به گزارش می متالز، بازار آلومینیوم دنیا طی دو سه ماه اخیر چندان مناسب نبود و آلومینیوم اصلیترین قربانی جنگ تجاری آمریکا با دیگر کشورها بود؛ چرا که این جنگ بیهوده با تعرفهگذاری آمریکا روی فولاد و آلومینیوم آغاز شد و هر چند که توافقاتی میان آمریکا با دیگر کشورها انجام شد، اما آثار این اقدامات گریبان بازار آلومینیوم را گرفته و باعث کاهش قیمت این فلز در بازارهای جهانی به زیر 2 هزار دلار در هر تن رسیده است. حتی افزایش شدید خرید از موجودی انبارهای آلومینیوم در سراسر دنیا نیز نتوانست محرک چندان خوبی در بازار باشد و همچنان قیمت این فلز زیر 2 هزار دلار در هر تن باقی مانده است. ضمن اینکه بهدلیل آغاز فصل سرما در چین، بهنظر میرسد سختگیریهای این کشور روی واحدهای آلاینده آلومینیومی تشدید شود و باز هم آلومینیوم تحت فشار قرار گیرد.
در بازار داخلی شرایط بهگونهای است که صنعت آلومینیوم به یک بحران بسیار شدید نزدیک میشود. پس از صدور دستورالعملها و بخشنامههای متناقض و برهمزننده تعادل بازار، بهنظر میرسد یکی از تولیدکنندگان عمده آلومینیوم در حال خارج شدن از گردونه بازار است. زیرا طبق اخبار رسیده بهدلیل عدم عرضه مکفی آلومینیوم توسط این شرکت در بورس کالا، گمرک از تخلیه محمولههای آلومینای این شرکت جلوگیری کرد و در نتیجه بخش عمدهای از خط تولید شرکت مزبور از مدار خارج شد. خارج شدن این شرکت از تولید و عرضه بهمنزله افزایش شدید تقاضا در مقابل عرضه کم است که یک تهدید بسیار شدید برای صنایع پاییندست محسوب میشود. این امر میتواند بهزودی باعث یک عدم تعادل بسیار شدید در بازار ایجاد کند و در نتیجه آن بسیاری از صنایع پاییندست از تولید باز بمانند. در صورت عدم تدبیر صحیح و بهموقع از سوی مسوولان باید شاهد اتفاقات ناگوار و غیر مترقبه در صنعت آلومینیوم کشور باشیم.
نمودار 1 حاکی از آن است که طی 8 ماه ابتدای سال جاری 59 هزار تن آلومینیوم در بورس کالای ایران عرضه شد که در مقابل آن 210 هزار تن تقاضا وجود داشت. در نهایت 56 هزار تن از این محصولات به فروش رفتند. در این میان 49 هزار تن شمش اولیه در بورس عرضه شد که تقاضایی در حدود 170 هزار تن داشت و 47 هزار تن از این محصول مورد معامله قرار گرفت. ضمن اینکه 9 هزار تن بیلت در بورس عرضه شد که با تقاضای 43 هزار تنی مواجه شد و در نهایت نیز این محصول به میزان 8 هزار تن مورد معامله قرار گرفت.