به گزارش میمتالز، آئین افتتاح مرکز نوآوری و فناوری علومزمین در پایگاه ملی دادههای علوم زمینِ سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با حضور معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس این سازمان، مشاور عالی معاون علمی و فناوری رئیس جمهور و مدیر طرح توسعه نوآوری و فناوری زمین شناسی، معدن و صنایع معدنی معاونت علمی و پژوهشی ریاستجمهور و رئیس مرکز فناوریهای راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری برگزار شد.
پس از افتتاح مرکز نوآوری و فناوری علومزمین در پایگاه ملی دادههای علوم زمینِ سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، حاضران از دستگاه CTD بهمنظور تعیین سرعت صوت در لایههای مختلف آب و همچنین کاربرد آن در عملیات هیدروگرافی و مطالعات اقیانوسشناسی با اندازهگیری پارامترهای فیزیکی آب شامل دما، هدایت الکتریکی و فشار و همچنین، دستگاه جزر و مدسنج به منظور اندازهگیری و ثبت تغییرات سطح دریا با هدف مطالعه پایش و تهیه جداول پیشبینی و نیز کاربردهای متنوع در حوزه هیدروگرافی، پروژههای عمرانی ساحلی و فراساحلی مربوط به شرکت توسعهدهنده توپاز با مدیریت دکتر سبطالشیخ انصاری رونمایی کردند.
حاضران همچنین از دیگر طرحهای این شرکت از جمله طرح توسعه ژئوتوریسم به عنوان حوزه نوینی در صنعت گردشگری، طرح تولید صابون بر پایه افزودنیهای معدنی، طرح سایت فروش و تامین مواد و تجهیزات معدنی و شیمیایی، طرح فیلتر زئولیتی برای کاهش آلاینده خروجی از خودروها و طرح استفاده از زئولیت در افزایش بهرهوری صنعت دام نیز بازدید کردند.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با بیان اینکه این مرکز سومین مرکز نوآوری در حوزه علوم زمینشناسی است، افزود: این سازمان متولی علوم زمین در کشور است و بر این اساس شعار " تولید ثروت برای کشور از طریق اکتشافات معدنی و صیانت از ثروت تولید شده به واسطه شناخت مخاطرات زمین" را تعریف کردیم و دستکم یکهزار نفر از نیروهای کارشناسی سازمان زمینشناسی پشتوانه آن خواهند بود.
علیرضا شهیدی با بیان اینکه این سازمان پس از ۶۲ سال از تاسیس آن بالغ بر ۱۰۰ نوع نقشه زمینشناسی در ۳۰۰ لایه اطلاعاتی را تهیه کرده است، اظهار کرد: مرکز نوآوری علوم زمین را در پایگاه داده علوم زمین مستقر کردیم و این مرکز کانونی برای جمع آوری کلیه دادههای حوزه علومزمین کشور است و تولیدات آن میتواند پشتوانه علمی کاداستر معدنی باشد و افرادی که در این حوزه فعال هستند قادر خواهند بود از اطلاعات علمی که توسط این سازمان و یا سازمانهای دیگر تولید میشود، بهرهبرداری کنند.
وی با اشاره به اینکه از ۴۳ مخاطره موجود در دنیا، ۳۴ مورد آن در ایران رخ میدهد، گفت: ایران با جشنوارهای از مخاطرات طبیعی مواجه است که همه آنها به هم متصل هستند و صیانت از ثروت کشور را تنها از طریق شناخت مخاطرات دانست.
به گفته معاون وزیر صمت، ایران در کمربندی آلپ هیمالیا قرار دارد و متاسفانه مشکلی که در کشور وجود دارد، این است که ما به "پیشگیری بهتر از درمان است" اعتقادی نداریم.
