلومینیوم جنوب، «آلوم‌شهر» احداث کرده که برای استقرار صنایع پایین‌دست آلومینیوم در نظر گرفته شده است. ما نیز ابزار‌های حمایتی در نظر گرفتیم که تولیدکنندگان صنایع پایین‌دستی آلومینیوم که تصمیم به استقرار واحد تولیدی خود در منطقه ویژه اقتصادی لامرد دارند، با تسهیلات مناسب بتوانند شمش آلومینیومی مورد نیاز خود را از سالکو به صورت نسیه به مدت ۶ ماه، تامین کنند.

شرایط کنونی موجود، مانند شرایط به وجود آمده در سال ۱۳۵۰ در استان اراک است که شرکت ایرالکو راه‌اندازی شد. این در حالی بود که در آن سال، هیچ یک از صنایع پایین‌دستی آلومینیومی وجود نداشتند و در سال‌های بعد این صنایع در استان اراک راه‌اندازی شدند. به طوری که هم اکنون، ۱۵۰ شرکت فعال در حوزه آلومینیوم در این استان واقع شده که از شرکت ایرالکو شمش خالص آلومینیومی دریافت کرده و محصولات آلومینیوم متنوعی تولید می‌کنند.

امیدوار هستیم در منطقه ویژه اقتصادی لامرد نیز این اتفاق رخ دهد و بیش از ۱۰۰ تولیدکننده فعال محصولات آلومینیومی، در لامرد نیز مستقر شوند و مواد اولیه مورد نیاز خود را از سالکو دریافت کنند تا از این طریق بتوانیم محصول نهایی مانند رینگ آلومینیومی خودرو، بدنه سیلندر اتومبیل، سرسیلندر، سیم و کابل، رادیاتور و قطعات آلومینیومی را به کشور‌های دیگر صادر کنیم. برای تحقق این امر، سیاست‌های حمایتی مناسبی نیز در نظر گرفته شده است. آلومینیوم در حال حاضر مانند طلا در بازار جهانی معامله و قیمت‌گذاری می‌شود و با این تفسیر، حاضر شدیم به تولیدکنندگان حوزه پایین‌دست آلومینیوم به شرط آنکه واحد‌های خود را در «آلوم‌شهر» مستقر سازند، شمش آلومینیومی را به صورت نسیه به آن‌ها تحویل دهیم. تحویل مواد اولیه مورد نیاز این تولیدکنندگان، هم می‌تواند به صورت مذاب صورت بگیرد و از کارخانه سالکو مستقیم به واحد‌های مستقر ارسال شود؛ چراکه مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب دارای فلاکس‌های بزرگ حمل آلومینیوم مذاب است که به این ترتیب ماده مذاب مستقیم وارد دستگاه‌های خطوط تولید واحد‌ها می‌شود و هم به صورت شمش سرد باشد. ترجیح بر این است که این واحد‌ها طوری تاسیسات خود را در مدار تولید قرار بدهند که از مواد مذاب به طور مستقیم از کارخانه سالکو تحویل گرفته شده و آغاز به تولید کنند. این باعث کاهش هزینه‌های تولید این صنایع خواهد شد.

برای سال ۱۴۰۰ چه برنامه‌هایی را در نظر گرفته‌اید؟

آلومینیوم تولید شده در مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب نسبت به دیگر شرکت‌های تامین‌کننده آلومینیوم اولیه داخلی، دارای کیفیت بالاتر و درصد خلوص بیشتری است و امیدوار هستیم این مزیت مهم را حفظ کنیم. ضمن اینکه در سال ۱۴۰۰، اولین قدم این است که با راه‌اندازی بندر پارسیان در فروردین ماه سال ۱۴۰۰، پودر آلومینای مورد نیاز خود را به جای واردات از بندرعباس، از این بندر وارد می‌کنیم و شمش صادراتی خود را از همین بندر صادر می‌کنیم. بنابرین از این پس، بندر پارسیان به صورت اختصاصی به عنوان بندر پشتیبان مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب، خواهد بود. اولین کشتی حامل محصولات اولیه آلومینیوم در این ماه (فروردین ماه ۱۴۰۰) به آب انداخته خواهد شد.

گفتگو: فاطمه حفیظی

منبع: فلزات آنلاین

عناوین برگزیده