تاریخ: ۰۹ دی ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۳:۲۳
بازدید: ۳۴۸
کد خبر: ۲۵۶۳۵
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
عضو مجمع تشخیص مصلحت مطرح کرد

عرضه نفت در بورس باید مستمر باشد و صرفا برای رفع تکلیف نباشد

می متالز - عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر مزایای متعدد عرضه نفت در بورس برای بی اثر کردن تحریم های آمریکا گفت: عرضه نفت باید استمرار داشته باشد اما گویا شرکت ملی نفت یا وزارت نفت این کار را صرفا برای رفع تکلیف انجام داده است.
عرضه نفت در بورس باید مستمر باشد و صرفا برای رفع تکلیف نباشد

به گزارش می متالز، غلامرضا مصباحی‌مقدم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به ضرورت تداوم عرضه نفت در بورس انرژی در خنثی‌سازی تحریم‌های نفتی آمریکا گفت: در این شرایط لازم است نفت ایران در بورس عرضه شود و بر طبق آن مشتریان داخلی و خارجی قادر هستند از این طریق  نفت را خریداری کرده و به مشتریان دیگری بفروشند. 

مصباحی مقدم افزود: فروش نفت از این راه چند فایده دارد: یکی آنکه از ناحیه تحریم کنندگان قابل ردیابی نیست. فایده دیگر این است که هزینه حمل و انتقال آن از بنادر ایران تا مقصد بر عهده خریدار است. نکته دیگر اینکه چون نفت از طریق بورس به فروش می رسد قیمت ها به صورت قیمت های جهانی خواهد بود و حتی خریداران عمده هم دیگر نمی توانند با چانه زنی قیمت نفت را به صورت غیرمنطقی پایین بیاورند.

این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار داشت: همچنین در روش فروش از کانال بورس انرژی، نگرانی بابت دریافت پول آن از طریق کالا، مشابه آنچه که هند در شرایط تحریم به ایران پیشنهاد کرده است، وجود ندارد. برای موفقیت این کار ابتدا باید نوع تعامل فروشنده با مشتری مشخص و تثبیت شود، در این راستا ممکن است در آغاز پیچیدگی هایی وجود داشته باشد و عرضه نفت با مشکلاتی رو به رو شود. بحث هایی مثل چگونگی دست یافتن به ارز حاصل از صادارت نفت و خرید مطرح است که باید به مشتری ثابت شود زیرساخت ها برای ورود او فراهم شده است. بنابراین زمان می برد که این کار طبق روال انجام شود.

مصباحی مقدم در پاسخ به این سوال که آیا عرضه نفت در بورس باعث ایجاد تنوع در فروشنده و خریدار خواهد شد تا به بی اثر کردن تحریم ها منتج شود اظهار داشت: طبعاً عرضه کننده همچنان شرکت ملی نفت ایران است اما متقاضیان متنوع خواهند بود. در این شرایط هم شرکت های داخلی که اکنون طرف قرارداد وزارت نفت هستند می توانند از طریق بورس وارد شوند و هم شرکت‌های خارجی که منحصر به کشورهای غربی هم نیستند. بنابراین تنوع در فروش اتفاق می افتد و رقابت هم پدید می‌آید.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: نکته قابل توجه این است که بر اساس سیاستهای اصل 44 که سال های 1385 ـ 1384 ابلاغ شد، وزارت نفت مکلف است نفت و گاز را از سر چاه به بعد، از انحصار شرکت نفت و شرکت گاز خارج سازد. اما متاسفانه به این وظیفه عمل نشد. طبق آن اصل، حمل و نقل، پالایش و فروش نفت به خارج کشور باید غیردولتی شود. در این صورت اگر فروش آن به خارج غیردولتی شد، تنوع در عرضه هم خواهیم داشت.

وی در خصوص لزوم استمرار عرضه نفت در بورس برای ایجاد بازار و جلب اعتماد بخش خصوصی بیان کرد: عرضه نفت باید پایدار باشد. اما گویا شرکت ملی نفت یا وزارت نفت این کار را صرفا برای رفع تکلیف انجام داد. بنابراین اگر کار ادامه یابد، مشتریان پیدا می شوند و بورس شکل تازه‌ای به خود خواهد گرفت.

مصباحی مقدم در پایان درباره علت عدم عرضه مرحله دوم نفت در بورس تصریح کرد: با اطلاعاتی که من دارم، سازمان بورس برای این کار هیچ محدودیتی ایجاد نکرده، بلکه شرکت ملی نفت کار را متوقف کرده است. لذا من احتمال می دهم شرکت ملی نفت اراده ای بر این کار ندارد یعنی اگر آقای زنگنه قبول کرده است نفت عرضه شود باید حمایت هم بکند و پای کار بیاید.

عناوین برگزیده