تاریخ: ۳۱ خرداد ۱۴۰۰ ، ساعت ۰۲:۱۱
بازدید: ۴۵۹
کد خبر: ۲۱۵۱۹۴
سرویس خبر : آهن و فولاد
وضعیت شرکت‌های تولید‌کننده یک صنعت بورسی بررسی شد

فولاد در افق ۱۴۰۴

فولاد در افق ۱۴۰۴
‌می‌متالز - امروزه تولید و مصرف فولاد یکی از شاخص‌های اصلی توسعه یافتگی کشور‌ها و جوامع به شمار می‌رود. صنایع مختلف به طور مستقیم یا غیرمستقیم از هم تاثیر می‌پذیرند به همین دلیل رونق و توسعه اقتصادی در هر یک از آن‌ها می‌تواند باعث توسعه و رونق سایر صنایع وابسته شود. به عنوان مثال با رونق صنعت ساختمان به طور ناخودآگاه مصرف و تولید فولاد هم افزایش خواهد یافت. فولاد در تمامی صنایع استفاده می‌شود و در سال‌های اخیر از این فلز به عنوان یک فلز حامی محیط‌زیست نام برده شده است.

فولاد در افق ۱۴۰۴

به گزارش می‌متالز، با توجه به اهمیت این صنعت در دنیا، فعالیت‌های مطالعاتی زیادی در این حوزه انجام شده است. از آنجا که تولید و مصرف فولاد رابطه کاملا مستقیمی با رشد اقتصادی و دوران رونق دارد، بنابراین هرگاه که اقتصاد در سیکل رونق خود قرار داشته باشد مصرف فولاد افزایش خواهد یافت و بخش تقاضا نیز تقویت می‌شود. تقریبا در ۶۰ سال گذشته افزایش تقاضا در دوران رونق و کاهش تقاضا در دوران رکود موید این موضوع بوده است؛ به استثنای سال ۲۰۱۵ که صنعت فولاد با اضافه عرضه مواجه بود. در حال حاضر با توجه به سهم بالای چین و احتمال رونق اقتصادی در روز‌های پیش رو به نظر می‌رسد که شرایط صنعت فولاد در کوتاه‌مدت همچنان پر قدرت و رو به جلو باشد. گفتنی است که صنعت فولاد در بخش‌های متفاوتی اعم از صنعت ساختمان، تجهیزات مکانیکی، محصولات فلزی، صنعت حمل‌و نقل، خودروسازی، لوازم‌خانگی و مواردی از این قبیل مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مقایسه تولید و مصرف

در بین تولید‌کنندگان فولاد در دنیا چین با سهمی بیش از ۵۳ درصد در بالاترین جایگاه قرار گرفته است. این در حالی است که درصد سهم تولید فولاد چین در سال ۲۰۰۹ در محدوده ۴۶ درصدی قرار داشت و رشد سهم بازار این کشور در ۲۰ سال گذشته قابل‌توجه بوده است. در حال حاضر چین نه تنها بالاترین رتبه را در تولید فولاد دارد بلکه جایگاه بزرگ‌ترین مصرف‌کننده با سهم ۵۱ درصدی را نیز از آن خود کرده است. با این حال سهم مصرفی چین در سال ۲۰۰۹ تنها به اندازه ۴۸ درصد بوده و این به آن معنی است که چین در تولید محصولات فولادی با رشدی ۶ درصدی نسبت به مصرف همین محصولات پیشی گرفته است و اگر این کشور در سال ۲۰۰۹ وارد کننده محصولات فولادی بوده تنها طی ۱۰ سال به صادر کننده آن نیز تبدیل شده است.

زنجیره فولاد کشور

نقطه آغازین زنجیره فولاد کشور، از اکتشاف و استخراج شروع شده، در لایه میانی به صنعت فولاد رسیده و نهایتا در صنایع مختلفی، چون ساختمان، خودروسازی، لوازم خانگی و... مصرف می‌شود. حلقه‌های زنجیره فولاد شامل کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی و شمش و مقاطع فولادی است.

بر اساس طرح جامع فولاد و در صورت تحقق برنامه سند چشم‌انداز جمهوری اسلامی ایران در افق ۱۴۰۴، ظرفیت صنعت فولاد کشور به ۵۵ میلیون تن خواهد رسید. وضعیت زنجیره فولاد کشور در نمودار به تصویر کشیده شده است. در بخش مقاطع طولی نظیر میلگرد، تیرآهن، نبشی و ناودانی، ظرفیت ایجاد شده بسیار بالاتر از مقدار هدف‌گذاری شده است که بیانگر اشباع بودن این حلقه از زنجیره تولید است. در بخش شمش فولادی، ظرفیت‌سازی لازم برای تحقق هدف تولید ۵۵ میلیون‌تن فولاد خام محقق شده و باتوجه به نیاز داخلی در این بخش، امکان صادرات ۱۴ میلیون‌تن پیش‌بینی شده است. در بخش آهن اسفنجی، تسریع در تکمیل و عملیات اجرای طرح‌های در دست اجرا ضروری است.

ظرفیت‌سازی لازم در بخش فرآوری کنسانتره و تولید گندله آهن، به‌صورت مطلوب انجام شده است. هدف فرآوری کنسانتره در طرح توازن فولاد کشور، ۸۰ میلیون تن و تولید گندله آهن ۷۶ میلیون تن است. باتوجه‌به کمبود سنگ آهن، اکتشاف معادن جدید در دست اقدام است. در حال حاضر به نظر می‌رسد که بزرگ‌ترین دغدغه این صنعت مواجهه با کمبود سنگ آهن استخراج شده باشد. در جدول شماره یک افزایش تولید بلوم و بیلت در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال ۱۳۹۸ به وضوح قابل مشاهده است. اسلب نیز با رشد تقریبا ۱۰ درصدی همراه شده و این در حالی است که صادرات این گروه در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال ۱۳۹۸ با کاهش همراه بوده است. با نگاهی کلی به جدول می‌توان شرایط نه چندان مساعد صادرات کل محصولات فولادی در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال ۱۳۹۸ را ملاحظه کرد.

برآورد سودآوری شرکت‌ها

در این گزارش به بررسی سودآوری شرکت‌های فعال در بازار سرمایه که تولید‌کننده اسلب، بیلت و بلوم هستند پرداخته شده است. در بخش شمش فولادی، ظرفیت‌سازی لازم برای تحقق هدف تولید ۵۵ میلیون‌تن فولاد خام محقق‌شده و با توجه به نیاز داخلی در این بخش، امکان صادرات ۱۴ میلیون‌تن پیش‌بینی شده است.

در حال حاضر ظرفیت تولید واحد‌های فعال در کشور معادل ۵/ ۳۷ میلیون تن است که سهم شرکت‌های بورسی نمایش داده‌شده در جدول شماره ۲ از این ظرفیت معادل ۱۰ میلیون و ۴۰۰ هزار تن است. با بررسی جدول شماره ۲ مشاهده می‌شود که «فخوز» با ظرفیت تولید ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تن بیشترین ظرفیت تولید را از آن خود کرده است. شرکت فولاد کاوه نیز با راه‌اندازی خط جدید یک میلیون و ۲۰۰ هزار تنی خود از مهر ماه سال ۱۳۹۹ به ظرفیت ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن رسیده است که با بهره برداری کامل از خط تولید دوم این شرکت تولید و فروش «کاوه» نیز برای سال جاری افزایش خواهد یافت. درآمد عملیاتی این شرکت‌ها تابعی است از نرخ بلوم و بیلت، اسلب جهانی و نرخ ارز داخلی. در ماه‌های گذشته با توجه به سیاست‌های چین و همچنین با وجود تورم جهانی پیش‌رو، قیمت‌های این محصولات نیز با رشد قابل‌توجهی از ابتدای سال ۱۴۰۰ همراه بوده‌اند، به طوری‌که نرخ هر تن اسلب از ابتدای سال ۱۴۰۰ از ۵۹۲ دلار به ۸۵۰ دلار و نرخ هر تن بیلت با گذشت تنها دو ماه از شروع سال از ۵۴۷ به ۶۷۵ دلار رسیده است. در این میان شرکت فولاد کاوه جنوب کیش با توجه به شروع به کار خط تولید جدید بیلت که ظرفیت شرکت را به دو برابر سال قبل افزایش خواهد داد و به اعداد ۴/ ۲ میلیون تنی خواهد رساند. بر این اساس این شرکت یکی از مستعدترین شرکت‌های این صنعت برای رشد در کوتاه‌مدت و بلندمدت است. با توجه به موقعیت استراتژیک شرکت فولاد کاوه جنوب کیش و توان صادراتی آن و با در نظر گرفتن پیشرفت پروژه مربوط به تولید ۵ میلیون تنی گندله این شرکت برای سال ۱۴۰۱، این شرکت را در زمره پر پتانسیل‌ترین شرکت‌های صنعت فولادی قرار می‌دهد. در تحلیل حاضر میزان ظرفیت خط دوم تولید شرکت کاوه برای سال ۱۴۰۰ معادل ۵۰ درصد در نظر گرفته شده است که محتاطانه به نظر می‌رسد. شرکت فولاد خوزستان نیز با توجه به برداشته شدن بخش مهمی از موانع صادراتی توسط دولت می‌تواند در کنار شرکت کاوه از برترین‌های صنعت در نظر گرفته شود.

فرشاد شکوهی فرد - امین رضا‌زاده کارشناسان بازار سرمایه

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین