به گزارش میمتالز، بسیاری افراد رمز ریال را با رمزارزهای موجود در دنیای ارزهای دیجیتال اشتباه میگیرند. رمزارزها مبتنی بر تمرکززدایی تشکیل شده و این ارزهای دیجیتال فضایی نوین را در حوزه پولی و سایر حوزهها ایجاد کرده است.
در حوزه پولی، در صورتی که بانکهای مرکزی نباشند، تمام اسکناسهای رایج، سکهها و سایر موارد مرتبط از ارزش ساقط میشوند. به عبارت دیگر، هر پولی که در هر کشوری تبادل میشود، به اعتبار بانک مرکزی آن کشور ارزش مییابد، اما رمز ارزها این قانون را زیر پا گذاشته و نیازی به تائید بانکهای مرکزی کشورها ندارند.
از سالهای پیش به دلیل تغییر شرایط اقتصادی و همچنین توسعه فناوریهای نوین طرحهای مختلفی برای به روزرسانی واحد پولی کشور یعنی ریال در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفته است. حذف ۴ صفر از پول ملی یکی از این طرح هاست که هنوز مورد اجماع کارشناسان قرار نگرفته است.
رمزپولهای بانک مرکزی به مانند رمزارزها بی پشتوانه نیستند. در حال حاضر ۹۰ بانک مرکزی پروژهای را بر روی رمزپول ملی تعریف کردند که برخی از آنها در مراحل تحقیقاتی قرار دارند و برخی دیگر مقررات را تصویب کردهاند و آماده ارائه رمزپول هستند. تعدادی دیگر از بانکهای مرکزی نیز ارائه اولیه و آزمایشی را آغاز کرده و در کشورهای معدودی نیز رمزپول عملیاتی شده و مردم آن کشورها میتوانند در سطح کل کشور از رمزپولها استفاده کنند.
در اوایل پاییز سال گذشته زمزمههای راه اندازی رمزارز ملی بر پایه ریال مطرح شد و رئیس کل بانک مرکزی نیز اعلام کرد رمزپول ملی از جمله موارد مهم در دستور کار بانک مرکزی است که زیرساخت و دستورالعملهای مربوط به آن تدوین شده و در آینده نزدیک به صورت آزمایشی راهاندازی خواهد شد.
صالح آبادی در ۲۷ دی ماه سال گذشته نیز از تصویب رمزپول ملی در شورای پول و اعتبار خبر داد و گفت: چهارچوب اصلی رمزپول یا رمزریال بانک مرکزی با نظر مثبت اعضای شورای پول و اعتبار طراحی و به زودی راهاندازی خواهد شد.
علی صالح آبادی، رییس کل بانک مرکزی، در بیست و نهمین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی، از اجرای رمز ریال در آینده نزدیک خبر داد و گفت: طبق قولی که همکارانم در بانک مرکزی داده اند، رمزریال از شهریور ماه به اجرا میرسد.
وی درباره اقدامات بانک مرکزی درخصوص رمزریال میگوید: بررسیها و اقدامات لازم بــرای رمزریال در حال انجام است و مقرر شده از شهریورماه شروع شود. رمزریال به جای همین اسکناسی کــه در دست مردم است، خواهد بود. فرد به جای اینکه اسکناس داشته باشد رمزریال دارد. این مفهوم با مفهوم جهانی رمزارز متفاوت است.
بیات، کارشناس اقتصاد ایران، میگوید: هدف از طراحی رمزریال در بانک مرکزی تبدیل اسکناس به یک موجودیت قابل برنامه ریزی و برنامه نویسی است و با این فرآیند پول دارای موجودیت هوشمند خواهد شد.
وی ادامه داد: درباره تفاوت رمزپول با کارتهای اعتباری باید گفت، کارت بانکی که در دسترس ما قرار دارد، به مثابه پول نیست و در واقع ابزار دسترسی ما به پول در حساب به صورت الکترونیکی است. ولی در رمزریالی که در داخل گوشی ما وجود دارد، بانک به عنوان شخص سوم و واسط که امکان انتقال وجه را فراهم میکند، حذف میشود و رمزپول مانند پول و اسکناس به صورت الکترونیک منتقل میشود.
بیات تاکید کرد: بسیاری این تصور را دارند که رمزریال، مانند سایر رمزارزها (coin) است که قابلیت سرمایه گذاری دارد که باید گفت رمزپولها اینگونه نیستند. زیرا هیچ فردی بر روی پول سرمایه گذاری نمیکند. به بیان بهتر رمزریال همچون اسکناس ابزار مبادله و یک ابزار پرداخت است.
تعدادی از مخاطبان خبرگزاری فارس با ثبت پویشی با عنوان «مخالفت با اجرای رمز ریال» به مخالفت با ایجاد رمزپول ملی کرده بودند. در حال پیگیری ابعاد دیگر رمزریال هستیم و به محض مشخص شدن جزئیات بیشتر اطلاع رسانی خواهد شد.
منبع: خبرگزاری فارس