به گزارش میمتالز، این شرکت با دستیابی به رکوردهای قابل توجه در زمینه افزایش آماده بکاری تجهیزات خط تولید، علاوه بر افزایش سودآوری، زمینه را برای رشد و تعالی سازمانی به ویژه در صنعت فولاد به وجود آورده است. از جمله موفقیتهای فنی میتوان به رشد ۵۰ درصدی آماده بکاری تجهیزات تخصصی زیرنظر معاونت بهرهبرداری در سال۱۴۰۰ نسبت به سال ۱۳۹۹ اشاره کرد.
معاونت بهرهبرداری یکی از مهمتری واحدهای موجود در شرکت فولاد اکسین خوزستان است. همچنین در راستای بهبود کیفیت تولید، هشت واحد به عنوان زیرمجموعه معاونت بهرهبرداری، مشغول به فعالیت هستند که عبارتند از: ۱- واحد تولید ۲- واحد برق و اتوماسیون ۳- واحد نگهداری و تعمیرات ۴- واحد تکنولوژی تولید ۵- واحد انبارها و سفارشات ۶- واحد مدیریت برنامهریزی تولید و تعمیرات ۷- واحد پشتیبانی و تاسیسات ۸- واحد تولید عملیات حرارتی.
این معاونت با بهرهگیری از تخصص و تجارب پرسنل، کلیه برنامههای تولید و بهرهبرداری از محصولات تولیدی را برنامهریزی و نظارت میکند.
شرکت فولاد اکسین برای بهبود کیفیت و افزایش تولید در راستای ارتقای رتبهبندی سازمانی در میان صنایع فولادی، دو هدف عمده را سرلوحه خود قرار داده است که شامل افزایش آمادهبکاری تجهیزات و خط تولید در کنار کاهش میزان توقفات اجباری و افزایش تناژ تولید همراه با تولید تناژ کیفی ورقهای با ارزشافزوده بالا در صنعت فولاد میشود. معاونت بهرهبرداری با پیروی از دو هدف مذکور، درصدد است تا علاوه بر افزایش سطح توانایی خطوط تولید، دانش پرسنل را برای دستیابی به اهداف استراتژیک شرکت، ارتقا بخشد.
شرکت فولاد اکسین خوزستان به عنوان یکی از شرکتهای استراتژیک که مسوولیت تولید محصولات با ارزشافزوده بالا را برعهده دارد، همواره نگاه ویژهای به چارت سازمانی معاونت بهرهبرداری داشته استاین شرکت در راستای تولید هر چه بیشتر محصولات استراتژیک شامل ورقهای فولادی با گرید API و آلیاژی و با تمرکز بر بهرهوری تولید از طریق خطوط پیشرفته، نگاهی راهبردی به مقوله بهرهبرداری و واحدهای زیرمجموعه آن دارد.
با نگاهی به آمار و ارقام شرکت فولاد اکسین خوزستان به ویژه در زمینه تحقق اهداف استراتژیک معاونت بهرهبرداری شامل آمادهبکاری تجهیزات و خط تولید و میزان توقفات اجباری، دستاوردهایی رصد میشود که شاید در کمتر شرکت فولادی بتوان آن را مشاهده کرد. آمارهای تدوین شده در این زمینه نشان میدهد که شرکت اکسین تا سال ۹۸-۱۳۹۷، حدود ۸۰ درصد از تولیدات خود را به تولید ورقهای ساختمانی معطوف کرده بود. این در حالی است که بر اساس سند چشمانداز تعریف شده از سوی شرکت دانیلی به عنوان سازنده شرکت فولاد اکسین خوزستان، این شرکت میبایست به صورت سالانه بیش از ۸۰ درصد از محصولات تولیدی خود را به تولید محصولات با ارزشافزوده شامل ورقهای فولادی API وآلیاژی اختصاص دهد.
با تغییر مدیریت در مجموعه فولاد اکسین به ویژه در سال گذشته، ریلگذاری تولید به سمت تولید محصولات با ارزشافزوده بالا، سیر صعودی به خود گرفت؛ به طوری که آمارهای تولیدی طی۱۰ ماهه اول سال ۱۴۰۰ نشان میدهد، ۸۱ درصد از محصولات تولیدی شرکت از نوع محصولات API و آلیاژی بوده است. حدود ۷ درصد از محصولات به بخش صادرات و ۱۲ درصد به بخش ساختمانی اختصاص داشت. همچنین ۴۵ درصد از محصولات اکسین به ورقهای فولادی با گرید API و ۳۶ درصد به ورقهای آلیاژی اختصاص پیدا کرد. آمارهای مذکور طی ۱۰ ماهه سال ۱۴۰۰، نشان از عزم جدی مدیریت جدید برای تحقق اهداف استراتژیک در راستای افزایش سودآوری شرکت میدهد.
برای نخستینبار طی ۱۰ ماهه سال ۱۴۰۰، تولید آزمایشی ورق فولادی با گرید X ۸۰ به خط بهرهبرداری مجموعه رسید. یکی از برنامههای مهم شرکت برای تحقق این اهداف استراتژیک، طرح مشارکت با شرکت ملی گاز ایران است. همکاری معاونت بهرهبرداری و سایر واحدهای زیرمجموعه با متخصصین شرکت ملی گاز ایران، زمینه را برای دستیابی به تولید آزمایشی ورق فولادی X ۸۰ به وجود آورد. دستیابی به این ورق استراتژیک که نقش مهمی در تولید لولههای گازی برعهده دارد، میتواند محصولات تولیدی شرکت را منحصربهفرد، خاص و به مرز ارزآوری برای کشور برساند.
نتایج تولید آزمایشی ورق فولادی با گرید X ۸۰ در قالب طرح مشترک فولاد اکسین و شرکت ملی گاز ایران نشان میدهد که فولاد اکسین و به تبع آن معاونت بهرهبرداری این شرکت، توانایی دستیابی به تولید انبوه ورق استراتژیک X ۸۰ را دارد. تجربه تولید انبوه ورق فولادی X ۶۰، یکی از نمونههای بارز در زمینه اثبات توانایی معاونت بهرهبرداری فولاد اکسین برای دستیابی به محصولات خاص است.
یکی از مزیتهای مهم شرکت فولاد اکسین، فرآیند تولید محصولات خاص و با ارزشافزوده بالا در زمینه تولید ورقهای فولادی برای بهرهگیری در صنایع استراتژیک داخل کشور است. محصولات تولید این شرکت، علاوه بر انحصاری بودن در میان صنایع داخلی، میتواند خوراک بسیاری از صنایع فولادی از جمله لولهسازیها را تامین نماید. خوراکی که تا پیش از این تماما وارداتی بود و فولاد اکسین توانست، ضمن جلوگیری از خروج ارز از کشور، زنجیره تولید محصولات با ارزشافزوده فولادی را تکمیل نماید.
یکی از چالشهای مهمی که صنایع کشور به ویژه صنایع فولادی را تهدید میکند، چالشهای مربوط به کمبود انرژی شامل برق و گاز در فصل تابستان است. وجود چنین محدودیتهایی میتواند تولید بسیاری از شرکتها را با چالش جدی همراه کند. شرکت فولاد اکسین خوزستان به علت نوسانات برقی که از پانزدهم تیرماه تا یکم شهریور ماه سال جاری گریبانگیر آن بود، ناچار به توقف خط تولید شد. توقف اضطراری یا توقف اجباری، یکی از چالشهای مهم صنایع فولادی به ویژه فولاد اکسین است که همواره به صورت سالانه با آن دست و پنجه نرم میکنند.
