تاریخ: ۱۹ مهر ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۳:۵۷
بازدید: ۲۹۴
کد خبر: ۲۳۱۶۱۸
سرویس خبر : انرژی
صعود بهای جهانی محصولات پتروشیمیایی، قیمت‌های پایه را سبزپوش کرد

رالی صعود در بازار پلیمر‌های بورس کالا

رالی صعود در بازار پلیمر‌های بورس کالا
‌می‌متالز - قیمت پایه محصولات پلیمری و شیمیایی بورس کالا با اثر افزایشی قدرتمند نرخ جهانی، به صعود خود ادامه داد. این در حالی است که متوسط هفتگی بهای نیمایی دلار نیز به میزان ۹۱تومان افزایش داشت که اگرچه تنها به میزان ۳۹/ ۰درصد سبب افزایش نرخ پایه محصولات پتروشیمیایی شد، اما در کنار دیگر اهرم معادله کشف نرخ پایه، یعنی قیمت‌های جهانی این گروه محصولات به عنوان دو سیگنال افزایشی زمینه ساز تداوم افزایش نرخ پایه شدند.

به گزارش می‌متالز، در گروه پلیمر‌های بورس کالا به جز دو گرید اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS) و استایرن بوتادین رابر روشن ۱۵۰۲ که به ترتیب به میزان ۲۱ و ۳۱ دلار به ازای هر تن کاهش قیمت در معاملات جهانی داشتند، سایر گرید‌های این محصولات با رشد قیمت پایه همراه شدند. صدرنشین نرخ پایه محصولات پلیمری در قیمت‌های اعلامی ۱۸ مهرماه، پلی‌اتیلن سبک خطی است که با ۵۷ دلار افزایش در نرخ جهانی خود، رشد ۷۳/ ۴ درصدی را در قیمت پایه به ثبت رساند و در هفته جاری با بهای پایه ۳۰ هزار و ۳۲۹ تومان عرضه خواهد شد. پلی‌پروپیلن فیلم با ۶۴ دلار افزایش، بیشترین صعود قیمت جهانی را در هفته گذشته داشت و با نرخ ۱۶۵۰ دلار به ازای هر تن در بازار‌های جهانی معامله شد. گروه پلی‌وینیل کلراید‌های (PVC) بورس کالا نیز هفته جاری در قیمت پایه به میزان ۴۱/ ۲ درصد رشد داشتند که بخش عمده این افزایش مربوط به صعود نرخ جهانی این محصولات است.

در بین گروه شیمیایی‌های بورس کالا، اوره گرانوله با ۶۶/ ۲۰ درصد افزایش نرخ پایه، بالاترین افزایش را در این گروه داشت؛ چرا که نرخ جهانی این محصول با ۱۰۲ دلار افزایش در بازار‌های جهانی معامله شد. دی اتیل هگزانول (۲EH) تنها گرید کاهشی در بین مواد اولیه شیمیایی است که با افت ۱۶۹ دلاری نرخ جهانی این محصول، به میزان ۱۰/ ۸ درصد کاهش قیمت پایه را در هفته جاری تجربه کرد. از این رو با بهای پایه ۴۰ هزار و ۵۵۴ تومان عرضه خواهد شد.

صعود داده‌های مهم معاملات هفتگی پتروشیمیایی‌ها

مواد اولیه پتروشیمیایی در حالی در بورس کالا مورد دادوستد قرار گرفتند که طی دو هفته متوالی با صعود حجم معاملات همراه بودند، به طوری که از مسیر رشد تقاضا در کنار ثبات نسبی حجم عرضه، میزان دادوستد این محصولات روند افزایشی به خود گرفت. اینکه در بازار‌های جهانی، رشد قیمت‌ها به وضوح نمایان شده، از جمله عواملی است که با اثر بر نرخ پایه این گروه از محصولات، سبب بازگشت ذهنیت افزایشی در بین معامله گران بازار محصولات پتروشیمیایی شده است، تا جایی که در هفته گذشته شاهد رشد محسوس بهای پایه مواد اولیه پلیمری و شیمیایی در بورس کالا بودیم. به این ترتیب محرک اصلی رشد تقاضا این بار قیمت‌های جهانی بودند که با سیگنال افزایشی رشد حجم معاملات را رقم زدند.

نوسان قیمت جهانی نفت و نفتا در مسیر افزایشی

افزایش بهای نفت و دستیابی به قله‌های افزایشی نرخ، آن هم طی یک سال که از قیمت ۳۸ دلاری در پایان اکتبر ۲۰۲۰، در حال حاضر به نرخی بالاتر از ۸۲ دلار رسیده است، ترسیم‌کننده مسیر صعودی برای قیمت‌های جهانی محصولات پتروشیمیایی به شمار می‌رود؛ چرا که مهم‌ترین خوراک مایع شرکت‌های پتروشیمیایی یعنی نفتا هم‌جهت با بهای نفت خام نوسان می‌کند که در پایان معاملات روز جمعه، با نرخ ۷۴۳ دلار و ۶۹ سنت دادوستد شد که نسبت به روز معاملاتی ماقبل بیش از ۵ دلار افزایش را تجربه کرد. این صعود روزانه بهای نفتا اگرچه ۶۸/ ۰ درصد برآورد شد، اما برایند نوسان قیمت هفتگی این خوراک ارزشمند، هفته گذشته بالغ بر ۱۴ درصد به ثبت رسید. به این ترتیب بدیهی است که در صورت ثبات شرایط فعلی در بازار‌های جهانی با وقفه کوتاه‌مدت شاهد رشد قیمت تمام‌شده محصولات پلیمری و شیمیایی در معاملات بازار‌های جهانی باشیم.

