تاریخ: ۱۶ آذر ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۴:۱۳
بازدید: ۳۷۸
کد خبر: ۲۳۹۰۰۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

آمار چک‌های مبادله شده در مهرماه چه شد؟

آمار چک‌های مبادله شده در مهرماه چه شد؟
‌می‌متالز - با اینکه به اواسط آذرماه رسیده ایم، اما بانک مرکزی همچنان آمار مربوط به چک‌های مبادله شده در مهرماه را منتشر نکرده است.

به گزارش می‌متالز، از سال ۱۳۹۶ تاکنون، بانک مرکزی همواره آمار چک‌های مبادله شده را در سایت خود به نشانی https://www.cbi.ir/ منتشر می‌کند. اهمیت انتشار این آمار از بعد از تصویب قانون جدید چک دو چندان شده است؛ چرا که به وسیله ارزیابی این آمار می‌توان هم از تاثیرات قانون جدید چک بر معاملات و هم از میزان گردش مالی به وسیله چک مطلع شد.

با وجود اهمیت این آمار، اما بانک مرکزی که می‌بایست مطابق روند همیشگی خود آمار مربوط به مهر ماه را در این ماه منتشر می‌کرد، هنوز این اقدام را عملی نکرده است. این تاخیر در انتشار آمار اگر به معنای توقف این روند شفاف سازی اطلاعات باشد، اقدامی است که جلوی انجام بررسی کارشناسانه را خواهد گرفت و مسوولین و پژوهشگران بانکی را در دستیابی به اطلاعات و ترتیب دادن اقداماتی که مشکل صاحبان کسب و کار‌ها با چک را حل کند، با مشکل مواجه خواهد کرد.

تاثیرات قانون جدید چک بر معاملات چه بود؟

همان طور که در نمودار زیر مشاهده می‌شود، با استفاده از آماری که بانک مرکزی منتشر کرده است، نسبت ارزش چک‌های برگشتی به مبادله شده در یک سال منتهی به شهریور ۱۳۹۷ برابر با ۱۹ درصد و نسبت ارزش چک‌های برگشتی به مبادله شده در یک سال منتهی به شهریور ۱۴۰۰ برابر با ۱۲ درصد شده است؛ بنابراین نسبت ارزش چک‌های برگشتی به مبادله شده با کاهش ۳۷ درصدی همراه بوده است. البته این در حالی است که از بهمن ماه سال ۱۳۹۸ و با آغاز شیوع کرونا در کشور، انتظار می‌رفت که رکود ایجاد شده در بازار به علت شیوع کرونا، تاثیر زیادی بر افزایش آمار چک‌های برگشتی داشته باشد.

این بدان معناست که اگر روند یک ساله منتهی به شهریور ۱۳۹۷ (همان روند قبل از اجرای قانون جدید چک) همچنان ادامه دار می‌بود، نسبت ارزش و تعداد چک‌های برگشتی به مبادله شده در سال ۱۴۰۰ باید به ترتیب ۳۷ درصد و ۴۰ درصد بیشتر از آن چیزی که اکنون اتفاق افتاده است می‌شد، که این به معنای افزایش ضرر و زیان کسب و کار‌ها از طریق مبادله با چک‌ها است.

اطلاعات مربوط به دسته چک‌های جدید نیز در گزارشات ارائه شود.

در گزارشاتی که تاکنون بانک مرکزی منتشر کرده است، مهمترین اطلاعات ارائه شده شامل تعداد و ارزش چک‌های مبادله شده، برگشتی و وصول شده است. اما با اجرای قانون جدید چک و انتشار دسته چک‌های جدید در بازار و الزامی شدن ثبت و تائید اطلاعات چک در سامانه صیاد از ابتدای سال ۱۴۰۰، انتظار می‌رود تا از این پس، بانک مرکزی آماری که تاکنون نیز منتشر کرده است را به تفکیک دسته چک‌های جدید و قدیمی ارائه دهد.

علاوه بر این، بانک مرکزی باید برخی اطلاعات چک‌های جدید که دانستن آن‌ها لازم است نیز در گزارشاتی که منتشر می‌کند، ارائه دهد؛ از جمله این اطلاعات می‌توان به آمار ماهانه تعداد ثبت، تائید و انتقال چک، آمار ماهانه تعداد کل ثبت رد دریافت چک انجام شده در سامانه صیاد توسط دریافت کنندگان چک آن هم به تفکیک کاربران حقیقی و حقوقی اشاره کرد.

منبع: خبرگزاری تسنیم

عناوین برگزیده