تاریخ: ۲۲ بهمن ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۰:۰۶
بازدید: ۵۱۹
کد خبر: ۲۴۸۴۹۵
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد:

تجربه موفق دولت سیزدهم در حذف قیمت‌گذاری دستوری در بازار سیمان

تجربه موفق دولت سیزدهم در حذف قیمت‌گذاری دستوری در بازار سیمان
‌می‌متالز - رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار عرضه رسمی و مستمر سیمان در بورس کالای ایران را یکی از تجربه‌های موفق حذف قیمت‌گذاری دستوری در بازار‌ها می‌داند که این اتفاق با تلاش دولت سیزدهم صورت گرفته است.

به گزارش می‌متالز، مقوله قیمت‌گذاری دستوری یکی از چالش‌های اساسی بوده که بنگاه‌ها در ایران با آن مواجه هستند، به طوری که با حذف قیمت‌گذاری دستوری و سپردن قیمت‌ها به مکانیسم عرضه و تقاضا، از یک سو شاهد شفاف شدن معاملات و تعادل بازار و از سوی دیگر جذابیت سرمایه‌گذاری در آن صنعت خواهیم بود.

سیمان یکی از مصادیق حذف قیمت‌گذاری دستوری است که روند معاملات آن نشان از تجربه موفق آن دارد، همچنین عرضه رسمی و مستمر سیمان که از ۹ خرداد امسال در بورس کالا با حضور ۱۰ شرکت سیمانی شروع شد، اکنون با پذیرش ۷۲ شرکت سیمانی در بورس همراه است.

پس از افزایش مصرف برق و کاهش برق نیروگاه‌ها و بنگاه‌های تولیدی، تولید بسیاری از کارخانه‌ها همچون سیمانی‌ها در اردیبهشت و خرداد امسال کاهش یافت و همین اتفاق باعث اختلال در بازار و افزایش قیمت سیمان شد، اما با ورود رسمی کل سیمان کشور به بورس کالا و حمایت قاطع وزارت صمت، طی ماه‌های گذشته شرایط متعادلی در این بازار حاکم است.

البته علاوه بر معاملات فیزیکی سیمان در بورس کالا، معاملات گواهی سپرده این محصول از ۹آبان با پذیرش انبار شرکت‌های سیمانی در بورس کالا راه‌اندازی شد که به گفته کارشناسان، توانسته در بازار‌های مالی بورس کالا به عنوان ابزار جذب سرمایه‌گذاری مؤثر واقع شود.

۳ رویداد مهم با عرضه کالا‌ها در بورس کالا

در این زمینه "مجید عشقی" رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره اقدامات دولت سیزدهم در خصوص حذف قیمت‌گذاری دستوری در برخی کالا‌ها از جمله سیمان و فولاد عنوان کرد: وقتی ما مقوله قیمت‌گذاری را به مکانیسم عرضه و تقاضا در منطق بازار یعنی عرضه در بورس کالا می‌سپاریم، در این زمینه سه اتفاق رُخ می‌دهد.

وی خاطرنشان کرد: در ابتدا قیمت‌های تعادلی کشف می‌شود، همچنین معاملات به شیوه‌ای شفاف صورت می‌گیرد و درنهایت اگر هرگونه مشکلی در فرآیند عرضه و یا تقاضا برای کالا شکل گیرد، بازار به سرعت خود را نشان می‌دهد و سیاست‌گذاران و متصدیان امر می‌توانند به سرعت واکنش نشان بدهند و با مکانیسم افزایش عرضه یا کاهش تقاضا، شرایط بازگشت تعادل به بازار باشند.

به گفته عشقی، خوشبختانه امروزه با توجه به تبعات سنگین قیمت‌گذاری دستوری برای صنایع کشور، مخالفت‌های جدی با این رویکرد وجود دارد به طوری که با هماهنگی دولت سیزدهم و فراهم ساختن زیرساخت‌ها در بازار، عرضه رسمی و مستمر سیمان در بورس کالا شکل گرفته که به عنوان تجربه موفق حذف قیمت‌گذاری دستوری، دسترسی به آن را برای همه متقاضیان فراهم کرده است.

وی ادامه داد: در حوزه سیمان علاوه بر معاملات فیزیکی، فرآیند صدور کد مشتریان تسهیل شد تا افراد به راحتی بتوانند به صورت آنلاین و با کد سهامداری اقدام به خرید سیمان از بازار گواهی سپرده کالایی بورس کالا کنند.

عشقی خاطرنشان کرد: هم‌ اکنون کل سیمان تولیدی کشور به صورت هفتگی در بورس کالا عرضه می‌شود و عرضه فولاد نیز رو به افزایش است و با عرضه کل زنجیره تولید فولاد در بورس کالا شاهد رونق تولید در صنعت فولاد خواهیم بود.

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار داشت: یکی از مزیت‌های بزرگ عرضه کالا‌ها در بورس، نمایان شدن هرگونه مشکل در فرآیند عرضه و تقاضا است که این موضوع قدرت واکنش سریع به سیاست‌گذاران برای تنظیم بهینه بازار را می‌دهد.

منبع: پایگاه خبری تحلیلی تجارت بین الملل (اگزیم نیوز)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده