به گزارش می متالز، مهران محجوب نژاد، معاون برنامه ریزی شرکت مهندسی بین المللی فولاد تکنیک و مشاور طرح جامع فولاد کشور گفت: یکی از اقداماتی که فولاد تکنیک در راستای تکمیل طرح جامع فولاد کشور در دست انجام دارد مطالعات تولید محصولات فولادی با ارزش افزوده بالا است. معاون برنامه ریزی شرکت فولاد تکنیک در توضیح بیشتر این مطلب اظهار داشت: با توجه به رسالت فولاد تکنیک به عنوان متولی طرح جامع فولاد کشور و پایش های سالیانه، نتایج توسعه صادرات و ارتقاء ارزش افزوده زنجیره فولاد کشور طی سالیان گذشته سبب شد مطالعات تولید محصولات با ارزش افزوده بالا در دستور کار قرار گیرد.
محجوب نژاد یکی از دستاورد طرح جامع فولاد را برقراری توازن نسبی در زنجیره فولاد عنوان و مطرح کرد: در آغاز تدوین طرح جامع فولاد کشور در سال ۱۳۹۲، زنجیره فولاد کشور با شرایط عدم بالانس روبرو بود. صادرات ۲۶ میلیون تن سنگ آهن، در مقابل کمبود گندله و کنسانتره در زنجیره فولاد وجود داشت درحالی که طی ۵ سال اخیر توازن نسبی در زنجیره فولاد برقرار شده و تولید کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی در راستای توازن زنجیره فولاد افزایش یافته است به گونه ای که علاوه بر صادارت محصولات میانی، صادرات شمش فولاد نیز طی دو سال آخر افزایش قابل توجهی داشته به گونه ای که این میزان در سال ۹۶ معادل ۶.۸ میلیون تن بوده است.
معاون برنامه ریزی شرکت مهندسی بین المللی فولاد تکنیک با تاکید بر این نکته که در شرایط کنونی وضعیت ارزش افزوده در زنجیره تولید فولاد کشور نسبت به گذشته شرایط مناسب تری پیدا کرده و این دستاورد مهمی است، عنوان کرد: ادامه این روند بالاخص در خصوص صادرات شمش فولاد به عنوان ماده اولیه محصولات با ارزش افزوده بالا می تواند در آینده تبعاتی را در جهت توسعه صنعت فولاد کشور و اثرگذاری بر ارزش افزوده زنجیره فولاد کشور داشته باشد و این در حالی است که طبق آخرین آمار سال ۹۶ به میزان تقریبی ۳ میلیون تن انواع محصولات فولادی دارای ارزش افزوده بالا از قبیل انواع ورق های صنعتی و خودرو، لوله های بدون درز، انواع ریل، کلاف های صنعتی و مهندسی، فولادهای کیفی، آلیاژی، ضد زنگ و… به کشور وارد شده است. به تعبیری در این مرحله صادارت شمش فولاد به عنوان ماده اولیه به سایر کشورها و واردات محصولات نهایی و کیفی باعث شده فرصت جذب ارزش افزوده در این مرحله که بسیار قابل توجه نیز است در اختیار سایر کشورها قرار گیرد.
محجوب نژاد اظهار داشت: در حلقه های پایین دست و نهایی زنجیره فولادی بالاخص مراحل تبدیل شمش فولاد به محصولات نهایی و کیفی، ارزش افزوده قابل توجه و اثرات کمتر آلایندگی محیط زیست شاهدیم و در مقابل در حلقه های بالادست زنجیره فولاد با توجه به جانمایی واحدهای تولیدی، جابه جایی مواد بین واحدها، تکنولوژی های موجود و … در کشور ارزش افزوده به نسبت کمتر و آلایندگی بیشتری داریم و این مهم در حالی صورت می گیرد که کشورهای صنعتی و توسعه یافته به تولید محصولات ارزش افزوده بالا اهمیت بسزایی داده و آن را در داخل کشورشان مصرف کرده و یا صادر می نمایند.
معاون برنامه ریزی شرکت مهندسی فولاد تکنیک ادامه داد: مطالعات تولید محصولات فولادی با ارزش افزوده بالا با همکاری ایمیدرو و شرکت ملی فولاد ایران در قالب مطالعات تکمیلی طرح جامع فولاد کشور آغاز شده و رسالت آن بدین قرار است که بسته های سرمایه گذاری شامل مطالعات بازار، مطالعات اقتصادی، فنی، تکنولوژیکی و جانمایی واحدهای تولیدی محصولات ارزش افزوده بالا تهیه شود و در اختیار سرمایه گذاران قرار گیرد. این امر کمک خواهد کرد سرمایه گذاران صنعت فولاد از محل مجوزهای مازاد موجود در زنجیره فولاد کشور به سمت تولید محصولات با ارزش افزوده بالا هدایت شوند. محجوب نژاد اشاره کرد: فاز اول، مطالعات بخش بازار داخلی و خارجی می باشد که امکان مصرف داخل و صادرات محصولات بررسی می شود و ظرفیت اقتصادی تولید محصولات با ارزش افزوده بالا محاسبه می گردد.
وی افزود یکی از مهمترین موضوعات در این بخش هم افزایی بین مصرف کنندگان و تولید کنندگان محصولات فولادی می باشد و کلیه ارگان های ذیربط می بایست جهت رسیدن به اهداف فوق الذکر تعامل مناسب داشته باشند. برای مثال در حالی که ظرفیت تولید ریل در کشور ایجاد شده بود وزارت راه و شهرسازی همزمان اقدام به واردات این محصولات از خارج کشو ر می کرد که البته در حال حاضر با تعاملات صورت گرفته اقدامات موثری صورت گرفته است.
محجوب نژاد در پایان خاطرنشان کرد: برای صادرات و ورود به بازارهای جهانی باید با کشورهای صاحب تکنولوژی ماننده ژاپن، کره جنوبی و کشورهای مطرح اروپایی رقابت کنیم و این امر مستلزم رعایت استانداردهای جهانی، برندسازی، تعامل با سایر کشورها و بازاریابی بین المللی خواهد بود که می بایست تمهیدات لازم در این زمینه به عمل آید.