تاریخ: ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۰ ، ساعت ۰۰:۰۱
بازدید: ۲۹۲
کد خبر: ۲۱۰۳۱۳
سرویس خبر : انرژی

چرخش گازی قطر به سوی چین

چرخش گازی قطر به سوی چین
‌می‌متالز - قطر که تاکنون برای فناوری و دسترسی جهانی به غول‌های غربی متکی بود، سرگرم مذاکره با شرکت‌های چینی برای حضور در پروژه توسعه گاز طبیعی مایع این کشور است.

به گزارش می‌متالز، قطر از اوایل دهه ۱۹۹۰ به شرکت‌های بین‌المللی نظیر اکسون موبیل، رویال داچ‌شل و توتال برای کمک به ساخت صنعت LNG خود متکی بوده است. در مقابل، غول‌های غربی هم قرارداد‌های تامین بلندمدت پرمنفعتی را دریافت کرده‌اند. اما انقلاب گاز شیل آمریکا و افزایش توجهات به انرژی تجدیدپذیر همزمان با فشار‌های فزاینده برای مقابله با تغییرات اقلیمی، اشتهای غرب برای گاز را کمتر کرد. سه منبع آگاه به رویترز گفتند شرکت قطر پترولیوم سرگرم مذاکره با شرکت‌های چینی از جمله پتروچاینا و سینوپک برای سهمی در پروژه توسعه ۷/ ۲۸ میلیارد دلاری میدان گازی نورث فیلد است که بزرگ‌ترین پروژه LNG جهان است. غول‌های غربی نظیر اکسون‌موبیل، شل، کونوکو فیلیپیس، توتال، شورون و انی هم برای پیشنهاد خرید سهم در این پروژه دعوت شده‌اند. این منابع آگاه به دلیل محرمانگی موضوع مایل نبودند نامشان فاش شود، اما مدیر مالی شرکت CNOOC ماه گذشته گفته بود که این شرکت چینی به پروژه‌های گاز قطر بسیار علاقه‌مند است. هنوز معلوم نیست که این مذاکرات تا چه حد پیشرفت کرده است. یکی از این منابع آگاه گفت: پتروچاینا سرگرم مذاکره برای خرید پنج درصد سهم است. پروژه توسعه میدان نورث فیلد به قطر اجازه خواهد داد موضع خود به عنوان بزرگ‌ترین صادرکننده LNG جهان را تحکیم کند و تولیدش را تا سال ۲۰۲۶ به میزان ۴۰ درصد افزایش داده و به ۱۱۰ میلیون تن در سال برساند.

استرالیا که دومین صادرکننده بزرگ LNG است، با راه‌اندازی پروژه‌های گازی جدید در سال‌های اخیر فاصله با قطر را کم کرده است. طبق آمار رفینیتیو آیکان، استرالیا ۳/ ۷۷ میلیون تن LNG در سال ۲۰۲۰ صادر کرد در حالی که صادرات قطر ۶/ ۷۷ میلیون تن بود. اگرچه گاز طبیعی آلایندگی کمتری در مقایسه با زغال‌سنگ دارد، اما عاری از کربن نیست و انتظار می‌رود چین گاز را به عنوان سوخت گرمایش زمستانی، برای تولید برق و مصرف صنعت، جایگزین زغال‌سنگ کند تا میزان آلایندگی را کاهش دهد. در نتیجه پیش‌بینی می‌شود چین سال آینده از ژاپن سبقت گرفته و بزرگ‌ترین واردکننده LNG جهان شود. چین پیش از این توافقاتی در زمینه قرارداد‌های تامین گاز با تولیدکنندگانی مانند روسیه و موزامبیک داشته و مایل است پس از وخامت روابط با استرالیا، وابستگی به واردات این کشور را کاهش دهد. قطر هم به نوبه خود به سمت چین گراییده که طبق اطلاعات موسسه تحقیقاتی CNPC، سهمش از تقاضای جهانی برای گاز در سال ۲۰۲۰ حدود ۳/ ۸ درصد بود و انتظار می‌رود به میزان ۶/ ۸ درصد در سال ۲۰۲۱ رشد کند و به ۲/ ۳۵۴ میلیارد متر مکعب برسد. سعد الکعبی، وزیر انرژی قطر و مدیر شرکت قطر پترولیوم با ژانگ جیان هوآ، مدیر اداره ملی انرژی چین از سال ۲۰۱۸ چند بار دیدار کرده تا در زمینه همکاری گفتگو کنند. سینوپک و قطر دو توافق بلندمدت امضا کرده‌اند که یکی در سال گذشته و دیگری اوایل امسال امضا شد و به دنبال آن سینوپک دفتری در دوحه دایر کرد. بر اساس گزارش رویترز، غول‌های غربی در دو سال گذشته سهام قطرپترولیوم در دارایی‌هایی که در سراسر جهان از جمله پروژه‌های اکتشاف در آرژانتین، برزیل و موزامبیک داشتند را فروخته‌اند، اما نتوانسته‌اند همانند شرکت‌های انرژی چینی قرارداد‌های بلندمدت در بازار‌های آسیایی برخوردار از نرخ رشد پرشتاب به قطر بدهند که قطر در حال حاضر چنین قرارداد‌هایی را یک اولویت به حساب می‌آورد.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده