تاریخ: ۱۶ دی ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۷:۳۱
بازدید: ۲۸۴
کد خبر: ۲۶۰۵۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
ادامه‌ جدال بر سر ارزندگی سهام؟

دیده‌بان بورس یک‌شنبه (16 دی)

می متالز - شاخص کل بورس تهران روزگذشته با رشد اندک همراه شد. معامله‌گران بار دیگر با استقبال از نمادهای پالایشی به رشد قیمت نفت در پایان هفته گذشته بازار جهانی واکنش دادند. سایر نمادهای بازار به خصوص گروه‌های بانکی و خودرویی که در هفته‌های گذشته در صدر توجه معامله‌ قرار داشته‌اند روز گذشته نیز بیشترین حجم و ارزش معاملات را در اختیار داشتند. مسیر قیمتی سهام گروه‌های مختلف درهفته‌‌های آتی جالب توجه است.
دیده‌بان بورس یک‌شنبه (16 دی)

به گزارش می متالز، شدت توجه به نمادهایی که از نگاه بازار بر اساس میزان دارایی‌ها ارزنده هستند طی روزهای اخیر بیشتر از گذشته شده است. توجه به سودهای عملیاتی و تکرارپذیر جای خود را به ارزش‌گذاری شرکت‌ها بر اساس دارایی‌های با قدرت نقدشوندگی بسیار پایین داده‌اند. با این حال معامله‌گران بسیار به این موضوع روی خوش نشان می‌دهند و در دسته خریداران سهام قرار می‌گیرند. بار دیگر تاکید می‌شود تنها نکته بیان واقعیت‌های موجود به منظور جلوگیری از زیان برخی از افراد است که آگاهی کافی نسبت به معاملات ندارند. همان‌طور که در گزارش‌های پیشین «دنیای بورس» نیز مطرح شد با معیار ارزش‌گذاری دارایی‌های ثابت شرکت‌ها عمده نمادهای بورسی با توجه به ارزش دفتری پایین این دارایی‌ها (با توجه به این‌که مدت زمان زیادی از ثبت این شرکت‌ها می‌گذرد) و همچنین ارزش بالای کنونی آن‌ها به دنبال موج‌های تورمی با پتانسیل افزایش سرمایه سنگین از تجدید ارزیابی دارایی‌ها همراه هستند. در نتیجه اگر بنا باشد شرکت‌ها را بر اساس ارزش دارایی‌ها دسته‌بندی کرد، باید به مقایسه شرکت‌هایی که در بورس تهران حضور دارند پرداخته شود. بسیاری از شرکت‌ها در بورس تهران وجود دارند که با وجود وضعیت عملیاتی نسبتا مناسب و کیفیت بالای سودآوری در صورت انجام افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی دارایی‌ها احتمال ثبت چنین افزایش سرمایه‌های سنگینی بالا خواهد بود.

بر این اساس به منظور بررسی ارزندگی سهام شرکت‌هایی که به دنبال وضعیت عملیاتی نامناسب خود در شرایط کنونی با انتظار برای افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی دارایی‌ها همراه هستند سهام سایر شرکت‌ها که علاوه بر دارا بودن پتانسیل مشابه، از وضعیت عملیاتی مناسبی نیز برخوردار هستند ارجح‌تر خواهد بود. در این خصوص باید گفت عمده شرکت‌های بورس تهران مدت زمان نسبتا زیادی از زمان ثبت را سپری می‌کنند و در این مدت نیز تجدید ارزیابی دارایی را در دستور کار قرار نداده‌اند. با جهش نرخ دلار و تورم سنگین بخش مسکن، اختلاف فاحش ارزش روز دارایی‌ها با ارزش دفتری مورد انتظاراست. لازم است به این نکته توجه شود، زمانی‌که دارایی یک شرکت قدرت نقدشوندگی نداشته باشد یا به نوعی امیدی به اثر مثبت آن در صورت جریان وجوه نقد نتوان انتظار داشت، در نظر گرفتن آن در رویه ارزش‌گذاری می‌تواند معامله‌گران را از واقعیت‌های موجود منحرف کند.

در معاملات امروز احتمال هیجان دوباره در چنین نمادهایی وجود دارد. همچنان بازار داغ اخبار هیجانی بهانه‌ای برای معامله‌گران جهت مشارکت در سمت خرید محسوب می‌شود. مواردی مانند تسعیر ارز و همچنین تجدید ارزیابی دارایی‌ها می‌توانند تا ظهور عوامل بنیادی از سودآوری با کیفیت دیگر گروه‌ها در کانون توجه معامله‌گران قرار داشته باشند.

رویدادهای داخلی از نگاه «دنیای بورس»

الف) کلان: سازمان برنامه و بودجه در گزارشی رقم کل بدهی‌های دولت در پایان سال گذشته را 565.4 هزار میلیارد تومان اعلام کرد. مطابق این گزارش، بدهی‌های درشت دولت در ۲۰ قلم عمده جای گرفته‌اند که بخش زیادی از رقم بدهی، به بانک مرکزی، نظام بانکی و سازمان تامین اجتماعی تعلق دارد. محاسبات انجام‌شده نشان می‌دهد که مجموع بدهی‌ها به این ۳ طلبکار بزرگ دولت، بیش از ۳۳۳ هزار میلیارد تومان است. مطابق گزارش سازمان برنامه و بودجه، نسبت بدهی دولت به تولید ناخالص داخلی در سال گذشته با افت نسبت به سال ۹۵، به حدود ۳۶ درصد رسید. این در حالی است که سازمان برنامه و بودجه پیش‌بینی می‌کند با تداوم وضعیت موجود، نسبت‌ بدهی در اقتصاد ایران از حد مجاز ۴۰ درصد نیز عبور خواهد کرد؛ درحالی‌که این نسبت در کشور‌های همجوار کمتر از ۳۰ درصد است.

دیروز همچنین جلسه هم‌اندیشی رییس کل بانک مرکزی با هیات رییسه و اعضای اتاق بازرگانی ایران با محور بازگشت ارز حاصل از صادرات برگزار شد. به گفته عبدالناصر همتی؛ رئیس بانک مرکزی اگر صادرکنندگان ارز بیشتری را به سامانه نیما عرضه کنند، شاهد تعادل بیشتر نرخ ارز در بازار خواهیم بود

در همین حال در خبر دیگری حشمت‌اله فلاحت پیشه؛ رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس با اشاره به بررسی ایرادات دوباره شورای نگهبان به لایحه موسوم به CFT در این کمیسیون ​گفت: گزارش کمیسیون درباره لایحه مزبور امروز نهایی می‌شود. پیش‌تر مجید انصاری؛ عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام دیروز خبر داده بود: لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی با اصلاحات جزیی در دو سه مورد به تصویب مجمع تشخیص مصلحت نظام رسید.

ب) صنایع: نتیجه جلسه ویژه رئیس‌کل بانک مرکزی با بانک‌ها و چند اولویت برای ماه‌های پایانی سال اعلام شد .مقرر شد در ماه‌های پایانی سال موضوع‌هایی از قبیل اولویت قرار گرفتن تسهیلات برای سرمایه در گردش واحدهای تولیدی، گشایش اعتبار اسنادی داخلی به‌منظور حمایت از تولید، تامین مالی بنگاه‌های پیشتاز و موثر در زنجیره تولید و اعطای تسهیلات و تامین مالی بنگاه‌ها با محور افزایش سهم تولید نیز مورد توجه بانک‌ها قرار گیرد.

در بخش خودرویی، دولت همچنان درباره نحوه قیمت‌گذاری خودروهای پر تقاضا مردد است و ریشه این تردید نیز در آنجاست که احتمال می‌رود فروش خودروسازان سقوط کرده و همچنین موجی بزرگ از انصراف مشتریان، «جاده مخصوص» را فرا بگیرد. این در حالی است که مهدی رضایی؛ مدیرکل گمرک شهید باهنر بندرعباس تعداد خودروهای موجود در این گمرک که در انتظار ترخیص هستند را ۳۴۶۰ دستگاه اعلام کرد.

در پتروشیمی‌ها نیز دیرو خبر رسید از ابتدای امسال تا 14دی ماه مبلغ 6 میلیارد و 650 میلیون دلار ارز توسط پتروشیمی‌ها در چرخه اقتصادی کشور عرضه شده که حدود 6 میلیارد دلار از آن به سامانه نیما اختصاص دارد. به ادعای فعالان پتروشیمی‌ها به همه تعهدات خود برای عرضه ارز صادراتی عمل کرده‌اند.

ج) شرکت‌ها: مدیرعامل تولید فولاد آلیاژی ایران با تشریح کارنامه 9 ماهه خود و مشکلات تامین الکترود گرافیتی از زمان بهره‌برداری پروژه یزد یک خبر داد.  به گفته علیرضا چایچی این پروژه در سال‌های اخیر و با تشدید تحریم‌ها در اجرا به مشکلات زیادی برخورد اما با قراردادی که با یک شرکت اروپایی برای تامین تجهیزات داشتیم و با پیشرفت ۴۱ درصدی که هم‌اکنون به آن دست یافتیم، امیدواریم تا اوایل سال ۹۹ شاهد بهره‌برداری از این پروژه باشیم.

سعید شاهرخی؛ استاندار همدان از مشارکت بانک صادرات ایران در راه‌اندازی شرکت ارابه نسیم هگمتانه (تولیدکننده میلگرد) خبر داد. مسعود جبرائیلی؛مدیرعامل نفت پاسارگاد از حسن روحانی؛ رئیس‌جمهور خواست با دستور فوری موانع توقف صادرات قیر کشور را رفع کند.

مجمع عمومی فوق‌العاده بیمه تجارت نو با کاهش سرمایه ۵۰درصدی شرکت موافقت کرد. به این ترتیب در روزهای آتی شاهد بازگشایی نماد مزبور خواهیم بود. بیمه تجارت نو صبح دیروز اقدام به برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده به‌منظور کاهش سرمایه کرد. در این مجمع گزارش هیات مدیره درباره دلایل کاهش سرمایه از مبلغ ۲۵۰ میلیارد تومان به ۱۲۵ میلیارد تومان ارایه شد. در‌ نهایت مجمع کاهش سرمایه مزبور یعنی معادل ۵۰ درصدی را پذیرفت.

عناوین برگزیده