مدیریت شرکت فولاد اکسین با مشورت معاونت بهرهبرداری و واحدهای زیرمجموعه، برای جلوگیری از زیان حاصل از قطعی برق در فصل تابستان، استراتژی جدیدی را در فرآیند خود به کار برد. یکی از استراتژیهای مهم در این زمینه، جابجایی فرآیند اورهال یا تعمیرات اساسی از فصل پاییز به تابستان بود. اورهال تجهیزات خط تولید، یکی از مهمترین فرآیندهایی است که مجموعه اکسین به صورت سالانه طی ۱۵ تا ۴۵ روز به انجام آن همت میگمارد؛ بنابراین با توجه به چالش به وجود آمده در زمینه برق، مدیریت ارشد تصمیم به جابجایی فرآیند اورهال از فصل پاییز به فصل تابستان شد تا ضمن جلوگیری از زیان حاصل از توقف اجباری خط تولید، گام بلندی در راستای تحقق اهداف استراتژیک سال ۱۴۰۰ بردارد.
یکی از مهمترین دستاوردهایی که در زمان اورهال طی فصل تابستان صورت گرفت، تعویض کاورهای مربوط به اسکودان به سمت اپراتور خط تولید بود. تعویض این کاورها، علاوه بر اینکه برای نخستینبار از زمان راهاندازی شرکت صورت میگرفت، به طرز معجزهآسایی چابکی خط تولید را ارتقا بخشید. همچنین با تعویض دو هیدرولیک شامل PH ۱ و PH ۳ که وظیفه تامین روغن هیدرولیک مجموعه استند را برعهده دارند، تنفس تازهای در قلب کارخانه به وجود آمد. با تعویض این دو هیدرولیک مهم و اساسی در خطوط تولید که از سال ۱۳۹۱ روغن آنها تعویض نشده بود، مجموعا ۳۴ هزار لیتر روغن در مجموعه هیدرولیک تزریق شد.
تحولات به وجود آمده در زمینه اورهال تجهیزات خطوط تولید طی سال جاری، علاوه بر کاهش توقفات اضطراری و توقفات برنامهریزی شده، فرآیند آماده بکاری نیز به بالاترین میزان ممکن در نسبت با سالهای پیش از آن رسید. بر اساس آمارهای موجود در زمینه توقفات اضطراری، میزان توقفات اضطراری در سال ۱۳۹۷، ۹۰۴ ساعت در سال بود. همچنین توقفات اضطراری در سال ۱۳۹۸ حدود ۶۵۸ ساعت، در سال ۱۳۹۹ حدود ۷۰۲ ساعت و در سال ۱۴۰۰ حدود ۴۳۲ ساعت بود که آمار سال ۱۴۰۰ در زمینه توقفات اجباری، کاهش ۵۰ درصدی نسبت به سال پیش از آن را نشان میدهد.
توقفات برنامهریزی شده در سال ۱۳۹۹ به حدود ۶۳۵ ساعت و در سال ۱۴۰۰ به ۳۲۶ ساعت رسید که آمار مذکور نشان از کاهش ۵۰ درصدی توقفات برنامهریزی شده در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال پیش از آن میدهد. همچنین فرآیند آماده بکاری مجموعه فولاد اکسین در خطوط تولیدی طی سال ۱۳۹۷ حدود ۸۰ درصد، برای سال ۱۳۹۸ حدود ۸۱ درصد، برای سال ۱۳۹۹ حدود ۸۴ درصد و برای ۱۰ ماهه سال ۱۴۰۰ به ۹۱ درصد افزایش پیدا کرده است.
یکی از سیستمهای پیشرفتهای که زمینه را برای افزایش بهرهوری تولید، بالا رفتن آماده بکاری، کاهش توقفات اضطراری، بالا رفتن کیفیت محصول تولید به وجود میآورد، سیستم پیشرفته RCM است. کار این سیستم که یکی از پیشرفتهترین سیستمهای تعمیرات برنامهای در میان صنایع است، شامل توقفات برنامهای به صورت یک هفته در میان با دو روز توقف میشود. برنامه معاونت بهرهبرداری شرکت فولاد اکسین خوزستان به گونهای بود که با تبیین برنامههای برنامهریزی شده به صورت یک هفته در میان، بسیاری از نقایص خط تولید را مرتفع کرد تا از این طریق بتواند، رشد قابل توجهی در چابکی تجهیزات تولیدی برای تحقق تولید محصولات با ارزشافزوده بالا و به تبع آن رسیدن به بالاترین میزان تولید داشته باشد.
در بهمن ماه سال ۱۴۰۰ برای نخستین بار از زمان راهاندازی کارخانه، توقف اضطراری به سه تا چهار روز رسید که وجود این چالش، تماما به واسطه محدودیتهای برقی در سطح کشور بود. مجموعه مدیریتی معاونت بهرهبرداری با برنامهریزی در راستای بهرهگیری از چالش به وجود آمده برای تبدیل آن به یک فرصت استثنایی، پایش و بهینهسازی دو تجهیز مهم و ضروری خط تولید شامل درِ ورودی و خروجی استند (فیلد درِ ورودی و فیلد درِ خروجی) را در اولویت کاری قرار داد. پایش و بهینهسازی این دو تجهیز برای نخستینبار به صورت اصولی و بر اساس نقشههای موجود عملیاتی شد.
علاوه بر این، معاونت بهرهبرداری در نظر دارد طی اسفند ماه سال ۱۴۰۰، برنامه پایش، بهینهسازی و تجهیز ۴ شاخ گاردون (اسپیندل) را عملیاتی نماید. این تجهیز مهم و استراتژیک، وظیفه انتقال نیروی محرکه از موتورهای اصلی (استند) به غلطکها را برعهده دارد. با انجام عملیات پایش و بهینهسازی تجهیز فوق، سطح آمادگی خط تولید برای ورود به سال ۱۴۰۱ به بالاترین میزان خود طی سالهای اخیر خواهد رسید.
یکی از ضرورتهای اساسی برای ادامه حیات شرکت فولاد اکسین خوزستان در مسیر تعالی محصولات تولیدی، راهاندازی طرح فولادسازی است. یکی از ویژگیهای مهم مدیریت جدید پس به دست گرفتن سکان مدیریت اکسین، پیگیری همهجانبه برای راهاندازی هر چه زودتر واحد فولادسازی بود. با راهاندازی این طرح، علاوه بر دستیابی فولاد اکسین به ظرفیت اسمی تولید شامل یک میلیون و ۵۰ هزار تن ورق عریض، اشتغالزایی مناسبی برای استان و کشور به وجود خواهد آمد که شامل اشتغال یک هزار نفری به صورت مستقیم و اشتغال چند هزار نفری به صورت غیرمستقیم میشود. همچنین افزایش تولید ورقهای عریض فولادی با ارزشافزوده بالا در کنار تبدیل شدن استان خوزستان به قطب فولاسازی در کشور و منطقه، از دیگر مزایای راهاندازی طرح فولادسازی شرکت فولاد اکسین خوزستان به شمار میآید.
شرکت فولاد اکسین با مدیریت جوان و رهبری فنی مدیرعامل جدید مهندس آسیابان، توانسته است بسیاری از چالشهای گذشته را به فرصتی برای رشد و ارتقای مجموعه تبدیل نماید. از جمله مولفههای چشمگیر در موفقیت فولاد اکسین پیرو دستیابی به محصولات با ارزشافزوده بالا، میتوان به اشراف و آگاهی مدیرعامل جدید نسبت به خط تولید در کنار درک متقابل از چالشها و نیازهای تولیدی پیش رو و تسهیل فرآیندها بر اساس هوشمندی و دانش بهروز اشاره کرد.
شرکت فولاد اکسین خوزستان با دارا بودن پرسنل مجرب، با دانش و جوان، میتواند به رکوردهایی دست پیدا کند که تا پیش از این به عنوان یک رویای ناتمام تصور میشد. امروزه این شرکت با مدیریت جواب و مجرب، میتواند بسیاری از رکوردهای تولیدی و فنی را به طور جدی جابجا نماید.
منبع: فولاد اکسین خوزستان