تاریخ: ۱۹ آذر ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۲:۴۹
بازدید: ۳۷۴
کد خبر: ۲۴۳۲۸
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
معامله 13 هزار تنی پتاس در 8 ماه

معاملات پتاس در بورس جان گرفت

می متالز - مجتمع پتاس خور و بیابانک به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده پتاس در کشور، تولید خود را از سال گذشته به‌صورت جدی آغاز کرد و به عرضه محصولات خود در بورس کالا پرداخت. این محصول در تولید کودهای شیمیایی و صنایع شیمیایی و نیز صنایع غذایی کاربرد فراوانی دارد و با توجه به عرضه آن در بورس می‌تواند کشور را از واردات بی‌نیاز کند.
معاملات پتاس در بورس جان گرفت

به گزرش می متالز، پتاس یکی از محصولات بسیار مهم و اساسی در صنایع مختلف است. این محصول در صنایع غذایی، صنایع شیمیایی و تولید کودهای شیمیایی کاربرد بسیاری دارد و یکی از محصولات معدنی پرمصرف در سطح جهان است. این ماده معدنی عموما به‌عنوان یک ذخیره تبخیری در شورابه‌ها و نیز دریاچه‌های بسته در مکان‌های بسیار گرم تشکیل می‌شود. از این رو ایران نیز به‌عنوان یک کشور نسبتا گرم و دارای شورابه‌های فراوان، پتانسیل‌های بسیاری برای تولید این محصول دارد.

مناطق مرکزی ایران به‌ویژه در استان‌های اصفهان، کرمان، یزد و سمنان دارای ذخایر متعددی از پتاس هستند. در استان اصفهان منطقه خور و بیابانک، به‌عنوان یکی از مناطق دارای ذخیره پتاس، از مدت‌ها قبل دولت سرمایه‌گذاری برای تولید این محصول را آغاز کرده بود که بنا به دلایل متعددی مانند نبود سرمایه‌گذار و به‌ویژه تحریم‌ها، تولید پتاس از آن به تعویق افتاده بود. تا اینکه در سال گذشته و با تلاش متخصصان داخلی نخستین محصول پتاس از این مجتمع تولید شد و به رینگ بورس کالا برای عرضه به مشتریان راه یافت. در سال جاری نیز با توجه به ادامه تولید پتاس، این محصول باز هم در بورس کالای ایران عرضه شد که مشتریان استقبال نسبتا خوبی از آن به‌عمل آوردند.

نمودار 1 حاکی از آن است که طی 8 ماه ابتدایی سال جاری 13 هزار و 500 تن پتاس از سوی مجتمع خور و بیابانک در بورس کالای ایران عرضه شد که در مقابل آن 14 هزار و 300 تن تقاضا وجود داشت و در نهایت 13 هزار و 300 تن از این محصول مورد معامله قرار گرفت و به فروش رفت. نکته مهم در مورد این محصول آن است که برخلاف محصولات فلزی در بورس کالا که رقابت بسیاری برای خرید آن صورت می‌گیرد، پتاس معمولا بدون رقابت معامله می‌شد؛ هر چند که در یکی دو عرضه با توجه به تقاضای بیشتر از عرضه، رقابت مختصری صورت گرفت. نکته دیگر در مورد پتاس آن است که قیمت عرضه این محصول از ابتدای سال تا پایان آبان ماه متحمل تغییر چندانی نشد؛ به‌طوری که قیمت پتاس در فروردین ماه حدود 12 هزار ریال برای هر کیلوگرم بود، اما در آبان ماه با افزایش 30 درصدی به 15 هزار ریال برای هر کیلوگرم رسید. در حالی که برخی از محصولات طی همین مدت بیش از 150 درصد افزایش قیمت را تجربه کردند. لازم به‌ذکر است که میزان تولید مجتمع پتاس خور و بیابانک هنوز کفاف نیاز داخل را نمی‌دهد و بخشی از نیاز کشور از طریق واردات تأمین می‌شود.

عناوین برگزیده