تاریخ: ۱۷ شهريور ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۱:۲۹
بازدید: ۳۷۰
کد خبر: ۲۲۶۷۵۳
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
شیوع سویه‌های جدید کرونا در دنیا آینده فلز سرخ را چگونه رقم خواهد زد؟

تقابل سیگنال چینی و آمریکایی در بازار مس

تقابل سیگنال چینی و آمریکایی در بازار مس
‌می‌متالز - ظرف روز‌های اخیر هر تن مس در بازار‌های جهانی در کانال قیمتی ۹۳۰۰ تا ۹۴۰۰ دلاری نوسان دارد. نرخ فعلی هر تن مس، فاصله ۱۳۰۰ دلاری با رکورد تاریخی قیمتی این فلز دارد که حدود چهار ماه پیش به ثبت رسید، اما بهای این محصول در روز‌های اخیر ۳۸ درصد بالاتر از نرخ فروش آن در زمان مشابه سال قبل است.

به گزارش می‌متالز، این موضوع به‌خوبی موید رشد کم‌سابقه قیمتی این فلز ظرف سال ۲۰۲۱ است که البته شامل اغلب کامودیتی‌های دیگر نیز شده است. در این شرایط، آینده نوسان قیمتی مس بیش از هر پارامتری به تصمیمات اقتصادی دو دولت ایالات متحده و چین به‌عنوان بزرگ‌ترین اقتصاد‌های دنیا وابسته است.

نوسان نرخ در کانالی محدود

ظرف روز‌های پایانی ماه آگوست، مجددا مس در بازار‌های جهانی به کانال ۹ هزار دلاری بازگشت. در هفته ابتدایی ماه سپتامبر نیز نوسان قیمتی این فلز در این کانال قیمتی ادامه داشت، به گونه‌ای که در زمان تنظیم این گزارش برابر هفتم سپتامبر، هر تن مس در بورس فلزات لندن با نرخ ۹ هزار و ۳۳۳ دلار به ازای هر تن مورد معامله قرار گرفت. در حال حاضر سیگنال‌های متعدد و متناقضی بر روند نوسان قیمتی مس در بازار‌های جهانی اثرگذار شده که این موضوع برآورد تعدیل یا رشد نرخ در این بازار را برای کوتاه‌مدت و میان‌مدت دشوار می‌کند. نوسان شاخص دلار آمریکا، نتیجه مذاکرات کارگری در شیلی و روند تقاضای معدنی مس از سوی چین مهم‌ترین مواردی هستند که آینده قیمتی این فلز سرخ را رقم خواهند زد.

داده‌های اقتصادی ایالات متحده آمریکا که روز جمعه هفته گذشته، یعنی سوم سپتامبر منتشر شد، چندان مثبت نبود. برخلاف انتظار، میزان اشتغال ایجادشده در این کشور ظرف ماه آگوست بسیار کمتر از برآورد‌های قبلی و البته میزان اشتغالزایی در ماه قبل بود. این موضوع به‌سرعت بر ارزش دلار آمریکا اثرگذار و باعث شد شاخص دلار آمریکا روز جمعه به ۱۲/ ۹۲ سقوط کند که این رقم کمترین میزان این شاخص پس از سوم آگوست بود. عقبگرد محسوس ارزش شاخص دلار آمریکا سیگنالی موثر و قوی برای رشد بهای کامودیتی‌ها بود که اثر آن در رشد ۱۴‌دلاری هر تن مس در روز پایانی هفته نمایان بود. طبق گزارش منتشرشده از سوی بلومبرگ، هفته قبل تعداد موقعیت‌های خرید بلندمدت مس در بازار‌های ICE و CFTC با افزایش ۱۴۴ درصدی روبه‌رو شده‌اند که این موضوع سیگنالی مثبت در جهت رشد قیمتی این فلز در هفته جاری است.

تضعیف اقتصاد چین، حامی تعدیل نرخ فلز سرخ

برخلاف داده‌های اقتصادی ایالات متحده آمریکا که از رشد بهای مس حمایت می‌کند، سیگنال‌های چین تضعیف‌کننده نرخ مس در بازار‌های جهانی هستند. گفته می‌شود که سویه دلتا در بخشی از استان‌های چین شیوع پیدا کرده و همین موضوع نیز باعث شده تولید در مجموعه‌های صنعتی این کشور با محدودیت‌هایی روبه‌رو شود. محدودیت‌های ایجادشده به دلیل شیوع سویه‌های جدید کرونا در چین، در عین رشد قابل ملاحظه بهای مواد اولیه، باعث شده تا در ماه آگوست از میزان تولیدات صنعتی چین از جمله تولید مس کاسته شود. این موضوع سیگنالی منفی برای بازار جهانی این فلز به‌شمار می‌رود.

دفتر رسمی ملی آمار چین، شاخص مدیران خرید (PMI) این کشور را برای ماه آگوست برابر ۱/ ۵۰ اعلام کرد که این رقم ۳/ ۰ کمتر از میزان این شاخص در ماه جولای بود. کمتر شدن این شاخص از رقم ۵۰ به معنی فرورفتن اقتصاد در شرایط رکودی است. همچنان شاخص PMI چین برای ماه آگوست بالاتر از ۵۰ قرار گرفته، اما این شاخص در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. تضعیف این شاخص در چین سیگنالی منفی برای کامودیتی‌ها به‌شمار می‌رود. چین بزرگ‌ترین مصرف‌کننده اغلب کامودیتی‌ها در دنیاست و تضعیف اقتصادی این کشور می‌تواند سیگنالی منفی و مهم برای بازار‌های کالایی دنیا باشد. با وجود کاهش شتاب رشد اقتصادی چین، دولت این کشور برنامه جدیدی درخصوص بهبود این وضعیت اعلام نکرده است. این در حالی است که عموما دولت چین همواره در برهه‌هایی از زمان که سرعت رشد اقتصادی‌اش کاهش محسوسی داشته، نسبت به اعمال محرک‌های جدید اقتصادی اقدام کرده است. با توجه به سهم بالای چین در بازار کامودیتی‌ها، هرگونه نوسان قیمتی در این بازار به اقدامات آینده دولت پکن بستگی خواهد داشت.