هر بشکه نفت خام برنت روز جمعه که آخرین روز معاملاتی هفته گذشته در بازار‌های جهانی به شمار می‌رود، با بهای ۸۲ دلار و ۵ سنت مورد دادوستد قرار گرفت که به میزان ۵/ ۱۵ درصد صعود قیمت هفتگی را به ثبت رساند. بررسی‌ها نشان می‌دهد بهای نفت خام برنت طی یک سال گذشته رشدی بیش از ۹۲ درصد داشته که یکی از سریع‌ترین نرخ‌های رشد در سه دهه اخیر به شمار می‌رود. تولیدکنندگان از این صعود نرخ نفت راضی به نظر می‌رسند، اما نیاز به افزایش تولید به‌شدت احساس می‌شود. به دنبال گزارش روز چهارشنبه هفته گذشته، وزارت انرژی آمریکا اعلام کرد، در حال حاضر برنامه‌ای برای کاهش ذخایر نفت این کشور ندارد. شاید این گزینه برای مهار افزایش قیمت در نظر گرفته شده باشد؛ چرا که ایالات متحده از ذخایر استراتژیک خود تنها در مواردی استفاده می‌کند که قصد داشته باشد اختلالات تامین ناشی از وقایع طبیعی نظیر توفان یا سایر موارد را رفع کند. ارقام منتشرشده از سوی اداره اطلاعات انرژی (EIA) حکایت از افزایش غیر‌منتظره ۳/ ۲ میلیون بشکه در سطح موجودی نفت خام دارد که برای دومین هفته متوالی افزایش داشته است.

تداوم رشد حجم معاملات پلیمر‌های بورس کالا

تالار فیزیکی بورس کالا هفته گذشته میزبان عرضه ۹۸ هزار و ۹۳۱ تن انواع مواد اولیه پلیمری بود. این میزان عرضه که نسبت به هفته ماقبل خود رشد ۶ درصدی داشت، مقداری قابل قبول ارزیابی می‌شود که بالاتر از متوسط هفتگی ۶ ماهه ابتدای سال‌جاری است.

در برابر این میزان عرضه، تقاضایی به اندازه ۱۲۳ هزار و ۳۱۵ تن به بورس کالا وارد شد که زمینه تداوم رشد حجم معاملات را برای دومین هفته متوالی رقم زد. البته میزان تقاضای هفته گذشته در مقایسه با هفته ماقبل آن از افت ۸ درصدی حکایت دارد که هنوز هم در سطوح افزایشی قرار گرفته که نسبت به عرف داده‌های معاملات هفتگی قابل قبول ارزیابی می‌شود. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد که میزان متوسط تقاضای هفتگی برای پلیمر‌های بورس کالا طی ۶ ماه نخست امسال، ۹۰ هزار و ۴۹۶ تن است که در هر سه هفته معاملاتی ابتدای فصل پاییز، ارقامی بالاتر از این میزان برای تقاضای پلیمر‌ها به ثبت رسیده است. اگرچه بهای آزاد دلار به عنوان یکی از مهم‌ترین محرک‌های تقاضای پلیمرها، طی هفته گذشته نوسان محدودی داشت و حتی به کانال قیمتی ۲۷ هزار تومانی عقب نشینی کرد، اما سیگنال‌های افزایشی قدرتمندی که از سوی بازار‌های جهانی مخابره می‌شود، زمینه ساز بازگشت ذهنیت افزایشی به این بازار شد، تاجایی که شاهد ورود تقاضای افزایشی برای خرید مواد اولیه پلیمری طی سه هفته متوالی در مهرماه بودیم. ثمره رشد تقاضا در کنار افزایش محسوس حجم عرضه‌های هفته گذشته، صعود ۳ درصدی حجم دادوستد پلیمر‌ها در بورس کالا بود و به میزان ۸۳ هزار و ۳۴۰ تن از این گروه محصولات مورد دادوستد قرار گرفت که بیشترین مقدار طی ۵ هفته گذشته به شمار می‌رود.

صعود محدود هر سه داده حیاتی در معاملات شیمیایی‌ها

معاملات محصولات شیمیایی در بورس کالا نیز همچون پلیمر‌ها با روند افزایشی هفته گذشته را به اتمام رساند. اگرچه این میزان افزایش در سه داده حیاتی معاملات این بازار محدود بود، اما سبب تداوم روند افزایشی دادوستد‌های این گروه از محصولات شد. هفته گذشته به میزان ۴۱ هزار و ۴۱۰ تن از انواع محصولات شیمیایی در بورس کالا عرضه شد که تقاضای ۵۲ هزار و ۶۷۵ تنی برای خرید آن به ثبت رسید. تقابل عرضه و تقاضا در این بازار موجب معامله ۳۳ هزار و ۱۰ تن از محصولات شد که معامله نزدیک به ۸۰ درصد از عرضه‌ها را رقم زد. روند افزایشی در بازار محصولات شیمیایی به دلیل ویژگی‌های فنی این بازار، به‌آرامی پیش می‌رود، اما رشد نرخ پایه با اهرم قیمت‌های جهانی بر معاملات این محصولات نیز اثر افزایشی خود را منعکس کرده و سبب رشد حجم معاملات محصولات شیمیایی شده است.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده