تاریخ: ۲۴ مهر ۱۳۹۷ ، ساعت ۲۳:۴۵
بازدید: ۳۳۴
کد خبر: ۲۰۷۱۳
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
رئیس سازمان توسعه تجارت:

کالای ورود موقت از شمول تعهد ارزی خارج شد/معمای ترخیص نشدن خودروهای در گمرک مانده

می متالز - معاون صادراتی وزیر صنعت در مورد عدم ترخیص خودروهای در گمرک مانده گفت: مسئله ترخیص خودروها با توجه به ابعاد قضایی، فنی، و محاسبات اقتصادی به معمایی پیچیده تبدیل شده است.
کالای ورود موقت از شمول تعهد ارزی خارج شد/معمای ترخیص نشدن خودروهای در گمرک مانده

به گزارش می متالز، مجتبی خسروتاج امروز در نشست خبری به مناسبت ۲۹ مهرماه، روز ملی صادرات، گفت: حجم تجارت خارجی کشور در 6 ماه سال جاری بدون احتساب نفت 45 میلیارد دلار بوده و با توجه به روند تجارت پیش بینی می شود، تا پایان سال حجم تجارت خارجی کشور به 90 میلیارد دلار برسد. 

وی در مورد میزان واردات در 6 ماهه سال جاری به کشور گفت: میزان واردات در 6 ماهه ابتدای امسال 22 میلیارد و 182 میلیون دلار بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته که این رقم 25 میلیارد دلار بوده است، نشان می‌دهد که واردات 3 میلیارد دلار شده، یعنی 12 درصد کاهش یافته است.

خسروتاج در ادامه با اشاره به تعهد بازگشت ارز حاصل از صادرات از سوی صادرکنندگان اظهار داشت: این موضوع با پیمان سپاری ارزی در گذشته متفاوت است،‌ بدین معنا که راهکارهای متفاوتی برای بازگشت ارز حاصل از صادرات در نظر گرفته شده و این در حالی است که صادرکنندگان نباید ارز را به صورت فیزیکی تحویل دهند و صادرکنندگانی که در سامانه نیما ارز خود را عرضه می‌کنند، می‌توانند امتیاز ارز خود را در صرافی‌ها نزد شرکت خریدار یا حساب خارج از کشور به صراف یا وارد کننده و حتی سامانه نیما عرضه کنند.

معاون صادراتی وزیر صنعت معدن و تجارت در ادامه به دو خبر خوب برای صادرکنندگان اشاره کرد و گفت: صرافی‌های موجود در سامانه نیما می‌تواند از ارز ارائه شده از سوی صادرکننده در سامانه نیما ارزیابی به عمل آورند و در نهایت تصمیم‌گیری کنند که این ارز را با چه نرخی خریداری کنند.

وی اظهار داشت: از تاریخ 23 فروردین که سامانه نیما راه‌اندازی شد تا کنون 5.9 میلیارد یورو از صادرکنندگان کالاهای غیرنفتی، ارز خریداری شده است که این رقم معادل 6.7 میلیارد دلار است ودر این سامانه 4.9 میلیارد یورو ابه واردکنندگان ارز فروخته شده که به طور متوسط نرخ یورو 9 هزار و 600 تومان بوده است.

خسروتاج با اشاره به اینکه برخی صرافی‌ها در سامانه مابه‌التفاوت از وارد کننده دریافت می‌کنند، گفت:‌ این خلاف است، هر کسی که زودتر پرونده‌اش به سامانه رسیده صرافی‌ها مکلف هستند که ارز را زودتر به آنها پرداخت کنند، البته اگر متقاضی ارز بخواهد و در سامانه موجود نباشد، باید مکانیزمی که بانک مرکزی به زودی آن را اعلام می‌کند، از سوی صرافی‌ها پاسخ داده شود.

* کالاهای ورود موقت از شمول تعهد ارزی خارج شد

رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران در ادامه در مورد تصمیماتی که در مورد کالاهای صادراتی از محل ورود موقت اتخاذ شده،‌ گفت:‌ بر اساس مصوبه دولت کلیه کارهای صادراتی مشمول اخذ تعهد ارزی هستند، اما در مورد کالاهای ورود موقت این مشکل وجود داشته که برخی وارد کنندگان ارزی از دولت بابت واردات موقت کالاها که برخی وارد کنندگان، ارزی از دولت بابت واردات موقت کالا خریداری نکرده بودند، بنابراین با توجه به اینکه ورود موقت ثبت سفارش نداشته دولت تصمیم گرفت که اگر بیش از 80 درصد کالاهای صادراتی با تشخیص وزارت صنعت معدن و تجارت و همچنین گمرک از محل کالاهای ورود موقت تولید شده است، مشمول تعهد ارز صادراتی نمی‌شود که این مصوبه ابلاغ شده است.

* معمای ترخیص نشدن خودروهای در گمرک مانده

خسروتاج در ادامه در پاسخ مبنی بر اینکه تکلیف خودروهای ثبت سفارش شده‌ قانونی چیست، و این خودروها کی و چگونه از گمرکات ترخیص می‌شوند، گفت: برخی از این خودروها که در گمرک مانده است، به وارد کنندگانی مربوط می‌شود که در واردات خودرو تخلف داشته‌اند و در بازجویی‌ها مشخص شده که این افراد تخلف کرده‌اند، بنابراین خودروهایی که توسط آنها ثبت سفارش شده وارداتش هم متوقف شده است.

وی اظهار داشت: بخشی از خودروهایی که اکنون در گمرکات مانده و ترخیص نمی‌شود مربوط به شهریور ماه سال گذشته است که دولت بر اساس مصوبه‌ای سه ماه به این واردکنندگان خودرو مهلت داد تا آنها خودروهایشان را ترخیص کنند و حتی مهلت آنها سه ماه دیگر تمدید شد.

معاون صادراتی وزیر صنعت معدن و تجارت اظهار داشت: اما این افراد به دنبال کاهش سود بازرگانی بودند و اقداماتی را هم بدین منظور از طریق مجلس انجام دادند اما مصوبه مزبور از طریق مجلس رای نیاورد و بنابراین این افراد که برای کاهش سود بازرگانی واردات خودرو طمع کرده بودند، از زمان مقرر شده برای ترخیص خودرو نتوانستند استفاده کنند و اکنون خودروهایشان در گمرکات مانده است.

خسروتاج در ادامه به بخش دیگری از عدم ترخیص  واردات خودرو اشاره کرد و گفت: دولت در مصوبه 9 دی سال 96 در تعریف خودروهای لوکس قدرت موتور بالای 2500 سی سی و همچنین ارزش بالای 40 هزار دلار را قید کرد و بنابراین این دو مورد مبنای خودروی لوکس شد که اجازه ورود به کشور ندارد.

وی گفت:‌اما آنها که قبلا با تشریفات قانونی وارد کشور شده بود و رقم بالای 40 هزار دلار داشت دولت اعلام کرد با 40 واحد درصد سود اضافی می‌توانند ترخیص شوند و این دست از وارد کنندگان هم این رقم را زیاد دانسته و سعی کردند تا این رقم را کاهش دهند که موفق نشدند و اکنون خودروهای این دسته هم در گمرکات مانده است.

معاون صادراتی وزیر صنعت معدن و تجارت با بیان اینکه تصمیم‌گیری برای ترخیص خودروهای در گمرک مانده با توجه به پیچیدگی‌ها و تخلفات صورت گرفته سخت است، گفت: تیر سال گذشته بخشنامه وزیر ابلاغ شد که تا اطلاع ثانوی ثبت سفارش خودرو ممنوع است که این ممنوعیت منجر به رانتی می‌شود برای کسانی که قبلا خودرو آورده‌اند و امروز این سؤال مطرح است که مگر در تاریخ 30 خرداد 97 واردات برخی کالاها از جمله خودرو ممنوع نشد و بنابراین اگر این خودروهای در گمرک مانده ترخیص شود، باز این سؤال مطرح می‌شود که رانتی برای افرادی ایجاد شده که خودروهای آنها در گمرک مانده است.

خسروتاج اظهار داشت:‌ بنابراین در مسئله ترخیص خودروها ابعاد قضایی، فنی، محاسبات اقتصادی و همچنین این مسئله که رانت برای افرادی ایجاد نشود و مسئله به صورت کاملا عادلانه باشد،‌ وجود دارد.

وی  همچنین اظهار داشت: بر اساس اطلاعات سازمان حمایت تنها به 15 یا 16 شرکت مجوز پیش فروش داده شده، اما  ما شنیده‌ایم شرکت‌های بستری بدون مجوز پیش فروش انجام داده‌اند و حتی برخی بیش از ثبت مجاز پیش فروش داشته‌اند.

معاون صادراتی وزیر صنعت معدن و تجارت گفت:‌بنابراین با توجه به توضیحات ارائه شده یک عده تخلف کرده‌اند، یک عده طمع کرده و یک عده در زمان مقرر خودروهای خود را ترخیص نکرده‌اند و اگر اینها را کنار هم بگذاریم برای ترخیص خودروهای در گمرک مانده معمایی باید حل شود، تا بالاخره به صورت عادلانه و بدون اینکه رانتی به اشخاص داده شود، خودروها را ترخیص کنیم.

