به گزارش می متالز، افت سودآوری این شرکت نسبت به دوره مشابه سال گذشته (ریزش حدود 48 درصدی سود خالص) باعث شده که فعالان بازار نسبت به این شرکت بدبین باشند. با این حال نگاهی دقیقتر به صورتهای مالی این شرکت و علل افت شدید قیمتی سهم میتواند راهنمای بهتری نسبت به آینده باشد. «غبشهر» عملکرد 9 ماهه سال مالی منتهی به آذر 97 را با 157 ریال سود به ازای هر سهم منتشر کرد. نکتهای که باید به آن توجه کرد ساخت سود حدود 100 ریالی به ازای هر سهم در تابستان است. ریزش شدید سودآوری «غبشهر» نسبت به سال گذشته در شرایطی رخ داده که جهش نرخ ارز و همچنین مقاومت دولت در افزایش نرخ فروش محصولات سرانجام به بدنه سودآوری این شرکت ضربه سنگینی وارد کرده است. با این حال با مجوز افزایش نرخ 17 درصدی از 19 شهریور به نظر میرسد باید بررسیهای دقیقتری از این سهم داشت. به افزایش نرخ فروش در عملکرد 9 ماهه در مقایسه با نرخ گزارششده در عملکرد شهریور نیز باید توجه شود.
«غبشهر» طی هفتههای اخیر نزول پرشتابی را در پیش گرفته است.
یکی از سوالاتی که در کنفرانس مطبوعاتی توجه فعالان بازار را به خود جلب میکند در زیر آورده شده است.
پاسخ: این نرخ فروش، نرخ مصوب است و شرکت امکان فروش با نرخ بالاتر را ندارد.»
در حالیکه نرخ فروش صنعتی بهشهر در مرداد معادل 5651 تومان به ازای هر کیلو بود، با مجوز افزایش نرخ 17 درصدی در 19 شهریور انتظار وجود داشت که نرخ فروش محصولات این شرکت به بیش از 6600 تومان به ازای هر کیلو در داخل کشور برسد. با این حال نرخ فروش در شهریور خلاف این موضوع را نشان میدهد و پاسخ مدیران «غبشهر» به یکی از سوالات مطرحشده در کنفرانس مطبوعاتی نیز نگرانی از اعمال دوباره تخفیفات سنگین یا اینکه سقف نرخ چنین عددی است به وجود آورده است. اهرم سودآوری «غبشهر» به شدت به نرخ فروش وابسته است.
با این حال سوالی که در اینجا مطرح میشود آیا واقعا سقف نرخ فروش عدد مزبور است. بررسیهای اولیه از خردهفروشها حاکی از این موضوع است که نرخ فروش روغنهای تولیدی «غبشهر» در تولید جدید نسبت به تولید قبل رشد 17 درصدی را تجربه کرده است. بر این اساس هر روغن بهار سرخکردنی یک و نیم لیتری که در تولید مرداد 7750 تومان درب فروشگاه به فروش میرسید (قیمت درجشده روی بطری روغن). حال اینکه این عدد در تولید جدید روی جلد 9050 تومان درج شده است. در حالیکه فروشندگان بعضا ابراز میکنند که این روغن در بازار نیست و با نرخهای فروش بالاتری به فروش میرسانند؛ بعضا تا 11 هزار تومان به ازای هر بطری یک و نیم لیتری. این موضوع میتواند نشانهای از عدم تخفیف فروش توسط «غبشهر» باشد. با این حال تا انتشار گزارش مهر باید منتظر ماند و دقت این موضوع را سنجید. اگر نرخ فروش مهر به 6600 تومان برسد همچنان باید در انتظار جهش سودآوری این شرکت بود؛ بر این اساس دنبال کردن گزارش این شرکت به فعالان توصیه میشود. البته سایر موارد نیز باید با دقت دنبال شود. برای مثال اختصاص ارز 4200 تومانی به «غبشهر» اگر به مشکل برخورد کند بار دیگر وضعیت سودآوری این شرکت را به مخاطره خواهد انداخت. در این میان سناریویی که باعث شده نرخ فروش صنعتی بهشهر در شهریور از انتظارات کمتر باشد، فروش با نرخ جدید تنها در 12 روز پایانی شهریور است.
با این حال به نظر میرسد همچنان میتوان انتظار ساخت سود بیش از 45 تومان را در عملکرد سال مالی منتهی به آذر داشت. برای سال آینده نیز به نظر میرسد با ثبات شرایط کنونی احتمال ساخت سود بیش از 100 تومانی وجود خواهد داشت. در این شرایط گزارش مهر «غبشهر» شاید یکی از مهمترین گزارشهایی باشد که میتواند روند قیمتی این سهم به شدت تحت تاثیر قرار دهد. اگر نرخ فروش شهریور را مبنا قرار دهیم این شرکت در سال مالی جاری حدود 40 و برای سال مالی آینده حدود 70 تومان خواهد بود. البته بار دیگر تاکید میشود این موضوع با فرض ثبات در وضعیت اختصاص ارز 4200 تومانی است که احتمالا در سال آینده این ارز با افزایش نرخ مواجه شود و بر اساس قوانین سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان نرخ فروش نیز باید رشد داشته باشد.