به گزارش میمتالز، محمد محرابیون محمدی مشاور پروژههای تحول دیجیتالی در خصوص اولین گام از ایجاد تحول دیجیتال اظهار کرد: زمانی که در خصوص تحول دیجیتال صحبت میکنیم سه محوریت دارد که شامل کسبوکار، فناوری و فرهنگ است، اما مساله مهمی که سازمانها برای اجرا با آن مواجه هستند، فرآیند است.
وی ادامه داد: زمانی که ما میخواهیم تحول دیجیتال را درونسازمانی آغاز کنیم باید فرآیندها را جدی بگیریم، چراکه اتفاقاتی که درون یک سازمان رخ میدهد از طریق فرآیندها پیادهسازی میشود. برای مثال اگر ما هدفگذاری دیجیتالی شدن برای صنعت فولاد داریم تا ارزشافزوده تولید فولاد به عدد خاصی برسد، این موضوعات در بحث فرآیندها خود را نشان میدهد و اگر فرآیند مناسبی وجود نداشته باشد، یا به نتیجه نخواهد رسید یا رسیدن به نتیجه مطلوب، با هزینههای بهمراتب بیشتری رخ میدهد.
مشاور پروژههای تحول دیجیتالی به فرآیندها در فولاد مبارکه اشاره کرد و گفت: مساله اصلی این است که فرآیندها لزوما در خود فولاد مبارکه قرار ندارند و یک موضوع فراسازمانی و ملی است. اینکه ما فکر کنیم مسوول فرآیند دیجیتال در فولاد مبارکه فقط خود این شرکت است، چنین عقیدهای اشتباه بوده و مساله حاکمیتی است. وی تصریح کرد: زمانی که موضوع حاکمیتی شود، ذینفعانی که درون این فرآیندها باید درگیر شوند فراتر از مجموعه فولاد مبارکه هستند و به بخشهای دیگر مانند تولید سنگآهن، بازارهای اولیه، بازارهای ثانویه و... کشیده میشود که در بحث فولاد بسیار حائز اهمیت است. زمانی که ما در خصوص فرآیندها صحبت میکنیم، باید حواسمان باشد که اکثرا ماهیت تامین دارند که علاوه بر اینکه فرآیند آنها اصلاح شود، باید قانونگذاری آن هم تغییر کند.
محرابیون محمدی برای مثال به یکی از مشکلات صنعت فولاد پرداخت و عنوان کرد: قیمتگذاری مواد اولیه، مسالهای جدی برای صنعت فولاد است. زمانی که قیمتگذاریهای دستوری کل فرآیند را تحت تاثیر خود قرار میدهد من نمیتوانم با اطمینان از تحول دیجیتال صحبت کنم؛ بنابراین در گام اول باید کارگروهی ملی برای تحول دیجیتال صنعت فولاد ایجاد شود. هدف این کارگروه، بررسی و بهبود مداوم فرآیندها با استفاده از فناوریهای تحولآفرین است. بازهم تاکید میکنم، بدون اصلاح فرآیندها شاید با ایجاد تحول دیجیتال برخی هزینهها کمتر شود، اما مساله اصلی برطرف نمیشود و باعث دلسردی میشود.
وی اضافه کرد: فرآیندها به چند بخش تقسیم میشوند که شامل تامینکنندگان، تولید در خود فولاد مبارکه و بخش پایانی فروش و صادرات است. ما باید فرآیندها را اصلاح کنیم. برای مثال در فرآیند تولید، مقدار استفاده از مواد اولیه و کاهش مصالح دورریز مهم است تا به سودآوری بیشتری منجر شود که با استفاده از تحول و فناوری دیجیتال به ما کمک خواهد شد تا هزینهها کمتر و بهرهبرداری افزایش پیدا کند. این متخصص مدیریت فناوری اطلاعات ادامه داد: پس از تولید، مسائل مرحله فروش در میان میآید. اگر قرار است محصول برای فروش به بورس کالا وارد شود، قیمتگذاری به چه شکل خواهد بود؛ بنابراین باید از مرحله تامین مواد اولیه تا فروش فرآیندها کشف و اصلاح شود. پس از تعریف فرآیندها و دیجیتال شدن آنها، نباید خودمختار کار کنند و باید با یکدیگر مرتبط شوند.
وی ادامه داد: در این مرحله نیازمند مفهومی به نام «استانداردسازی پروتکلهای ارتباطی» هستیم. زمانی که میخواهیم در مرحله اجرا، فرآیندها را به یکدیگر مرتبط کنیم، پروتکلهایی که دادهها را از قسمتهای مختلف با یکدیگر به اشتراک میگذارند، باید تعریفشده باشد. ما صحبت از هوش مصنوعی، فرآیندهای یکپارچه و... انجام میدهیم، اما مشکل بزرگ سازمانها عدم توانایی در ارتباط دادن دادههای مراحل مختلف به یکدیگر است. محرابیون محمدی در پایان گفت: زمانی که ما فرآیندها را تعریف کردیم باید اولویتی را برای خود تدوین کنیم که این فرآیندها و پروتکلهای ارتباطیشان با یکدیگر، مدون شود و دادهها به زبان دیجیتال یکدیگر را پوشش دهند که مساله مهمی است بنابراین ما نمیتوانیم بدون توجه به این مشکلات بگوییم به تحول دیجیتال رسیدهایم. بازوی تحول دیجیتال، فرآیندها است و مراحل پیچیدهای هستند. اگر فرآیندها اصلاح نشود مانند زمانی است که شما خودروی مدرنی دارید، اما قوانین اجازه استفاده حداکثری از ویژگیهای آن را نمیدهد.
منبع: دنیای اقتصاد