به گزارش میمتالز، صادرات نفت خام روسیه هنوز هم یکی از دلایل ناامیدی مالکان نفتکشهاست. سال ۲۰۲۰ سالی ناخوشایند برای تجارت نفت و صنعت کشتیرانی بود و به نظر میرسد ۲۰۲۱ شرایط بدتری دارد. کل بارگیری نفت در ۱۲ ماه ۲۰۲۰ سالانه ۶.۲ درصد کاهش داشته و به ۲۰۳۲ میلیون تن رسیده است. تجارت نفت خام جهان در شش ماه اول ۲۰۲۱ با یک کاهش ۸.۹ درصدی مواجه بوده و تا ۹۶۴.۸ میلیون تن پایین آمده است.
طبق اطلاعات کشتیرانی رفینیتیو، روسیه دومین صادرکننده بزرگ نفت خام در دنیا پس از عربستان است که ۱۰.۷ درصد کل تجارت نفت را در اختیار دارد. صادرات نفت خام دریایی روسیه در ۲۰۱۹ به اوج ۲۲۵.۱ میلیون تن رسید. اما در ۲۰۲۰ کاهش تقاضای جهانی برای نفت به خاطر همهگیری کرونا بر تجارت نفت هم تاثیر گذاشت. روسیه در کل ۲۰۲۰ تنها ۱۹۱ میلیون تن نفت خام صادر کرد یعنی ۱۵.۱ درصد کاهش سالیانه. عملکرد روسیه در سال گذشته از رقبای خود بدتر بود. صادرات عربستان تنها ۳.۲ درصد در ۲۰۲۰ نسبت به ۲۰۱۹ کاهش داشت و صادرات سایر کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس ۹.۲ درصد پایین آمد. تنها صادر کننده بزرگی که عملکرد خوبی در آن سال نشان داد آمریکا با ۷.۱ درصد افزایش صادرات سالانه بود.
دلیل کاهش صادرات روسیه را میتوان مشتریان آن دانست. روسیه تا حد زیادی وابسته به بازار غرب اروپاست که ضربه سختی از همه گیری کرونا خورده بود. اتحادیه اروپا مقصد ۶۱ درصد صادرات نفت دریایی روسیه است و فقط یک درصد از صادرات این کشور به آسیا میرسد. از طرف دیگر ۸۰ درصد صادرات عربستان به آسیا میرود و فقط ۶ تا ۷ درصد به طور مستقیم یا غیر مستقیم به اتحادیه اروپا میرسد. آمریکا هم صادرات خود را به اروپا کاهش داده و ارسال نفت به هند و کره جنوبی را بالا برده است.
صادرات نفت روسیه در شش ماه اول ۲۰۲۱ تنها ۸.۳ درصد نسبت به همین دوره در ۲۰۲۰ کاهش داشته و به ۹۶.۶ میلیون تن رسیده است. کاهش صادرات روسیه در ۲۰۲۱ بسیار کمتر است عربستان با منفی ۱۷.۱ درصد بوده است.
منبع: خبرگزاری تسنیم