تاریخ: ۲۰ آبان ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۳:۰۸
بازدید: ۲۲۶
کد خبر: ۲۲۱۴۶
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
ضعف تحلیلی در صنایع پیش‌رو بورس تهران

دیده‌بان بورس یک‌شنبه (20 آبان)

می متالز - شاخص کل بورس تهران در معاملات روز گذشته با افت 869 واحدی مواجه شد. افت قیمتی نمادهای پتروشیمی و برخی از نمادهای بزرگ بانکی بر شاخص کل بورس تهران فشار وارد کرد. افت قیمتی نفت و دیگر کالاها در بازار جهانی در شکل‌گیری فضای منفی بر معاملات بی‌تاثیر نبود. در این گزارش نگاه اجمالی به سه صنعت مورد توجه این روزهای بورس تهران شده است.
دیده‌بان بورس یک‌شنبه (20 آبان)

به گزارش می متالز، طی هفته‌‌های اخیر سیگنال منفی از بازار جهانی بر بورس تهران فشار وارد کرده است. ریزش محسوس قیمت نفت در کنار افت قیمت فلزات رنگی و فولاد از جمله عوامل فشار بر قیمت سهام بود. گرچه همچنان چشم‌انداز ارزی موجود از قیمت سهام حمایت می‌کند اما موج تردید در بازارها باعث شده که فشار بر قیمت سهام حفظ شود. در این شرایط مطابق با انتظار رویه کسب بازدهی دشوارتر از گذشته شده است. نکته‌ای که در این فضا باید به آن توجه کرد پرهیز از تصمیمات عجولانه یا بدون پشتوانه «قوی» تحلیلی است. زیرا برخی از اخبار در گروه‌های مختلف در نگاه ساده‌انگارانه فضا را برای رشد قیمتی سهام فراهم می‌کند اما در بررسی عمیق‌تر به هیچ‌وجه انتظارات موجود را برآورده نمی‌کند.

موج هیجان خودرویی‌ها

عملکرد نیمه نخست خودروسازان با زیان‌های سنگین روی «کدال» نشست. با این حال این زیان‌های سنگین نیز درس عبرتی برای معامله‌گران سهام خودرویی نشده است. در این میان با انتظار برای خبر آزادسازی قیمت خودرو، طی روزهای اخیر شاهد هجوم نقدینگی به سهام این گروه بوده‌ایم. به نظر می‌رسد هیچ‌یک از خریداران سهام این گروه دید دقیقی نسبت به اثر آزادسازی قیمت خودرو بر صورت‌های مالی و آینده صنعت خودرو کشور ندارد. در یک نگاه ساده به صورت‌های مالی سایپا باید عنوان کرد اگر در نیمه نخست سال جاری نرخ فروش محصولات این شرکت رشد 30 درصدی را داشت نیز این شرکت قادر به خروج از زیان نبوده است.

تلنگر به گروه بانکی

روزگذشته شایعه ادغام بانک سرمایه در بانک ملت منتشر شد. پیش از این نیز این شایعه منتشر شده بود اما مطابق با روز گذشته با واکنش سریع مدیران بانک ملت همراه شده بود. در گزارش‌های قبلی بارها به مشکلات سیستم بانکی اشاره شده است و لزوم توجه به موارد پشت‌پرده برای بررسی صورت‌های مالی بانک‌ها الزامی به نظر می‌رسد. برخی در بررسی ظاهری صورت‌های مالی این گروه به شناسایی سود تسعیر یا افزایش سرمایه سنگین ازتجدید ارزیابی بها می‌دهند و این در حالی است که به نظر می‌رسد دید تحلیلی عمیقی از این صنعت ندارند. اعداد نگران‌کننده‌ای از سهم دارایی‌های موهومی بانک‌ها به گوش می‌رسد که می‌تواند ریسک بزرگی برای این صنعت باشد. بر این اساس بار دیگر تاکید می‌شود بازی سهام در گروه بانکی به مراتب پیچیده‌تر از ظواهر موجود است و این موضوع می‌تواند حتی معامله‌گران برجسته بورس تهران را به مسیر اشتباه سوق دهد.

اثر نوسانات نفت بر کرک پالایشی‌ها

کرک صنعت پالایش نفت نیز به عنوان یکی از معضلات تحلیلی در بورس تهران محسوب می‌شود. در این خصوص کرک شرکت‌های پالایشی در تابستان نسبت به بهار با افت همراه بوده است (با حذف اثر آزادسازی نرخ فروش محصولات فرعی در تابستان). این در حالی است که کرک پالایشی‌ها در تابستان سال گذشته نسبت به بهار رشد داشت. در شرایط کنونی نکته مهمی که در قبال صنعت پالایش نفت رویه سودآوری این صنعت در نیمه دوم است. به صورت مشخص باید گفت میزان کرک اسپرد پالایشی‌ها در نیمه دوم نسبت به نیمه اول افت خواهد داشت.

رشد قیمت نفت طی هفته‌های اخیر احتمال تشدید ضعف سمت تقاضای محصولات پالایشی را به دنبال داشت. بر این اساس نگرانی شدیدی که از کرک اسپرد صنعت پالایش نفت در هفته‌های گذشته وجود داشت افت شدید کرک اسپرد در نیمه دوم، در اثر افت تقاضای فصلی محصولات در بازار جهانی و همچنین جهش قیمت نفت (رشد قیمت بنزین به دنبال رشد قیمت نفت) بود.  در شرایط کنونی به نظر می‌رسد وضعیت کرک اسپرد پالایشی‌ها نسبت به سطوح بالای قیمت نفت بهبود نسبی داشته باشد اما نمی‌توان گفت این موضوع در کنار محاسبه نرخ‌های پالایشی بر اساس سامانه نیما بتواند با بهبود سودآوری انتظاری، توجیهی برای قیمت‌های کنونی سهام پالایشی باشد.

رویدادهای داخلی از نگاه «دنیای بورس»

الف) کلان: شورای نگهبان معتقد است اصل کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم موسوم به CFT حق شرط را به جز موارد ارجاع به داوری بین‌المللی نمی‌پذیرد، به همن دلیل است که به گفته عباسعلی کدخدایی؛ سخنگوی این شورا که در نشست خبری هفتگی با خبرنگاران صحبت می‌کرد، اساسا حق شرط های مصوبه مجلس در تعارض با اصل این کنوانسیون و مغایر با شرع شناخته شد. پیش‌‌تر محمد‌جواد ظریف؛ وزیر امور خارجه در یک گفت‌و‌گوی رادیویی به ابهام‌ها درباره FATF پاسخ داد و تاکید کرد: FATF عضو‌گیری نمی‌کند، بلکه لیست کشورهای همکار و غیر‌همکار دارد که تنها ایران و کره‌شمالی جزو کشورهای همکار نیستند. البته شورای نگهبان تاکید دارد ایراد کلی این شورا در ذیل ۲۲ ایراد آورده شده و اگر مجلس این ایرادات را برطرف کند، این ایراد کلی هم بر طرف خواهد شد.

همچنین در دیگر رویدادها عبدالناصر همتی؛ رییس بانک مرکزی با اعلام آمار صادرات غیرنفتی و تامین ارز کالاهای اساسی در ۷ ماه سال جاری می‌گوید: بزودی تمهیداتی که برای نحوه برگشت ارز صادرکنندگان به چرخه اقتصاد درنظر گرفته شده اعلام می‌شود. صادرات غیرنفتی در هفت ماه سال جاری ۲۷ میلیارد دلار بوده و نسبت به سال گذشته در همین مدت زمانی افزایش بیش از ۱۳ درصدی داشت. در این مدت ۳۱ میلیارد دلار برای واردات کالاها وخدمات ارز تامین شد که بیش از ۲۳ میلیارد دلار ان توسط بانک مرکزی و کمتر از ۷ میلیارد آن توسط صادرکنندگان غیر نفتی درسامانه نیما تامین شد و از مبلغ تامینی ارز تاکنون ۱۰میلیارد دلار برای کالاهای اساسی و دارو و تجهیزات پزشکی اختصاص یافت. سیاست‌گذار پولی امیدوار است با تصمیم‌هایی که اتخاذ می‌کند عرضه ارز توسط صادرکنندگان در سامانه نیما به زودی افزایش یابد.

در همین حال ۸ کالای جدید با شماره تعرفه‌های مشخص مشمول دریافت ارز رسمی شدند؛ براساس اطلاعیه وزارت صنعت، معدن و تجارت 8 کالای جدید بروموسدیم یا پتاسیم، کربنات‌های پتاسیم، هگزا متیلن دی آمین و املاح آن، کودهای معدنی یا شیمیایی دارای سه عنصر حاصلخیزکننده ازت، فسفر و پتاسیم، فرآورده‌ها برای عمل آوردن مواد نسجی، چم، پوست‌های نرم، وع تزریقی یا فشاری و سایر مواد با شماره تعرفه مشخص به لیست تکمیلی گروه کالایی یک اضافه شد.

دیروز همچنین سازمان امور مالیاتی بنیادها و نهادهایی را معرفی کرده که از دادن مالیات معاف هستند؛  بنیاد شهید و امور ایثارگران، کمیته امداد امام، سازمان تبلیغات اسلامی، دفتر تبلیغات اسلامی (حوزه علمیه قم)، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی، ستاد اجرایی فرمان امام، مرکز خدمات حوزه‌های علمیه، موسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی و جامعه المصطفی (ص) العالمیه از جمله این نهادها هستند.

ب) صنایع: براساس اعلام سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای کشور مصوبه جدید محاسبه نرخ حمل و نقل جاده‌ای بر اساس تن بر کیلومتر تا یک ماه دیگر اجرایی می‌شود.

ج) شرکت‌ها: مدیرعامل سایپا درباره اثر خروج رنو از ایران و تکلیف محصول جذاب و پرفروش ساندرو گفت: درحال حاضر تعهدات شرکت به مشتریان بیش از قطعات سی کی دی موجود در انبارها است. به همین دلیل همکاران پارس خودرو در تلاش برای اتخاذ تمهیداتی مناسب با همکاری وزارت صنعت هستند. به گفته محمدرضا سروش هنوز این طرح به جمع بندی نرسیده البته اگربه نتیجه نرسیم خودروهای دیگر را جایگزین این محصول خواهیم کرد.

سازمان خصوصی‌سازی به وکالت از شرکت صنعت و تجارت آداک، بلوک ۱۰ درصدی سهام شرکت ایران ترانسفو را یکشنبه هفته بعد در بورس عرضه می‌کند. قیمت پایه هر سهم 780 تومان و قیمت پایه کل عرضه مزبور 292.4 میلیارد تومان است که به‌صورت 20 درصد نقد در مهلت 14 روز کاری و بقیه اقساط 4 ساله پرداخت می‌شود.

محمد تقی صمدی؛ معاون مدیرعامل در امور مالی بانک ملت شایعه تکراری ادغام بانک سرمایه را تکذیب کرد. در همین حال سرمایه‌گذاری معادن و فلزات از بزرگ‌ترین هلدینگ‌های معدنی کشور است که به گفته عزیراله عصاری؛ مدیرعامل توسعه پرتفوی محصول‌ها و سرمایه‌گذاری در طرح‌های زیربنایی مثل اکتشاف، انرژی و حمل و نقل در برنامه توسعه «ومعادن» قرار دارد.

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده