به گزارش می متالز، وضعیت شرکتهایی که افزایش سرمایه را در جریان دارند با تاکید بر وضعیت معاملات حقتقدم آنها بررسی شدهاند. حرف «ح» پس از نمادهای بورسی به معنی «حقتقدم» و حرف «ج» به معنی «سهام جایزه» است.
الف) دسانکو ح: پس از تصویب مجمع فوقالعاده، سرمایه «داروسازی سبحان انکولوژی» (دسانکو) با افزایش ۳۱ میلیارد تومانی (حدود ۵۶ درصد) از 55.1 میلیارد تومان به 86.1 میلیارد تومان رسید. محل تامین این افزایش سرمایه، مطالبات و آورده نقدی سهامداران و با هدف اصلاح ساختار مالی است که دسانکو بهخاطر شرایط خاص خود نیاز فراوانی به آن دارد.
تقریبا تمام داروهای تولیدی دسانکو، داروهای بیماریهای خاص مانند سرطان است که بیمارستانی بوده و در داروخانهها توزیع نمیشود، بنابراین دریافت وجه آنها از دولت با تاخیر بسیار طولانی نسبت به بقیه داروسازها صورت میگیرد. حقتقدم دسانکو یکشنبه گذشته در حدود قیمتی سهم (با در نظر گرفتن تفاوت ۱۰۰ تومانی واریزی) معامله شد و تا ۲۴ بهمن مهلت پذیرهنویسی اولیه دارد.
ب) سدبیر ح: حقتقدم «سرمایهگذاری تدبیرگران فارس و خوزستان» در حراج شنبه هفته گذشته با قیمت 57.2 تومان کشف قیمت شد که از میانگین قیمت دوره پذیرهنویسی اولیه خیلی بالاتر بود، اما معاملات روز یکشنبه آن تایید نشد و از روز دوشنبه تا پایان هفته در منفی کامل معامله شد. این شرکت که تا ۲ سال پیش شناوری بالایی داشت، با جمعآوری بخشی از شناوری آن تحتمدیریت سهامداری حقیقی درآمد.
افزایش سرمایه ۱۴۵ درصدی از مطالبات و آورده نقدی جهت افزایش سرمایهگذاریهای شرکت در بهمن سال گذشته تصویب شد و از ۱۴۸ میلیون حقتقدم منتشر شده بیش از ۶۲ میلیون مورد استفاده قرار نگرفت و طی هفته گذشته فقط تعداد ۲ میلیون از آن معامله شد.
پ) ونیرو ح: حراج حقتقدم استفاده نشده «سرمایهگذاری نیرو» شنبه هفته گذشته آغاز شد، اما کشف قیمت آن روز دوشنبهصورت گرفت. اتفاق جالب در این مورد اصرار خریداران این حقتقدمها برای قیمتهای بالاتر نسبت به خود سهم بود که سهامدار عمده روی خوشی به این موضوع نشان نداد. البته با توجه به وجود بیش از یک میلیارد حقتقدم استفادهنشده و تعهد سهامدار عمده برای جمعآوری آن، این رفتار قابلتوجیه است.
تنها نکته باقیمانده آن بود که با اعلام خبر افزایش نرخ خرید برق از نیروگاههای کوچک، روز یکشنبه سهم ونیرو صف خرید سنگینی داشت که سهامدار عمده یعنی «سرمایهگذاری ایران» (سهامی خاص) با عرضه ۵۸ میلیون سهم آن را پاسخ داد تا بتواند دوره حراج را با خوبی و خوشی به پایان برساند. اعتراضاتی به این رفتار حقوقی از سوی فعالان بازار صورت گرفت که از سوی سازمان بورس مورد قبول واقع نشد.
ت) فالوم ح: شرکت «آلومتک» هفته گذشته اعلامیه پذیرهنویسی افزایش سرمایه حدود ۶۸ درصدی از محل آورده و مطالبات نقدی را در کدال منتشر کرد و حق تقدم آن هم روز چهارشنبه در محدوده قیمت سهم معامله شد. فالوم قصد دارد منابع این افزایش سرمایه را صرف اصلاح ساختار مالی کند، تا هم از شمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت خارج شود و هم بخشی از آورده حاصل را برای سرمایه در گردش استفاده کند. مهلت پذیرهنویسی آلومتک تا ۲۶ بهمن ۱۳۹۷ است.
