تاریخ: ۲۰ آبان ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۹:۴۹
بازدید: ۳۴۳
کد خبر: ۲۲۱۷۳
سرویس خبر : انرژی

جولان متانول‌سازان ایرانی در بازار آسیا/ خروج متانول از الگوی سنتی؟

می متالز - قیمت متانول در معاملات هفته گذشته بازار جهانی نیز نزولی بود. هر تن متانول در هفته گذشته با افت بیش از 10 درصدی به سطح 360 دلاری رسید. علت افت قیمتی این محصول پتروشیمی در بازار آسیا دلایل متعددی دارد. در فروردین سال جاری به احتمال عدم تکرار الگوی سنتی متانول و ادامه رشد قیمتی در فصل سرما اشاره شده بود.
جولان متانول‌سازان ایرانی در بازار آسیا/ خروج متانول از الگوی سنتی؟

به گزارش می متالز، در گزارشی با عنوان «تکرار الگوی سنتی متانول؟» که در فروردین سال جاری منتشر شد، «دنیای بورس» به احتمال خروج متانول از مسیر سنتی خود اشاره کرده بود. با این حال اتفاقات متعددی مانند اوج‌گیری قیمت نفت، تحریم آمریکا بر ایران و سایر موارد باعث شد که متانول برای چندین ماه بالای 400 دلار معامله شود و انتظارت با تاخیر برآورده شود. طی هفته‌های اخیر اما شتاب افت متانول افزایش یافته است. دلایل متعددی مانند افت قیمت نفت را می‌توان عامل فشار بر قیمت متانول عنوان کرد.

با این حال نکته‌ای که قابل توجه است عرضه قابل توجه از سوی متانول‌سازان ایرانی در بازار چین و با نرخ‌های پایین‌تر از میانگین قیمتی بازار است. احتمالات زیادی در این خصوص وجود دارد با این حال قیمت‌شکنی متانول‌سازان داخلی احتمالا می‌تواند ناشی از فشار تحریمی آمریکا و به منظور حداکثر ساختن فروش باشد. بر اساس گزارش پلتز عرضه متانول توسط متانول‌سازان ایرانی حتی در قیمت‌های حدود 346 دلار نیز مشاهده شده است که فاصله حدود 14 دلار را نسبت به قیمت متانول وارداتی دارا است.

اما نکته‌ای که باید به آن توجه داشت سایر عوامل بنیادی در بازار متانول است. در این خصوص گزارش مزبور (تکرار الگوی سنتی متانول) به انتظار برای تقویت سمت عرضه متانول اشاره شده بود. در هفته‌های اخیر خبر راه‌اندازی اولیه پتروشیمی مرجان با ظرفیت سالانه 1.6 میلیون تن تولید متانول به گوش رسید. همچنان انتظار برای راه‌اندازی متانول کاوه نیز وجود دارد. به گفته پلتز شرکت‌های ایرانی در سال گذشته 30 درصد بازار وارداتی متانول چین را در اختیار داشتند اما در سال جاری سهم ایران به 50 درصد رسیده است.

متانول در مصارف گوناگونی مانند تولید MBTE، سوخت پاک یا برای تولید محصولات پلیمری استفاده می‌شود. با افت شدید قیمت نفت در هفته‌های اخیر نزول متانول منطقی به نظر می‌رسد. علاوه بر این باید توجه داشت که واحدهای تبدیل متانول به الفین نیز حتی در قیمت‌های کنونی سودده نیستند، در این میان افت قیمت محصولات پلیمری نیز مزید بر علت شده تا زیان این واحدها تشدید شود. بر این اساس ضعف سمت تقاضا محسوس است. در سمت عرضه نیز ایران و دیگر کشورها مانند آمریکا بر میزان تولیدات خود افزوده‌اند و ادامه افزایش ظرفیت‌ها می‌تواند بر قیمت متانول فشار وارد کند. در این میان متانول‌سازان کشورمان احتمالا برای به دست آوردن سهم بازار بیشتر با توجه افزایش ظرفیت داخلی و همچنین مصائب تحریمی با افزایش تخفیف به دنبال فروش محصولات خود باشند.

همچنان باید در انتظار روند قیمتی نفت و انرژی در بازار جهانی بود. با توجه به چشم‌انداز موجود احتمال ادامه نزول قیمتی متانول تا رسیدن به کف حمایتی وجود دارد. با این حال شدت عدم قطعیت‌ها در بازارها باعث شده که نتوان پیشبینی دقیقی را از رویه قیمتی متانول در بلندمدت داشت. نکته‌ای که در قبال متانول جالب توجه است نوسانات پرشتاب تا رسیدن به حالت تعادل است. این موضوع می‌توان ریسک یا از سوی دیگر فرصتی برای سهام متانول‌سازان داخلی باشد. در خصوص شدت نوسانات قیمتی متانول در دوره‌های پیشین به گزارش تکرار الگوی سنتی متانول مراجعه کنید. در ماه‌های گذشته شدت نوسانات اندک بوده است اما اگر بنا به تکرار رویه پرشتاب پیشین تا رسیدن به سطح باشیم ریسک بالایی سهام شرکت‌های مربوطه را در بورس تهران تهدید می‌کند.  

عناوین برگزیده