به گزارش می متالز، نرخ فروش روانکار و محصولات جانبی نفت سپاهان در مهر نسبت به ماه قبل رشد قابل توجهی را تجربه کرده است. همین موضوع باعث شده که با وجود عدم فروش کامل محصولات مبلغ فروش این شرکت رشد 15 درصدی را نسبت به شهریور به ثبت برساند. نرخ فروش محصولات روانکار مطابق پیشبینیها در مسیر صعودی قرار گرفته است. در این خصوص افزایش مقادیر فروش صادراتی در رشد نرخ فروش اثرگذار بوده است.
در خصوص محصولات جانبی به نظر میرسد سیاست مدیریت شرکت در فروش داخلی در افزایش نرخ فروش محصولات نقش بهسزایی داشته است. نرخ فروش هر تن از محصولات جانبی در تابستان در داخل کشور حدود 3726 تومان و در بازار صادراتی 3082 تومان به ازای هر کیلو بوده است. 23 درصد از محصولات در داخل کشور به فروش رسیده است. با این حال نکته جالب توجه عرضه حدود 1600 تن اسلاک وکس و همچنین پارافین وکس با میانگین قیمتی 7060 تومان به ازای هر کیلو در معاملات بورس کالا طی مهر ماه توسط نفت سپاهان بوده است. به نظر میرسد الزام فروش داخلی عایدی بیشتر را به همراه خواهد داشت. ادامه این رویه میتواند رشد سودآوری این شرکت را فراتر از انتظارات به دنبال داشته باشد.
با رویه کنونی انتظار ادامه رشد مبلغ فروش در ماههای آینده نیز وجود خواهد داشت. این موضوع به خصوص با افزایش میزان تولید در دسترس خواهد بود و احتمال رشد محسوس مبلغ فروش را فراهم میآورد. هزینههای نیمه دوم تا حدود زیادی برای روانکاران قابل حدس است (با فرض ثبات رویه کنونی). محاسبه سود هر سهم نفت سپاهان در مهر بر اساس عملکرد حاکی از این موضوع است که این شرکت در نخستین ماه پاییز حدود 150 تومان سود به ازای هر سهم محقق کرده است.
ادامه این روند عملکرد فراتر از خوشبینیهای موجود در قبال این سهم رقم خواهد زد.
یکی از موارد با اهمیتی که در تحلیل صنعت روانکار باید مورد توجه قرار گیرد نرخ لوبکات است. این محصول پالایشی با مجوز دولت از لحاظ نرخ نیما در محاسبه نرخ ریالی معاف شده است و بنا شده دولت مابهتفاوت دلار نیما و 4200 تومانی را به پالایشگاه پرداخت کند. این ماده نقش اساسی را در سودآوری روانکاران دارد. بر اساس بخشنامه بودجه که هفته گذشته از سوی رئیسجمهور به مجلس تقدیم شد، نرخ ارز بودجه به 5200 تومان افزایش یافته است. بر این اساس انتظار افزایش نرخ لوبکات نیز در سال 98 وجود دارد. در این میان البته معادلات گنگ و مبهمی وجود دارد که در گزارشهای پیشین مورد اشاره قرار گرفته بود. مهمترین موضوع نحوه برخورد دولت با درخواست افزایش نرخ فروش محصولات نهایی در داخل کشور به دنبال افزایش هزینههای تولید است. موارد مختلفی را میتوان بیان کرد. با این حال با فرض دلار 5200 تومانی در محاسبه نرخ لوبکات شرکتهای روانکار که بخش قابل توجهی از سبد محصولات آنها به فروش داخل اختصاص دارد با مشکل زیادی مواجه میشوند. با این حال در نفت سپاهان با توجه به فروش غالب صادراتی این موضوع میتواند سود قابل توجهی را برای سال آینده این شرکت به دنبال داشته باشد. در نتیجه نرخ دلار 5200 تومانی و ثبات کنونی سایر متغیرها، سود هر سهم «شسپا» در سال آینده به 1400 تومان در سال 98 خواهد رسید. با این حال این سود چندان قابل اطمینان نیست و همچنین برای اظهارنظر در خصوص سودآوری سال 98 باید در انتظار ماههای آینده ماند. همچنان سود منطقی هر سهم را برای سال آینده میتوان هزار تومان دانست.