تاریخ: ۲۷ آذر ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۶:۴۴
بازدید: ۲۷۸
کد خبر: ۲۴۰۵۰۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

کاهش ارزش لیر، فعالیت بورس ترکیه را متوقف کرد/ اردوغان چه خوابی برای ترکیه دیده؟

کاهش ارزش لیر، فعالیت بورس ترکیه را متوقف کرد/ اردوغان چه خوابی برای ترکیه دیده؟
‌می‌متالز - لیر ترکیه تاکنون ۴۵ درصد از ارزش خود را از دست داده است. اما روز جمعه کاهش ارزش لیر رکورد تازه‌ای ثبت کرد و این کاهش سبب شد که بورس ترکیه فعالیت خود را متوقف کند. اردوغان چرا سیاست‌هایی را در پیش گرفته که منجر به کاهش ارزش لیر می‌شود؟

به گزارش می‌متالز، روز جمعه ارزش لیر ترکیه به پایین‌ترین سطح خود رسید و باعث سقوط ۷ درصدی شاخص (بورسا استانبول ۱۰۰) شد. این ریزش، باعث دو بار توقف در فعالیت بورس ترکیه شد.

معاملات از ساعت ۵:۲۴ بعد از ظهر به وقت محلی از سر گرفته شدند و این شاخص در دو دقیقه ابتدایی ۹/۱ درصد دیگر ریخت.

این شاخص قبل از اینکه بانک مرکزی در کنترل کاهش ارزش لیر شکست بخورد، ۵/۶ درصد افزایش پیدا کرده بود. با وجود تورم ۲۱ درصدی، بانک مرکزی ترکیه به دستور اردوغان نرخ بهره بانکی را به ۱۴ درصد رساند و باعث شد ارزش لیر این کشور تحت فشار این مساله باز هم کاهش پیدا کند.

اردوغان با اقتصاد ترکیه چه می‌کند؟

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه، بر این باور است که تورم، ناشی از نرخ بهره‌های بالا است. این دقیقا بر خلاف ارتباط رایج میان این دو مساله است. دولت اردوغان قصد دارد با کاهش نرخ بهره سرمایه‌گذاری داخلی را تحریک کند و از بخش‌های صادرات‌محور حمایت کند. همچنین قرار است کاهش ارزش لیر سرمایه‌گذاران خارجی را جذب اقتصاد ترکیه کند، فرصت‌های شغلی به وجود بیاورد و باعث رشد کلی اقتصاد ترکیه شود.

اما این تصمیم باعث ایجاد تورم بیشتر شده است. از آنجا که اقتصاد ترکیه متکی به کالا‌های وارداتی در بخش‌های انرژی، مواد خام و کالا‌های واسطه است، کاهش ارزش لیر باعث افزایش فشار بر قیمت‌های مصرف‌کننده شده است.

به گفته کارشناسان، ترکیه باید ظرفیت تولید و عملکرد صادرات با ارزش افزوده را بهبود بخشد تا ثبات قیمت‌ها را حفظ و کسری حساب جاری را کنترل کند. لیر ترکیه تا کنون ۴۵ درصد از ارزش خودرا از دست داده است. با وجود اعتراضات مردمی و درخواست استعفای دولت، اردوغان همچنان وعده نرخ بهره کمتر را می‌دهد.

اما مشکل این است که این مساله نه تنها تولیدات را بهبود نمی‌بخشد بلکه تورم را نیز افزایش می‌دهد. بسیاری از تولیدکنندگان به کالا و انرژی وارداتی وابسته هستند که کاهش واردات هزینه‌های اولیه آن‌ها را افزایش می‌دهد.

از طرفی اردوغان برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی باید کار‌های بسیار بیشتری انجام دهد. کشوری که موسسه‌های آن فروپاشیده‌اند، قانون نقشی در آن ندارد و خواسته‌های یک نفر همه چیز را کنترل می‌کند هیچ جذابیتی برای سرمایه گذاران ندارد.

منبع: تجارت نیوز

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده