تاریخ: ۲۱ آذر ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۳:۱۴
بازدید: ۲۳۰
کد خبر: ۲۳۹۷۵۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
رییس سازمان بورس از توافق با وزارت اقتصاد خبر داد؛

فروش املاک و مستغلات مازاد دولت از طریق بورس کالا

فروش املاک و مستغلات مازاد دولت از طریق بورس کالا
‌می‌متالز - مجید عشقی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در نخستین نشست خبری خود با اصحاب رسانه که صبح امروز ۲۱ آذر ماه در محل سازمان بورس برگزار شد گفت: براساس هماهنگی و توافقات صورت گرفته با وزارت اقتصاد، بخشی از املاک و مستغلات دولت که امکان پذیرش در بورس کالا را دارد بر تابلوی املاک بورس کالا به فروش خواهد رسید.

به گزارش می‌متالز، رئیس سازمان بورس در پاسخ به سوال «کالاخبر» پیرامون مزایای عرضه کالای شرکت‌های بورسی در بورس کالا اظهار کرد: شفافیت کامل مبادلات کالا‌ها به واسطه عرضه در بورس کالا باعث می‌شود تا همگان از جمله سهامداران به راحتی از روند فروش و قیمت کالای شرکت‌ها مطلع باشند.

عشقی ضمن تاکید این نکته که سازمان بورس با جدیت عرضه کامل کالا‌های شرکت‌های حاضر در بورس و فرابورس را در بورس کالا و انرژی پیگیری می‌کند افزود: در دو سال اخیر شاهد رشد مطلوب معاملات در بورس کالا هستیم.

بازگشت اعتماد، اصلی‌ترین دغدغه

او در بخش دیگری از صحبت‌های خود اظهار کرد: امید می‌رود با تلاش‌های سازمان و دولتمردان در زمینه سیاست گذاری و همچنین مجلس و کمکی که رسانه‌ها و فعالان بازار در راستای شفافیت و ارتقای کارایی بازار انجام می‌دهند، بازار به ثبات برسد.

وی بازگشت اعتماد به بازار را دغدغه اصلی خواند و ادامه داد: تمام تلاش سازمان در این مدت کوتاه ریاست جدید در راستای بازگشت اعتماد به بازار بوده که البته امری سخت و زمان بر است.

عشقی تصریح کرد: تلاش می‌شود ساختار در خود سازمان اصلاح شود و هم رایزنی‌هایی با سیاست گذاران در بودجه نیز در همین راستا انجام شده است.

وی در پاسخ به پرسشی در زمینه افزایش ظرفیت‌های بازار سرمایه و برنامه عملیاتی سازمان در این راستا، عنوان کرد: در حال حاضر، شرکت‌های بسیاری در بورس ثبت شده اند. اما نکته مهم این است که حجم و میزان فعالیت آن‌ها چقدر است؟ صنایع مختلفی در بازار‌های بورس و فرابورس حضور دارند و با بررسی سهم صنایع موجود در بورس نسبت به کل بورس، به عدد قابل توجهی در ارتباط با سهم صنایع مختلف پذیرش شده در بورس می‌رسیم.

رییس سازمان بورس با بیان اینکه بیشتر شرکت‌های بزرگ در صنایع در بورس پذیرش شده اند، ابراز کرد: در حال حاضر، تمهیداتی در ارتباط با پذیرش شرکت‌های تکنولوژی محور اندیشیده شده است.


۲۰ شرکت در فرآیند پذیرش

وی با بیان اینکه ۲۰ شرکت در فرآیند پذیرش هستند، ادامه داد: در حال حاضر، بازار سرمایه هم از نظر شرکت‌های پذیرش شده و هم از نظر تعداد سهامداران با افزایش و رشد قابل توجهی برخوردار شده و لازم است زیر ساخت‌های موجود به نحوی ارتقا یابند تا کفاف این حجم را بدهد و از ظرفیت‌های لازم برخوردار شویم.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در ارتباط با واگذاری مازاد اموال دولت در بورس اظهار کرد: عملیات اصلی در ارتباط با املاک و مستغلات مازاد دولت توسط سازمان خصوصی‌سازی و وزارت اقتصاد، در حال پیگیری است. در بورس نیز، اموالی که عرضه آن‌ها از طریق بورس کالا انجام خواهد شد، در حال پیگیری است.

عشقی ادامه داد: بورس کالا از نظر زیر ساخت‌های لازم در این زمینه مشکلی ندارد و رایزنی‌هایی با وزارت اقتصاد نیز انجام شده و اموالی که امکان پذیرش آن‌ها در بورس وجود دارد، وارد بورس کالا می‌شوند.

وی در ارتباط با عرضه‌های کالایی گفت: یکی از رسالت‌های اصلی سازمان بورس، شفافیت اطلاعات مالی شرکت‌ها است. طبیعی است زمانی که محصولات شرکتی در یک ساختار شفاف و مشخص به فروش می‌روند و از آن طرف هم خریداران با اطمینان بیشتری آن‌ها را خریداری می‌کنند.

رییس سازمان بورس با بیان اینکه اکنون این سازمان به جد پیگیر عرضه محصولات در بازاری شفاف است، خاطر نشان کرد: اکنون در زمینه محصولات فولادی، خریداران به راحتی می‌توانند با مراجعه به بورس کالا، به صورت شفاف روند معاملات و قیمت‌ها را رصد می‌کنند. این موضوع در ارتباط با سایر کالا‌ها نیز وجود دارد.

دامنه نوسان یه یکباره حذف نمی‌شود

عشقی در خصوص صحبت‌های اخیر رییس قوه قضاییه درباره ابهامات بازار سرمایه گفت: البته اغلب این مباحث تخصصی بوده و ما هم اصراری بر پاسخگویی به آن‌ها در این جلسه نداشتیم. قرار شد این موارد در جلسات تخصصی‌تری در سازمان بورس بررسی شود.

وی افزود: به طور مثال حذف دامنه نوسان به یکباره و در همه شرکت‌های بورسی امکان پذیر نیست و آسیب‌های زیادی به بازار سرمایه وارد می‌کند.

وی ادامه داد: در حال حاضر که با عدم تعادل در بازار مواجهیم و تصمیمات مقطعی در بازار اثرگذار است، اگر دامنه نوسان را به طور کلی حذف کنیم همانطور که گفتم به مشکلات دامن زده می‌شود.

عشقی تاکید کرد: راه‌های مختلفی برای برداشتن دامنه نوسان وجود دارد، مثلا ممکن است این کار را ابتدا برای شرکت‌های بزرگتر و به مرور انجام دهیم.

عضو شورای عالی بورس بیان کرد: چالش‌های ما لزوما قیمت گذاری دستوری نیست، مثلا دولتی بودن پالایشگاه ها، صادرات محصولات پالایشی توسط دولت است، در حالی که خصوصی شده اند و این یک فرایند است که مشکل ساز شده است.

وی درباره صنعت خودرو گفت: خودرو فقط مشکل قیمت گذاری ندارد، ساختار مالی، مالکیتی، مدیریتی آن هم مشکل دارد و باید اصلاح شود. وی در ادامه افزود: درباره موضوع قیمت گذاری دستوری رایزنی‌ها را ادامه خواهیم داد.

عشقی ادامه داد: تغییرات دامنه نوسان باید به صورت تدریجی از صنایع با ثبات آغاز شود. نوسانات روی اخبار مختلف مثلا خودرو طی هفته‌های گذشته داشتیم که اگر دامنه نوسان نداشتیم، تبعات زیادی داشتیم.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص کمبود نقدینگی و برنامه‌های سازمان در این خصوص گفت: موضوع بازگشت اعتماد به بازار منحصر به سازمان بورس نیست بلکه نیازمند همکاری همه دستگاه‌های مرتبط و کل اقتصاد کشور است.

وی گفت: طی دو ماه اخیر سازمان بورس در خصوص موضوعات متفاوتی از قیمت گذاری دستوری تا بودجه مشارکت داشته است.

عشقی بیان کرد: اکنون با توجه به شرایط اقتصادی کنونی مسایل و مشکلات زیادی در اقتصاد کلان وجود دارد و کنترل تورم و کنترل نقدینگی از اولویت‌های دولت و بانک مرکزی است، ما سعی میکنیم با رایزنی‌هایی که انجام می‌دهیم بازار سرمایه کمترین آسیب‌ها را از این موضوعات ببیند.

وی در خصوص سهام عدالت گفت: سهام عدالت مسیری طی کرده و فرایند ان تاکنون با ایراداتی همراه شده که به موجب ان متوقف شده است. بر همین اساس، قرار است کارگروهی ساختار فرایند اجرایی سهام عدالت را بررسی کرده تا اگر نیاز به اصلاحاتی داشته باشد به سرعت اقدامات لازم را انجام داده و سهام عدالت را به عنوان یک دارایی خوب برای مردم برای معامله و مدیریت مالکیت به صاحبان اصلی انجام دهیم.

وی در خصوص روش جدید عرضه اولیه و احتمال ایجاد رانت برای صندوق‌ها گفت: این روش برای همه صندوق‌ها امکانپذیر است بنابراین همه سهامداران می‌توانند از این امکان استفاده کنند و این به معنی نبود رانت در این رابطه است.

وی‌گفت: روش قبلی با توجه به تجاربی که وجود دارد کاملا کنار گذاشته نشده منتها روش قبلی با مشکلاتی درگیر بود، مشکل این بود که عرضه سهام کوچک با متقاضیان چند میلیونی سبب میشد تا به هر کد تعداد ناچیزی سهم تعلق بگیرد. این موضوع شرکت‌های کوچک را با مشکلات زیادی در خصوص مدیریت سهامداران خود مواجه می‌کرد.

وی توضیح داد: از طرفی دیگر اختصاص تعداد بسیار کم سهم به سرمایه گذاران ان سود قابل توجهی را برای آن‌ها به دنبال نداشت. با این حال این روش عرضه اولیه هنوز بسته نشده و برای شرکت‌های بزرگ و سهم‌های بزرگتر و گسترده‌تر عرضه می‌شود.

عشقی در پاسخ به سوال یک خبرنگار مبنی بر چگونگی تامین مالی دولت از محل فروش اموال و سهام در بورس باتوجه به عدم استقبال سهامداران گفت: سوداوری شرکت‌ها بسیار خوب است. قطعا بازار همیشه در این شرایط نمی‌ماند. دولت هم در بازاری که تقاضا وجود دارد سهام عرضه خواهد کرد. باتوجه به شرایط کنونی امسال عرضه اولیه خرد نخواهیم داشت، برای سال آینده هم عدد‌های تامین بودجه دولت از طریق فروش اموال و سهام در بورس کمتر دیده شده است.

وی افزود: دولت به کشش بازار برای عرضه سهام خود توجه دارد. در ماه‌های آینده شرایط بازار بهتر خواهد شد.

مجید عشقی ادامه داد: از تصمیم مجلس برای تحقیق و تفحص از سازمان بورس، استقبال کردیم. اتفاقاتی که در سال ۹۸ افتاده، ابهاماتی را در ذهن سهامداران ایجاد کرده و با این کار، امکان اصلاحات فراهم می‌شود. در حال تشکیل بدنه کارشناسی تحقیق و تفحص هستیم.

مجید عشقی تصریح کرد: برای بازارگردانی سهام عدالت، مقرر شده در قالب یک صندوق بازارگردانی و با تصویب شورای عالی بورس، این کار انجام شود. ارزش سهام عدالت براساس ارزش بازار تعیین می‌شود. تلاش است ارزش سهام عدالت حفظ شود و منافعی برای سهامداران عدالت داشته باشد.

منبع: کالاخبر

عناوین برگزیده