تاریخ: ۲۰ دی ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۲:۰۰
بازدید: ۱۶۴
کد خبر: ۲۴۴۶۲۳
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
هادی حق شناس:

احیای برجام سبب رشد اقتصادی قابل توجه ایران به مانند سال‌های ۹۵ و ۹۶ می‌شود/ قیمت ارز و نرخ تورم هم کاهش پیدا خواهد کرد

احیای برجام سبب رشد اقتصادی قابل توجه ایران به مانند سال‌های ۹۵ و ۹۶ می‌شود/ قیمت ارز و نرخ تورم هم کاهش پیدا خواهد کرد
‌می‌متالز - این اقتصاددان با تاکید براینکه مشکل ریشه‌ای اقتصاد ایران بهره‌وری در پایین‌ترین سطح ممکن است، اظهار کرد: «در همین شش برنامه پنج سال گذشته، هدف‌گذاری شده است از ۸ درصد واحد رشد اقتصادی یک سوم آن از بهره‌وری تامین شود، هیچگاه چنین اتفاقی نیافتاده است. ما در ۴۳ سال گذشته تنها چهار سال تورم تک رقمی داشته‌ایم، این‌ها چالش‌های پولی و ناکارآمدی شرکت‌های دولتی است که ارتباطی به احیای برجام یا روابط عادی با دنیا ندارد بلکه برای حل این مشکلات نیاز به کد یمین و عرق جبین دارد.»

به گزارش می‌متالز، هادی حق‌شناس درباره آینده اقتصاد ایران در صورت احیای برجام، گفت: «اگر برجام احیا شود طبیعتا یک منبع درآمدی قابل توجهی برای اقتصاد ایران فراهم خواهد شد؛ همچنان که در سال‌های ۹۴، ۹۵ و ۹۶ چنین اتفاقی رخ داد. همچنین چند ده میلیارد دلار از منابع ارزی بلوکه شده ایران هم آزاد خواهد شد؛ بنابراین ما در کوتاه مدت یا دست‌کم در مدت یک تا دو سال می‌توانیم از این منابع برای ظرفیت‌های خالی اقتصاد ایران استفاده کنیم و قطعا رشد اقتصادی قابل توجهی همانند سال‌های ۹۵ و ۹۶ خواهیم داشت. اما اینکه تصور کنیم با احیای برجام، عادی شدن روابط تجاری کشور و نقل و انتقال آسان پول و کالا، مشکلات ریشه‌ای اقتصاد ایران حل خواهد شد، طبیعی است که تصور درستی نخواهد بود.»

او درمورد علت نادرستی این تصور، مطرح کرد: «علت این است که ما در سال‌های گذشته تجربه داشته‌ایم که تحریم نبوده‌ایم یا دست‌کم به شدت کنونی نبوده است یا حتی روابط کشورمان با دنیا عادی بوده، ولی رشد اقتصادی متناسب با ظرفیت اقتصادی ایران را در آن سال‌ها هم نداشته‌ایم. امروز بخشی از معضلات و مشکلات ایران دیگر مساله نیست و به اصطلاح یک معضل و چالش معمولی نیست بلکه تبدیل به ابر چالش‌ها شده است به عنوان مثال اکنون اگر دولت به صندوق‌های بازنشستگی کمک نکند، نمی‌توانند پرداختی بازنشستگان را پرداخت کنند؛ نه تنها صندوق بازنشستگی کشوری بلکه در صندوق تامین اجتماعی هم ناتوان هستند؛ یا اینکه در بخش کشاورزی امروز بحرانی که در آب، خاک و مسائل محیط زیست داریم همچنین اتلاف منابعی که در شبکه‌ی برق و آب داریم چالش‌های جدی اقتصاد ایران است که با احیای برجام حل نخواهد شد.»

این اقتصاددان با تاکید براینکه مشکل ریشه‌ای اقتصاد ایران بهره‌وری در پایین‌ترین سطح ممکن است، اظهار کرد: «در همین شش برنامه پنج سال گذشته، هدف‌گذاری شده است از ۸ درصد واحد رشد اقتصادی یک سوم آن از بهره‌وری تامین شود، هیچگاه چنین اتفاقی نیافتاده است. ما در ۴۳ سال گذشته تنها چهار سال تورم تک رقمی داشته‌ایم، این‌ها چالش‌های پولی و ناکارآمدی شرکت‌های دولتی است که ارتباطی به احیای برجام یا روابط عادی با دنیا ندارد بلکه برای حل این مشکلات نیاز به کد یمین و عرق جبین دارد.»

حق‌شناس افزود: «باید افزایش بهره‌وری در نهاد کار و سرمایه اتفاق بیافتد. ما با انباشت ناکارآمدی در بخش‌های مختلف مواجه هستیم گواهش هم همین صنعت خودروسازی که علیرغم تقاضایی که وجود دارد و مردم ماه‌ها صف می‌بندد تا خودرو بگیرند، اما خودرو‌هایی با کیفیت بسیار ضعیف تحویل می‌گیرند. همین موضوع در بخش‌های دیگر صنعتی هم صدق می‌کند؛ بنابراین پس از احیای برجام دولت باید برای این بخش اقتصادی فکر اساسی بکند.»

این اقتصاددان درمورد تاثیر احیای برجام بر نرخ ارز و تورم، گفت: «مطمئنا در کوتاه مدت قیمت ارز کاهش پیدا می‌کند و به ثبات خواهد رسید؛ همچنین نرخ تورم هم کاهشی خواهد بود و ثبات پیدا خواهد دارد، ولی این‌ها کوتاه مدت است. اگر مثل چهار دهه گذشته به اصلاح ساختاری نپردازیم، شاهد تورم‌های دو رقمی مزمن خواهیم بود.»

منبع: پایگاه خبری تحلیلی انتخاب

عناوین برگزیده