* چقدر ارز باید به نیما واریز شود؟

وی در مورد آخرین وضعیت رسیدگی به تخلفات خودرو بیان داشت:  در بهمن ماه سال 96 گزارش تخلف در ثبت سفارش 6481 خودرو به دستگاه‌های نظراتی ارسال شد که پرونده این تخلفات در دستگاه قضایی در حالی رسیدگی است و افراد بسیاری در مورد این تخلفات مورد بازجویی قرار گرفته و حتی برخی بازداشت شده‌اند و فعلا منتظر اعلام نظر نهایی دستگاه‌های نظارتی هستیم. 

خسروتاج در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا صادرکنندگان ارز را به سامانه نیما نمی‌فروشند، اظهار داشت: اکنون تعهد ارزی همه صادرکنندگان را مشمول کرده است و به طور متوسط باید 1.1 میلیارد دلار پتروشیمی و 400 میلیون دلار در بخش فلزات رنگین و فولاد و کالاهای معدنی باید ارز به سامانه نیما واریز شود. 

معاون صادراتی  وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: بنابراین این دو گروه عمده بطور میانگین باید ماهانه 1.5 میلیارد دلار واریز ارز به سامانه داشته باشند و در 5 ماهه اخیر باید حداقل 7.5 میلیارد دلار واریز به سامانه نیما صورت می‌گرفت. 

وی اظهار داشت: بنابراین این دو گروه باید تا آخر امسال 18 میلیارد دلار به سامانه نیما ارز واریز کنند که این رقم بستگی به آن دارد که آنها برای خود واردات انجام نداده باشند یا ارز خود را واگذار نکرده باشند. 

*میزان صادرات به عراق و افغانستان

خسروتاج در مورد صادرات ریالی به عراق و افغانستان اظهار داشت: در مورد صادرات به این دو کشور با صرافی‌های عراقی و افغانی جلساتی برگزار کرده ام. 

وی با بیان اینکه ما در سامانه نیما امکان خرید ارز دینار را هم داریم بیان داشت: امسال با روند کنونی پیش‌بینی می‌شود 9 میلیارد دلار به عراق و 3.5 میلیارد دلار به افغانستان صادرات خواهیم داشت که بخشی از ارز حاصل از صادرات را باید برای واردات اختصاص یابد. 

معاون صادراتی وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: روی دو گروه کالایی برای صادرات حساسیت وجود دارد؛ یک سری از این کالاها مواد اولیه کالاهای صادراتی با ارز یارانه‌ای است. بنابراین کالاهایی که ارزبری یارانه‌ای دارند قطعا باید صادراتشان ممنوع شود؛ البته نظر ما این است که به جای ممنوعیت صادرات باید عوارض بر این کالاها وضع شود که این امر پروسه طولانی دارد. 

خسروتاج اظهار داشت: بنابراین در شرایط اضطرار موقتا صادرات برخی کالاها را ممنوع اعلام می‌کنیم اما در گروه دوم که ارزبری یارانه‌ای ندارد ولی در کارگروه‌های تنظیم بازار به عنوان اقلام ضروری و پرمصرف مردم است مانند سیب زمینی، بنابراین این اقلام چون مشمول مصوبات کارگروه تنظیم بازار است و دولت موظف به کنترل قیمت آنها است ممنوعیت صادرات آن اعلام می شود. 

وی همچنین در خصوص میزان صادرات در 6 ماهه ابتدای امسال اظهار داشت: ارزش کالاهای صادراتی غیرنفتی در 6 ماهه ابتدای امسال 20 میلیارد دلار بوده که در مقایسه با 17 میلیارد دلار مدت مشابه سال قبل 21 درصد رشد داشته است. 

وی در خصوص برگزاری بیست و دومین مراسم روز ملی صادرات گفت: امسال علیرغم اینکه برخی صادرکننده‌ها معتقدند که ممنوعیت صادرات داریم و تعهد ارزی هست بنابراین نباید روی ملی صادرات برگزار شود ما این روز را برگزار می‌کنیم زیرا بیش از هر زمانی به صادرات غیر نفتی توجه داریم و معتقدیم این رقابت باید بیش از گذشته افزیاش یابد. 

رئیس سازمان توسعه تجارت اظهار داشت: امسال در روز ملی صادرات 299 شرکت در بخش صنعت و معدن و کالاهای صنعتی و  153 متقاضی در بخش کشاورزی و صنایع تبدیلی و 43 شرکت در بخش خدمات و 14 شرکت در بخش بازرگانی حضور دارند که در مجموع 510 شرکت می‌شود و مدارک آنها کامل است.

عناوین برگزیده