به گزارش می متالز و به نقل از «دنیای بورس»، گزارش میدانی از معاملات امروز بازار ارز در ساعت 12 جالب توجه است. بر خلاف گذشته به دنبال برخوردهای شدید امنیتی تعداد دلالان نسبت به گذشته افت محسوسی را نشان میداد. با این حال نکته بسیار مهم در معاملات بازار ارز عرضه صرافیها در بازار بود. در این خصوص تعدادی از صرافیها ارز را با قیمت بازار عرضه میکردند. این موضوع اثر قابل توجهی بر کسادی کار دلالان ارزی داشته است. بر این اساس هر شخص میتواند تا تعداد 2 هزار یورو یا معادل آن (بر اساس مشاهدات عینی) از صرافی خریداری نماید. قیمت فروش دلار در یکی از صرافیها واقع در خیابان فردوسی حدود 12 هزار و 880 تومان بود(باید توجه داشت که سایر ارزها با توجه به نسبت برابری بازار جهانی با تلورانسی نسبتا اندک در دسترس بود). نکته جالب توجه عدم خرید دلار در برخی از این صرافیها بود. علاوه بر این دلالان کف بازار حاضر بودند دلار خود را در قیمتی پایینتر از عرضه صرافی به فروش برسانند.
اگر کسی در بازار قصد فروش ارز خود را داشته باشد احتمالا باید تا سطح 12500 تومان نرخ فروش دلار خود را کاهش دهد. حال اینکه برخی از کانالهای تلگرامی نرخ دلار را بدون هیچ پشتوانهای تا بیش از 13 هزار تومان افزایش دادهاند. سعی شد که تا با منابع این کانالها تماس حاصل شود اما هیچگونه اطلاعات تماسی در این خصوص در دست نبود یا اینکه پاسخگو نبودند.
دلالان همچنان به دنبال داغ کردن بازار ارز هستند تا از این طریق دلارهایی که در قیمتهای بالا خریداری کردهاند به مردم بفروشند. هراس در کشور در شرایط کنونی برگ برنده این اشخاص خواهد بود. بر این اساس، باید منتظر بود که سیاستهای داخلی همراستا یا خلاف جهت منافع دلالان ارزی است. تلاش قابل توجهی که برای نجات از زیانهای سنگین در این بازار مشاهده میشود. البته همچنان نمیتوان در خصوص آینده دلار اظهارنظر قطعی داشت با این حال وضعیت کنونی از ادامه نزول دلار خبر میدهد.
با این حال نکته جالب توجه حضور صرافی بانکها در بازار ارز بود. صرافی بانکها نیز تا سقف 500 دلار با کارت ملی و تا سقف هزار دلار با مدارک خروج از کشور اسکناس پرداخت میکردند. بر این اساس کف 12500 تا حدود 12900 تومانی برای دلار در بازار تعیین شده است. پیش از این به بازی منطقی بازارساز با دلالان اشاره کرده بود. در این بازی اگر بازارساز بخواهد به مانند گذشته سیاستهای اشتباه و عرضه ارز در قیمتهای پایین را تکرار کند به طور قطع با مشکلات زیادی مواجه خواهد داشت و میتواند به تلاطم اقتصادی کشور دامن بزند. با این حال رفتار کنونی بازارساز ارزی، توجه به مکانیزم بازار، تلاش برای بازگشت صرافیها به بازار ارز، عرضه منطقی در سطوح نزدیک به بازار و تلاش برای سرکوب تقاضای دلالی جالب توجه است. ممکن است برخی بار دیگر با چشمانی بسته عنوان کنند که در پایان سال گذشته نیز بازارساز در کنترل نوسانات دلار ناکام ماند اما باید توجه کرد نحوه عرضه و مهمتر از آن نرخ دلار اهمیت بسیاری در شرایط کنونی دارد. نرخ دلار نسبت به زمستان سال گذشته 3 برابر است. بر این اساس قدرت عرضه هر دلار در شرایط کنونی 3 برابر دوره مزبور است. البته نمیتوان از کاستیهای سمت عرضه به دنبال تحریمهای یکطرفه آمریکا چشمپوشی کرد. بر این اساس باید رویه عرضه ارز را از متغیرهای کلان بررسی کرد. با همین شرایط است که بسته پیشنهادی اروپا و افزایش امید به بهبود روابط تجاری با بازار جهانی میتواند سیگنالی برای نزول هر چه بیشتر دلار باشد.
نکته جالب توجه از بازار حوالهای نیز این موضوع است که به صورت مشخص نرخ دلار نقدی در بازار تهران بر بازار حوالهای نیز اثرگذار است و هیجان بازار ارز به حوالهای نیز سرایت میکند. در این خصوص «دنیای بورس» در پیگیری که از بازار ارز انجام داد مشخصا نرخ حواله درهم در حالیکه از صرافیهای معتبر حدود 3400 تومان بود این نرخ در کانالهای تلگرامی تا سطح 3600 تومان عنوان میشد (ساعت 12:30). در ساعت یک نرخ حواله درهم در بازار تهران حدود 3700 اعلام میشد در حالیکه صرافیهای معتبر (که امکان انجام حوالههای سنگین وجود دارد) نرخ 3500 تومان را اعلام میکردند. بار دیگر تاکید میشود که چنین رفتاری برای داغ کردن نرخ دلار میتواند احتمالا از کینههای قدیمی این کانالهای تلگرامی یا داشتن اسکناس به منظور جلوگیری از زیان دلال و فروش در قیمتهای بالا نشات بگیرد. با این حال نمیتوان این موضوع را منکر شد که داغ کردن اینچنینی بازار ارز نیز در ماههای گذشته بدون نظارت بازارساز به رشد عجیب دلار منتج شد. بازی دلالی و کسب سود در بازار ارز کشورمان سالیان درازی است که گریبانگیر اقتصاد کشور است و سیاستهای اشتباه اقتصادی دولت این موضوع را تشدید میکند. نبود بازار متمرکز و یکپارچه فضا را برای جولان دلالان باز نگه داشته است.
برای داشتن دید دقیق بهتر است علاوه بر سوال درباره نرخ فروش ارز، از نرخ خرید ارز نیز سوال پرسیده شود. بسیاری از دلالان کنونی نیز هیچ دیدی از علت نوسانات ارزی ندارند و ریسک زیادی را در معاملات خود پذیرا هستند. بار دیگر تاکید میشود برگ برنده دلالان ارزی سیگنالهای سیاسی ناامیدکننده است و در این خصوص تصمیمات و اظهارنظرهای مدیران دولتی و حکومتی نقش زیادی دارند.