به گزارش می متالز، شاخص کل سهام در ساعت نخست معاملات امروز رشد 450 واحدی را تجربه کرد و توانست کانال 167 هزار واحدی را بار دیگر تصاحب کند. در کنار صدرنشینی نماد «فارس» بر فهرست نمادهای موثر بر شاخص، تداوم تقاضای نسبتا قوی در سهام بانکها مهمترین عامل حمایت از حرکت صعودی شاخص کل است.
یکی از الگوهای تکرارشونده شاخص بورس تهران در روزهای اخیر، ناپایداری و ناتوانی در ادامه روند مثبت اولیه است. به این معنا که حرکت صعودی شاخص در نیمه نخست معاملات خیلی زود افول میکند و قیمتها بهتدریج از سقف روزانه خود فاصله میگیرند. به عبارت دیگر، نیروهای عرضه برتری محسوسی بر نیروهای سمت تقاضا ندارند و همین توازن قواست که از شدت نوسان شاخص کاسته است. رشد شکننده و افتهای کمدامنه شاخص طی معاملات این هفته به ما گوشزد میکند که بازار برای صعود پایدار نیازمند محرکهای قویتری است که نهایتا در گزارشهای ماهانه انعکاس خواهند یافت. در این شرایط هر گونه تغییر در پارادایم حاکم بر بازارهای جهانی میتواند بخش کثیری از سهام بورس تهران را دستخوش نوسان کند.
از طرف دیگر، فقدان محرک جدی که حاوی تغییر در چشمانداز سهام ارزنده و سودساز بازار باشد، میتواند به رکود معاملاتی این دسته از سهمها دامن زند و بورسبازان و سرمایهگذاران ناصبور را به سمت سهمهایی سوق دهد که پشتوانه قاطعی برای صعود ندارند اما بستر مساعدی برای کسب سودهای احتمالی در افقهای کوتاهمدت روزانه یا هفتگی هستند. میگوییم «سود احتمالی» چون معمولا در حرکتهای سفتهبازانه بسیاری از بورسبازان متحمل زیان میشوند و یا از کسب سود باز میمانند و در این میان سرمایه خود را به مخاطره میاندازند. حرکتهای پولهای هوشمند در برخی سهمها و صنایع طی روزهای اخیر از همین الگو تبعیت میکند و در نبود چشمانداز روشن از آینده بسیاری از سهمهای مستعد و ارزنده، از طریق صفزدن و هیجانآفرینی در پی جذب تقاضای جدید است.
چنانکه گفته شد نماد بانکها در معاملات امروز جزو نمادهای حامی شاخص کل هستند. در بین سهمهای مختلف بازار، نماد «وتجارت» ضمن جذب بیشترین نقدینگی در بازار در جایگاه دوم فهرست نمادهای حامی شاخص است. نمادهای بانکی از میانه روز گذشته در پی حمایت بازیگران عمده با صف طولانی خرید مواجه شدند و امروز نیز روند مثبت خود را با شدت کمتری ادامه دادند. بانکها جزو معدود گروههاییاند که در جریان معاملات امروز با استقبال سهامداران خرد روبهرو شدند. در بین سه صنعتی که فعالان حقیقی خالص خرید بیشتری ثبت کردهاند، گروه بانکی با فاصله در صدر قرار دارد و نماد «وتجارت» که بیشترین ارزش معاملات خرد بازار را در اختیار دارد، در این زمینه نیز کامیابتر از سایر نمادهاست. با وجود ضعف بنیادی بانکها به نظر میرسد عطش بورسبازان برای کسب سود نقدینگی را در این گروه مجددا فعال کرده است.
اغلب نمادهای گروه حملونقل در معاملات امروز با تقاضای قوی روبهرو هستند. در بین این نمادها «حریل» پرشمارترین و یا طولانیترین صف خرید بازار را تجربه میکند. حملونقل توکا و آسیا سیر ارس نیز جزو نمادهایی هستند که از آغاز معاملات صف خرید را تجربه کردند. بررسیها نشان میدهد دریافت مجوز افزایش نرخ فروش خدمات عامل اصلی حرکت مثبت اکثر سهمهای این گروه است. در این بین میتوان به شفافسازی شرکت توکاریل در صبح امروز اشاره کرد که مجوز افزایش 25 درصدی نرخ فروش خدمات را راهی کدال کرد و نقش اثرگذاری در رشد عمومی تقاضا در این گروه دامن زد.
گروه خودرو در دو روز ابتدایی هفته نبض گردش پولها را در دست داشت و بیشترین نقدینگی را در بین صنایع مختلف بورسی در اختیار گرفت. دریافت مجوز افزایش قیمت خودرو موجی از تقاضای قدرتمند را در این گروه رقم زد و بسیاری از سهمهای خودرویی را برای دو روز با صفهای طولانی خرید روبهرو ساخت. با این حال، چنان که پیشبینی میشد، فقدان پشتوانه بنیادی و عدم حمایت گزارشهای عملکرد و صورتهای مالی شرکتهای بزرگ خودرویی خیلی زود در خریدوفروشهای این گروه انعکاس پیدا کرد و در نتیجه از استمرار تب خرید در این کاست. عدم جذب تقاضای جدید را میتوان در ضعف شدید عملکرد صنعت خودرو در موقعیت تحریم جستوجو کرد. از این منظر، طبیعی است که صعود قیمت در این گروه متکی به انگیزههای سفتهبازانه باشد.
معاملات سهام کالایی بورس تهران که پیوند مستقیمی با بازارهای جهانی دارند همچنان محتاطانه دنبال میشود. اگرچه نفت در پی توافق اوپک در پایان هفته گذشته شروع مثبتی در بازگشایی بازارها داشت اما وضعیت دیگر شاخصهای جهانی در شروع این هفته چندان مساعد نبود.
شاخصهای سهام جهانی به خصوص شاخصهای بورس نیویورک به ریزش خود در روز دوشنبه ادامه دادند. نگرانی از کاهش رشد اقتصادی و ترس از انفجار تازه در تنش بین آمریکا و چین پایههای توافق موقت تجاری را سست کرده و همچنان سوختبار اصلی افت ارزش سهام جهانی قلمداد میشود. البته بروز نشانههای واقعی این مناقشات در گزارشهای ضعیفتر از انتظار اقتصادهای بزرگ در انتهای هفته قبل این نگرانیها را تشدید کرده است و در نتیجه سرمایهگذاران بیشتر میل به خروج از بازارهای پرریسک و پناهگرفتن در موقعیتهای امنتر سرمایهگذاری را دارند.
کاهش نوسان دلار به پایینترین سطح خود در سال جاری و ادامه این مسیر در جاده نزولی قیمت روزانه، برای بازار سرمایه و شرایط واقعی اقتصاد خبر خوبیست. هرچند در کوتاهمدت این روند قیمتی سوداگران کسب بازدهیهای رویایی در کوتاهمدت را کاملا ناامید کند و منجر به خروج بخش بزرگی از تقاضای سفته بازی در بورس شود اما فعالان بخش اقتصادی برای تداوم فعالیت و کاهش ریسکهای کسب و کار و تولید خود به شدت نیازمند یک فضای آرام اقتصادی و چشمانداز قابل محاسبه و تخمین برای برنامهریزی عملکرد خود هستند. یکی از بزرگترین مولفههای این آرامش اقتصادی، کاهش التهاب در بازار ارز و خارج شدن معاملات سوداگرانه از این بازار است. اتفاقی که اگرچه به کسب بازدهیهای موقت برای عدهای خاص میانجامد اما در نهایت با به وجود آوردن فضای نابسامانی و آشفته در تمام بازارها، وضعیت معیشت کلی مردم را تحتالشعاع قرار میدهد.
حال طی روزهای گذشته و با اقدامات عمدتا بازدارنده بانک مرکزی نظیر قرار دادن سقف 50 میلیون تومانی برای دستگاههای پوز برای هر کارت بانکی و مهمتر از آن جلوگیری از معاملات با چکهای رمزدار بدون هویت؛ بخش قابل توجهی از تقاضا برای معاملات در این بازار کنترل شدهاست. نرخ دلار به مرز 11 هزار تومان رسیده و انتظار افت بیشتر در صورت عدم بروز اتفاق خاص وجود دارد. از طرفی به نظر میرسد تمایل برای حفظ نرخ سود سپرده بانکی در محدوده 20 درصد سالانه کماکان وجود دارد و سخنان رئیس بانک مرکزی در خصوص کنترل نرخ سود سپرده بانکی و برخورد با سوددهی بیش از 20 درصد -اگرچه نیازمند ضمانت اجراییست- سرمایههای سرگردان را به سمت بازارهای مولد جذب خواهد کرد. هرچند مانند تمام سیاستهای اقتصادی، اجرایی شدن و آشکار شدن نتایج این سیاستگذاری نیازمند گذشت زمان است.