رییس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور ادامه داد: با توجه به اینکه اطلاعات مناسبی در این حوزه در حال تولید است، ولی در حوزههای مختلفی مانند زلزله، سیل، فرونشست، گرد و غبار شاهدیم که سازمانی به نام سازمان مدیریت بحران وارد میشود و یکسری کارهایی انجام میدهد که در آن زمان فایدهای ندارد.
معاون وزیر صمت، با تاکید بر اینکه در حال حاضر تغییر اقلیم و گرمی هوا کشور را تحت تاثیر قرار داده، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه ایران در منطقه گرم و خشک واقع شده، این تغییر اقلیم موجب شده که با گرمی و خشکسالی مواجه شویم و وقتی با خشکسالی مواجه شویم به سراغ منابع آبهای زیر زمینی میرویم و آب را بدون دانش از زمین برداشت میکنیم.
وی افزود: در حال حاضر تعداد چاههای زیرزمینی بیش از چاههای مجاز و رسمی است و زمانی که با خشکسالی مواجه هستیم، با برداشت بیش از اندازه با پدیده فرونشست روبرو خواهیم شد و در نهایت آبخوانهای کشور به سمت نابودی هدایت میشوند.
شهیدی، یادآور شد: با توجه به اینکه در پدیده فرونشست زمین، ما آب را از لایههای بسیار ریز خاک خارج میکنیم که این امر موجب متراکم شدن خاک میشود، در نتیجه در صورتی که بارندگی رخ دهد مردم با سیل و زمین لغزش مواجه خواهند شد.
رییس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور تاکید کرد: زمینهای کشور در حال خشک شدن هستند و مشکلی که ما داریم این است که از ۶۰۹ دشتی که داریم ۳۰۰ دشت منطقه قرمز معرفی شدند و با کویری شدن آنها، فرسایش خاک را شاهد هستیم.
وی افزود: همه این موارد موجب شده که بخشی از کشور خالی از سکنه شود، به گونهای که جمعیت کشور در یک پنجم سرزمین سکنی دارند و با شرایط جدیدی که در پیش رو دارد، این عدد کاهش خواهد یافت.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه مهاجرت جمعیت از جنوب به شمال کشور در حال رخ دادن است، اظهار کرد: ایران علیرغم آنکه ساحل زیبایی در مکران دارد، دارای ۳۰۰ کیلومتر ساحل رها شده و در کنار آن ما به دنبال کارآفرینی برای جوانان هستیم در حالی که بررسی نقشه جهان نشان میدهد که بزرگترین و ثروتمندترین شهرهای کشورها شهرهای ساحلی هستند، ولی ما ۳۰۰ کیلومتر ساحل را رها کردیم.
معاون وزیر صمت با اشاره به گرمی هوا و تغییرات اقلیمی در هفتههای اخیر و همچنین مواجهه چند ساله با پدیده خشکسالی، گفت: خشکسالی سبب اضافه برداشت از آبهای زیرزمینی میشود که در ادامه به بحران آب و فرونشست زمین میانجامد، همچنین آبخوانها از بین رفته و با اندک بارندگی، سیلاب به راه میافتد و در برخی موارد رانش زمین را به دنبال دارد.
به گفته رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، بهطور نمونه با اشاره به رها کردن ۳۰۰ کیلومتر از سواحل مکران و در عوض کارآفرینی در سایر مناطق میتوان اشاره کرد و این در حالی است که در جهان پولدارترین شهرها در کنار سواحل قرار دارند و صنعت و تجارت به سواحل نزدیک است.
شهیدی، با ابراز خرسندی نسبت به برنامههایی که در این زمینه اجرایی میشود، گفت: امیدواریم با جانماییهای درست، صنعت و تجارت به سواحل ما نزدیک شود.
رییس مرکز توسعه فناوریهای راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز گفت: در سالهای نه چندان دور فارغالتحصیلان علومزمین در نهایت به حرفه دبیر دبیرستانها و یا استاد دانشگاه میاندیشیدند؛ چرا که ظرفیتهای کشور برای استفاده از این افراد متخصص کم بود و این در حالی است که گنجینه بالقوهای در کشور در زمین نهفته که خدا به ما عطا کرده است.
اسماعیل قادریفر با اشاره به اقدامات سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در زمینه توسعه علوم و فناوریهای زمینشناسی، افزود: در معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری نیز سعی شده که توسعه فناوریها در همه حوزههای علمی پیگیری شود.
وی ادامه داد: زمانی که ایده راهاندازی مرکز نوآوری علومزمین مطرح شد، چالشهایی در زمینه ایجاد شتابدهندهها و دعوت از بخش خصوصی برای سرمایهگذاری در حوزه علومزمین ایجاد شد، ولی راهاندازی شتابدهندهای در این زمینه این امید را ایجاد کرد که میتوان به راه اندازی شتابدهندههای حوزه IT و ICT توجه کرد.
رییس مرکز توسعه فناوریهای راهبردی معاونت علمی اضافه کرد: از این رو آمادگی معاونت علمی را برای حمایت از رسوخ نوآوری و فناوری در حوزههای زمینشناسی به عنوان یک حوزه اقتصاد محور و اثرگذار در کشور اعلام میکنم.
وی با اشاره به راهاندازی مرکز نوآوری در حوزه علومزمین تاکید کرد: دانهای که امروز کاشته شد، قطعا تبدیل به درخت تنومندی خواهد شد که آینده اقتصاد کشور با حضور جوانان توانمند زنده میماند.
قادریفر ابراز خرسندی کرد که خروجیهای شتابدهنده در زمینه علوم زمین تبدیل به شرکتهای دانش بنیان شود و مدل بُرد-بُرد برای توسعه اشتغال و ایجاد ارزش افزوده در این عرصه شود.
دبیر ستاد توسعه فناوری حوزه انرژی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری در مراسم افتتاح مرکز نوآوری و فناوری علوم زمین، راهاندازی این مرکز نوآوری در حوزه علوم زمین را اقدام مبارکی برای جامعه متخصصان علومزمین دانست و گفت: این سومین مرکز نوآوری است که در کشور در حوزه علومزمین راهاندازی میشود و دو مرکز دیگر شامل ایمنیو و مرکز زمینشناسی سمنان در شمال شرق کشور است.
مهدیزاده با بیان اینکه این مرکز نوآوری با دو مرکز قبلی نوآوری حوزه زمین متفاوت است، اظهار کرد: مرکزی که امروز افتتاح میشود در جای تخصصی خود ایجاد شده است.
وی با تاکید بر اینکه محققان حوزه علومزمین بیشترین تلاش با کمترین چشمداشت را در این زمینه دارند، ادامه داد: در بسیاری از کشورها سازمانهای زمینشناسی، وزارتخانه هستند که نشاندهنده اهمیت این حوزه است و این ارزش چنین سازمانهایی را میرساند.
دبیر ستاد توسعه فناوری حوزه انرژی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از مراکز نوآوری، خاطرنشان کرد: ما باید از نگاه و تفکر نفتی فاصله بگیریم، در حالی که متاسفانه مدیران ما نفتی هستند و مدیریت نفتی یک مدیریت سیاه است و باید به سمت مدیریت زیستمحیطی و پاک پیش برویم و این امر با تکیه بر فناوری و نوآوری امکانپذیر است.
وی با اشاره به عملکرد معاونت علمی در حوزه توسعه فناوری، خاطر نشان کرد: اگر امروز عملکرد معاونت علمی را با سایر دورههای مقایسه کنیم، در دوره دکتر ستاری، این حوزه را از صفر به ۱۰۰ رسانده است.
به گفته مهدیزاده، معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری یکی از پیشقراولان پایان دادن به وابستگی به درآمدهای نفتی است و این معاونت بر تداوم حمایت از کارخانجات و شرکتهای دانشبنیان، شرکتهای شتابدهنده و ... در دولت آینده نیز تاکید دارد و امروز همه نگاهها به سمت این معاونت است، چون این معاونت گام در راه پایان دادن به دوره نفتی نهاده است.
وی، با تاکید بر اینکه نمره ۲۰ کابینه تدبیر و امید به ستاری معاون علمی رییسجمهور اختصاص دارد، یادآور شد: دکتر ستاری در دیداری که با رییسجمهور منتخب داشت، ایشان بر تداوم حمایت از شرکتهای دانشبنیان، شتابدهندهها و کارخانههای فناوری تاکید کرد همانطور که مقام معظم رهبری و رییسجمهور در ۸ سال گذشته بر آن تاکید داشتند.
دبیر ستاد توسعه فناوری حوزه انرژی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری با بیان اینکه در این مراسم علاوه بر افتتاح این مرکز از چند محصول فناورانه در این حوزه رونمایی شده، گفت: دستاوردهایی، چون دستگاه جزر و مد سنج فراصوت و دستگاه CTD از جمله محصولات ارزشمندی است و از این ایدهها حمایت خواهد شد.
وی با اشاره به چالشهای راهاندازی مرکز نوآوری علومزمین، افزود: با وجود همه سنگاندازیها برای راهاندازی این مرکز، سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور این مرکز را افتتاح کرد و شاهد بودیم که خیلیها با راهاندازی آن موافق نبودند، ولی همه محققان جمع شدند تا جامعه محققان زمینشناسی از فناوریها و نوآوریهای ارائه شده در این مرکز بهرهبرداری کنند.
وی افتتاح مرکز یاد شده را در راستای منویات رهبر معظم انقلاب توصیف کرد و از اختصاص حدود ۳۰۰ میلیون تومان به سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور و ۵۰۰ میلیون تومان به مرکز نوآوری و فناوری علومزمین برای توسعه این مرکز خبر داد.
گفتنی است، در پایان آئین افتتاح مرکز نوآوری و فناوری علومزمین در پایگاه ملی دادههای علومزمینِ سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، به منظور تحقق سیاستهای کلان جمهوری اسلامی ایران در حوزه علم و فناوری و حمایت از کالا و خدمات ملی و دانشبنیان تفاهمنامه چهارجانبه به امضای رئیس مرکز توسعه فناوریهای راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، مدیر طرح توسعه نوآوری و فناوریهای زمینشناسی، معدن و صنایعمعدنی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری و معاون وزیر صمت و رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور و نماینده مدیر عامل شرکت توسعه ابزار زندگی (شتاب دهنده توپاز توپاز) رسید.
این تفاهمنامه چهارجانبه که به منظور ایجاد و راهاندازی مرکز نوآوری و فناوری علومزمین به امضا رسیده است؛ برنامهریزی بلندمدت راهبردی، میان مدت و کوتاهمدت برای ارتقای توانمندی تولید، صادرات و توسعه بازار داخلی محصولات و خدمات حوزه کسب و کارهای فناورانه مرتبط با زمینشناسی، معدن و صنایعمعدنی مورد حمایت طرفها و همچنین ساماندهی، هماهنگی و اجرای حمایت اثربخش و هدفمند از کسب و کارهای نوپا و تسهیل امور دریافت مجوزهای در اختیار طرفین طبق قوانین حاضر در جمهوری اسلامی ایران، هدفمندی حمایتهای دولت از تجاریسازی محصولات و خدمات کسب و کارهای حوزههای مورد حمایت با رویکرد فراهم کردن بستر رقابتپذیری محصولات و خدمات تولیدی بازار داخلی و خارجی و در نهایت برنامهریزی برای افزایش سطح نوآوری و حمایت از استارتاپها و شرکتهای خلاق و دانشبنیان در حوزههای زمینشناسی، معدن و صنایع معدنی را در دستور کار خود دارد.
منبع: شاتانیوز