ث) ثعتما ح: پس از تصویب افزایش سرمایه «سرمایهگذاری ساختمانی اعتمادگستر» و شروع دوره اولیه پذیرهنویسی، معاملات آن در روز یکشنبه گذشته با قیمت ۱۷۲۹ ریال شروع و تا پایان هفته با کاهش هرروزه قیمت ادامه یافت. ثعتما که در بازار پایه «ب» معامله میشود، بیشتر سرمایهگذاریهای خود را در املاک تجاری متمرکز کرده است. براساس بیانیه ثبت افزایش سرمایه، این شرکت قصد دارد از منابع حاصل از افزایش سرمایه هم در بخش املاک و هم خرید سهام بورسی استفاده کند.
ح) دعبید ج: «داروسازی دکتر عبیدی» در مجمع فوقالعاده دهم آذر خود افزایش سرمایه ۲۰۰ درصدی از سود انباشته را تصویب کرد، درحالیکه مجوز سازمان بورس برای ۱۵۰ درصد از محل سود انباشته و ۵۰ درصد از مطالبات و آورده بود. دعبید در مجمع هفته گذشته خود مصوبه مجمع قبلی را لغو و براساس مجوز سازمان بورس افزایش سرمایه ۱۵۰ درصدی از سود انباشته را مصوب و افزایش سرمایه ۵۰ درصدی از محل مطالبات و آورده نقدی را در اختیار هیاتمدیره گذاشت تا ظرف دو سال آینده صورت گیرد.
سهام «جایزه» سهامداران دعبید تا مجمع سالانه آینده به سهم تبدیل خواهد شد.سازمان بورس اخیرا مجوز افزایش سرمایه برخی از شرکتها مانند «سرمایهگذاری صنایع پتروشیمی» (۳۵ درصد از مطالبات و آورده نقدی)، «شهد ایران» (۳۱۹ درصد از تجدید ارزیابی)، «نفت پارس» (۱۰۰ درصد از مطالبات و آورده نقدی)، کیبیسی (حدود ۲۰ درصد از مطالبات و آورده نقدی)، افرانت (۲۵ درصد از سود انباشته) را صادر کرده است که هنوز زمان تشکیل مجمع فوقالعاده برای تصویب آن تعیین نشدهاست.
شرکتهای زیر هم پس از دریافت مجوز از سازمان بورس، زمانی را برای تشکیل مجمع فوقالعاده (یا جلسه هیاتمدیره) و تصویب افزایش سرمایه مشخص کردهاند: «بیمه پاسارگاد» (مجمع فوقالعاده در چهارشنبه 4 دیماه امسال) و «بیمه تعاون» (جلسه هیاتمدیره در یکم دیماه امسال)، «سیمان ایلام» (مجمع فوقالعاده دوم دیماه امسال)، «مجتمع صنایع و معادن احیا سپاهان» (مجمع فوقالعاده 9دیماه امسال)، «دارویی و بهداشتی لقمان» (جلسه هیاتمدیره در 9 دیماه امسال). شرکت «پارس دارو» (دپارس) مجمع افزایش سرمایه در تاریخ یکم دیماه امسال خود را لغو و احتمالا تاریخ دیگری را اعلام خواهد کرد.همچنین «ملی صنایع مس ایران» (فملی)، «پتروشیمیجم» (جم)، «گروه دارویی سبحان» (دسبحا)، «زغالسنگ نگین طبس» (کطبس) مجامع افزایش سرمایه خود را برگزار کرده اما هنوز اعلامیه پذیرهنویسی را در کدال منتشر نکردهاند.در هفته گذشته شرکت «پارس سویچ» (بسویچ) هم خبر از ثبت افزایش سرمایه اخیر خود از محل مطالبات و آورده نقدی داد.
شرکتهای «خدمات دریایی و کشتیرانی خط دریابندر» (حبندر) و «ویتانا» (غویتا) در اطلاعیههایی اعلام کردند که پس از حراج حقتقدمهای استفادهنشده، به ترتیب 243.2 تومان 505.4 تومان بهصورت خالص به حساب بانکی دارندگان آن واریز خواهند کرد. کشف قیمت حقتقدمهای استفاده نشده «پگاه آذربایجانغربی» (غشاذر) بازهم در هفته گذشته صورت نگرفت.
حراج حقتقدم استفاده نشده برخی از شرکتها هم در هفته گذشته به پایان رسید و «بیمه آرمان» (آرمان) با میانگین حدود ۳ ریال، «فنرسازی خاور» (خفنر) با قیمت ۲۰۰ تومان، «موتورسازان تراکتورسازی» (خموتور) با میانگین حدود ۲۱۰ تومان و «الکتریک خودرو شرق» (خشرق) با میانگین قیمتی حدود ۵۵ تومان فروخته شد. البته باید توجه داشت که وجوه حاصله پس از کسر هزینههای مربوط به حراج، از جمله آگهی روزنامه و قرارداد متعهد پذیرهنویسی، قابل تقسیم بین دارندگان حقتقدمهای استفادهنشده خواهد بود.