البته با توجه به رشد کم‌سابقه بهای کامودیتی‌ها ظرف ماه‌های اخیر و تصمیم دولت چین برای کنترل قیمت‌ها این احتمال نیز وجود دارد که در کوتاه‌مدت خبری از محرک‌های جدید اقتصادی در چین نباشد؛ چرا که اغلب محرک‌های اقتصادی خود زمینه‌ساز رشد قیمتی هستند.

بنابر آمار منتشرشده از سوی گمرک چین، در ۷ ماه ابتدایی امسال برابر ۳ میلیون و ۲۲۰ هزار تن مس خالص وارد این کشور شده است. این در حالی است که میزان واردات مس خالص چین در ۷ ماه ابتدایی سال قبل بالغ بر ۳ میلیون و ۵۶۰ هزار تن بوده است. این کاهش واردات تضعیف‌کننده بهای مس در بازار‌های جهانی به‌شمار می‌رود.

در عین حال دولت چین به منظور کنترل بیشتر قیمت‌ها در بازار این کشور ظرف ماه‌های اخیر طی چند مرحله اقدام به آزادسازی ذخایر دولتی خود در زمینه فلزاتی همچون مس و آلومینیوم کرده که این موضوع نیز از تعدیل قیمتی در بازار چین حمایت کرده و خود سیگنالی منفی برای بازار‌های جهانی تلقی می‌شود.

از میزان تقاضای چین برای مس ظرف ۷‌ماه ابتدایی سال جاری کاسته شده، اما با توجه به برنامه‌های این کشور برای حرکت به سمت انرژی‌های پاک، همچنان بسیاری از تحلیلگران معتقدند که تقاضای این کشور برای مس در بلندمدت مجددا افزایشی خواهد شد که این موضوع می‌تواند از صعود مجدد قیمتی در این بازار حمایت کند.

اتمام اعتصابات کارگری شیلی یا شروع جدلی جدید

از دیگر دلایل رشد قیمتی مس در بازار‌های جهانی ظرف ماه‌های اخیر، اعتصابات کارگری در معادن شیلی بود. البته شرکت کودلکو که بزرگ‌ترین معدنکار مس در شیلی است، هفته گذشته اعلام کرد که با پنج اتحادیه بزرگ کارگری در این کشور به توافق رسیده، بنابراین در زمینه عرضه معدنی مس به بازار‌های جهانی نگرانی وجود ندارد. این خبر بخشی از التهابات بازار مس را در دنیا کاهش داد.

به نظر می‌رسد فشار اعتصابات کارگری در شیلی بر بازار جهانی مس در حال رفع شدن است، اما دولت شیلی لایحه افزایش مالیات بر درآمد معدنکاری در این کشور را با جدیت دنبال می‌کند. تصویب و اجرایی شدن این لایحه می‌تواند شوک جدید قیمتی به بازار‌های دنیا وارد کند. البته اغلب شرکت‌های معدنی فعال در شیلی تا سال ۲۰۲۳ توافقنامه ثبات مالیاتی دارند و بعید به نظر می‌رسد حتی در صورت تصویب لایحه افزایش مالیات تا اتمام این توافقنامه این رشد مالیاتی شامل حال این شرکت‌ها شود. با وجود این، تصویب این لایحه ریسکی جدید در تولید معدنی مس دنیا به وجود خواهد آورد که البته اثرگذاری آن در بازار‌ها بلندمدت خواهد بود.

مقصد نوسان نرخ فلزات کجا خواهد بود؟

مس در تقابل سیگنال‌های مثبت و منفی قرار گرفته که برابری قوای مجموع این سیگنال‌ها باعث شده این فلز سرخ ظرف روز‌های اخیر نوسان شدیدی نداشته باشد. در این شرایط، آینده نوسان قیمتی در این بازار در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و در وهله اول به تصمیمات اقتصادی دولت‌های آمریکا و چین بازمی‌گردد. در این میان ریسک شیوع سویه‌های جدید کرونا همچنان بر اقتصاد کشور‌های مختلف دنیا سنگینی کرده و تصمیمات دولت‌های مختلف را غیرقابل پیش‌بینی می‌کند. به هر ترتیب، اخذ سیاست‌های حمایتی از سوی هر کدام از اقتصاد‌های بزرگ دنیا ازجمله چین و ایالات متحده می‌تواند شوک مثبتی جدیدی به بازار‌های کالایی دنیا وارد کند، اما اخذ سیاست‌های انقباض پولی از سوی این کشور‌ها شوکی در جهت سقوط نرخ در بازار‌ها به‌شمار می‌رود. در این میان، تلاش دولت‌های کشور‌های عرضه‌کننده معدنی مس برای افزایش سهم خود از سود تولید این محصول، سیگنال مثبت مضاعفی است که می‌تواند از رشد بیشتر قیمت‌ها در این بازار حمایت کند.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده