به گزارش میمتالز، در جلسات روزهای سهشنبه و چهارشنبه در کمیته بازار باز فدرال رزرو، برنامه افزایش نرخ بهره طی دو سال آینده اعلام شد. نرخ بهره فعلی ایالاتمتحده که از ژانویه ۲۰۲۱، معادل۱/ ۰ و بدون تغییر بود، طبق این برنامه تا سال ۲۰۲۳ طی دو مرحله به ۶/ ۰ خواهد رسید. شاخص دلار در پاسخ به این اتفاق با افزایشی ۵/ ۱ درصدی روبهرو شد، اما در اکثر بازارهای جهانی افزایش عرضه مشاهده شد و تقریبا تمامی آنها پایان هفته خود را قرمز سپری کردند. قیمت طلا روز پنجشنبه مرز ۱۸۰۰ دلاری را از دست داد و بیتکوین نتوانست مرز ۴۰ هزار دلاری را حفظ کند.
با برگزاری جلسه کمیته بازار باز فدرال رزرو بخشی از سیاستهای پولی ایالاتمتحده برای سرمایهگذاران روشن شد. جلسه سیاستگذاری پولی فدرال رزرو که قبل از این در اواخر ماه آوریل برگزار شدهبود، برای تعیین سیاستهای این نهاد مالی در مورد نرخ بهره و عرضه و تقاضای اوراق قرضه برگزار شد. مقامات فدرال رزرو بعد از جلسه شب چهارشنبه اعلام کردند که احتمال دارد نرخ بهره را زودتر از آنچه پیشبینی میشود افزایش دهند. همچنین برنامهای هم برای کاهش خرید داراییها با کاهش خریدهای بزرگ اوراق قرضه دارند. این تغییر رویکرد حداقل به دو سال زمان نیاز دارد. سیاستگذاران فدرال انتظار دارند تا پایان سال ۲۰۲۳ حداقل دو بار افزایش نرخ بهره را عملی کنند و تا پایان آن سال نرخ بهره را تا ۶/ ۰ درصد بالا ببرند؛ درحالیکه در حال حاضر این نرخ ۱/ ۰ درصد است. این در حالی از است که بسیاری از مقامات و تحلیلگران پیشبینی میکردند نرخهای بهره حداقل تا سال ۲۰۲۴ نزدیک به صفر، جایی که از ماه مارس ۲۰۲۰ بودهاند، باقی بمانند.
جروم پاول، رئیس فدرال رزرو در کنفرانس خبری بعد از نشست، با اشاره به چشمانداز خوشبینانه اقتصادی گفت که بانک مرکزی در حال بحث در مورد زمان و چگونگی تعدیل سایر سیاستهای اصلی پولی خود است؛ سیاستهایی که با خریدهای عظیم اوراق بدهی و برای حمایت دولت جهت ایجاد تقاضا اعمال میشوند. برنامه فدرال، خرید حدود ۱۲۰ میلیارد دلار اوراق بهادار خزانهداری و سایر اوراق قرضه برای طرح حمایتی دولت است. نرخ پایین بهره و خرید اوراق در تعامل با هم چرخه پول را به راحتی در اقتصاد به گردش درمیآورند که موجب ایجاد تقاضای بیشتر در بازارها و رشد و بهبود بازارها میشود. با افزایش روزافزون آمار واکسیناسیون نیز در ایالاتمتحده خطر گسترش موج دیگری از کووید-۱۹ که بتواند اقتصاد را با بنبست مواجه کند کاهش مییابد. از آنجا که بهخاطر واکسیناسیون، مشاغل قادر به بازگشایی شدهاند و بازار کار در حال بهبود است، رشد کلی نیز در حال افزایش است. فدرال رزرو در بیانیه خود که حاوی چندین بازبینی خوب است، گفت: «پیشرفت در زمینه واکسیناسیون باعث کاهش شیوع کرونا در ایالاتمتحده شده است. پیشرفت در زمینه واکسیناسیون قطعا برای کاهش اثرات بحران بهداشت عمومی بر اقتصاد موثر خواهد بود، اما خطراتی برای چشمانداز اقتصادی ایالاتمتحده همچنان وجود دارد.»
انتظارات ایجادشده ناشی از گزارش جلسه روز چهارشنبه برای بازارهای جهانی خوشیمن نبود. با اعلام احتمال افزایش نرخ بهره در دو سال آینده، عرضه در بازارهای جهانی شدت گرفت. بهطور کلی با افزایش نرخ بهره، سپردهگذاری در بانکها و نهادهای مالی افزایش مییابد و این موجب حرکت سرمایه از نهادهای تولیدی و بازارها به سمت نهادهای سپردهگذاری و بانکها میشود. این حرکت و خروج سرمایه باعث افزایش عرضه در بازارها میشود. طی دو روز اخیر نیز پیشبینی افزایش نرخ بهره پیش از موعد موجب سقوط بازارها شد. شاخص S&P۵۰۰ در بازار جهانی سهام، چهارشنبهشب بعد از اعلام گزارش فدرال، با افتی یک درصدی، ۴۴ واحد سقوط کرد و به ۴ هزار و ۲۰۴ واحد رسید.
این شاخص روز جمعه نیز با کمی جبران در ۴ هزار و ۲۱۹ واحد مبادله شد. فلز زرد هم در واکنش به این خبر سقوط شدیدی را تجربه کرد و بعد از یک ماه و نیم به زیر کانال هزار و ۸۰۰ دلار رسید. طلا بعد از انتشار گزارش جلسه فدرال، طی سه ساعت افتی ۵۱ دلاری و ۷/ ۲ درصدی را تجربه کرد. این افت تا جایی ادامه پیدا کرد که طلای جهانی قیمت هزار و ۷۶۶ دلار را نیز به خود دید. اما با تعدیل انتظارات در روز جمعه و جبران بخشی از این سقوط، طلا توانست خود را مجددا به کانال هزار و ۸۰۰ دلار نزدیک و برای عبور از آن تلاش کند.
این ریزش البته در پی افزایش ارزش دلار آمریکایی در برابر ارزهای دیگر نیز بود. شاخص دلار بعد از شنیدن اخبار سیاست پولی، رشدی ۵/ ۱ درصدی را تجربه کرد و تا ۰۷۱/ ۹۲ واحد نیز رشد کرد. رمزارزها پاسخی آنی نسبت به این خبر نداشتند، اما در پاسخ به آن در کانال نزولی قرار گرفتند. بزرگترین رمزارز بعد از دو بار تلاش برای گذشتن از مقاومت ۴۲ هزاردلاری طی هفته گذشته ظهر روز چهارشنبه در کانال ۳۹ هزاردلاری آرام گرفته بود، اما روزهای پنجشنبه و جمعه با افتی ۳ درصدی در قیمت ۳۷ هزار و ۸۰۰ دلاری معامله شد.
منبع: دنیای اقتصاد